Slikkede kvinde på kinden: 'Straffet' med ministerpost

Helle Thorning-Schmidt fortæller, at hun sanktionerede Carsten Hansen efter krænkelsessag. Med 'laveste' ministerpost

Carsten Hansen fik måske den lavest rangerende ministerpost under Helle Thorning. Men han var alligevel 'minister for det hele'; nemlig by-, bolig- og landdistrikter. Hvad mere er der tilbage? Foto: Jens Dresling
Carsten Hansen fik måske den lavest rangerende ministerpost under Helle Thorning. Men han var alligevel 'minister for det hele'; nemlig by-, bolig- og landdistrikter. Hvad mere er der tilbage? Foto: Jens Dresling

I Socialdemokratiet kan det have vidtrækkende konsekvenser, hvis man som mand formaster sig til at krænke kvinder.

Se blot på Carsten Hansen, der i 2011 af Ekstra Bladet blev afsløret i at have opført sig krænkende over for en kvindelig ansat.

Nu fortæller tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at Carsten Hansens krænkelsessag spillede en afgørende rolle, da hun skulle sætte sit ministerhold.

Men, hvor de fleste danskere nok ville tage det som noget af en forfremmelse at blive udnævnt som minister, ser Thorning helt anderledes på den sag:

- Han fik den lavest rangerede ministerpost på porteføljen, og der kan man spørge, om det var for meget, men jeg mener godt, man kan forsvare det, siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske.

Straffen består ifølge den tidligere statsminister i, at Carsten Hansen i virkeligheden hellere ville være beskæftigelsesminister - en traditionelt set mere magtfuld post end boligministeriet.

Jimmy Jørgensen har siddet i byrådet siden sidste kommunalvalg. Foto: Slagelse Byråd Dansk politik S-politiker langer ud efter Jeppe Kofod: Jeg er ikke tryg ved ham

Udtalelsen falder i et interview, hvor Thorning fortæller, at hun har 'beklaget og sagt undskyld' for sin håndtering af sexisme i det gamle arbejderparti. Interviewet har hun givet efter fornyet metoo-interesse om sager om både Carsten Hansen og Jeppe Kofod, der som 34-årig slap med et politisk rap over fingrene for at have sex med en 15-årig DSU'er.

Senest er Louise Kwang, kvinden som Carsten Hansen krænkede, stået frem og har fortalt om sin oplevelse med den daværende magtfulde mand i Socialdemokratiet.

- Vi står i baren og er ved at købe øl. Så kommer han over og tager fat om mig. Han er rimelig stor. Han tager fat om mig, hiver mig ind til sig og kysser og slikker mig på kinden, mens han siger: ’Du skal ha’ en rigtig mand', har Kwang sagt til DR.

Trods sin viden om episoden valgte Thorning altså alligevel at belønne Carsten Hansen med en ministerpost.

Men ifølge den tidligere S-formand var tiden dengang en anden:

- Man kan altid diskutere, om straffen var hård nok, men jeg ved, at da jeg bestemte konsekvenserne, blev jeg personligt kritiseret for at gå for langt, siger hun til Berlingske.

Carsten Hansen og Louise Kwang underskrev efter episoden en tavshedsklausul, som Kwang nu har valgt at bryde efter de seneste måneders forstærkede fokus på sexisme i blandt andet politik.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Carsten Hansen. Over for Berlingske har den tidligere minister afvist at udtale sig.

Helle Thorning-Schmidt beklager, at der ikke er gjort mere for at undersøge kulturen i Socialdemokratiet. Foto: Henning Hjorth Dansk politik Thorning om Kofod: - Virkelig klamt

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Det sidste halve år har bragt en del MeToo-sager frem i dansk politik.

Ekstra Bladet spurgte Morten Østergaard til Folketingets åbning tirsdag den 6. oktober 2020, om Lotte Rods krænker kunne blive minister.

Mette Frederiksen svarer ikke på, hvorfor Frank Jensen kunne fortsætte i 30 år med krænkelser.

365 kommentarer
Vis kommentarer