Slukker frontlinjens coronahåb

Der er ingen umiddelbar hjælp til coronahelte, der straffes økonomisk, fra beskæftigelsesministeren, som dog åbner en lille dør på klem

Få et overblik over alle de coronahelte, som Ekstra Bladet den seneste tid har skrevet om.
Følg Politik

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) slukker det store håb for mange coronahelte, som får økonomisk pisk.

Regeringen vil ikke umiddelbart afskaffe årsagen til piskene - den såkaldte ægtefælle-afhængighed. Hverken under coronapandemien eller permanent.

Det siger Peter Hummelgaard, selvom han har fulgt med i Ekstra Bladets dækning af frustrerede coronahelte, hvor partneren på førtidspension straffes økonomisk, når de knokler i frontlinjen.

- Jeg anerkender og har stor taknemmelighed, men at afskaffe hele princippet om ægtefælle-afhængighed, det gør vi ikke på baggrund af disse historier, selvom de gør indtryk, siger Peter Hummelgaard.

Derfor straffes coronahelte

Førtidspensionen reguleres efter, hvor meget en ægtefælle tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspension for hver 100 kr., ægtefællen tjener ekstra.

Samtidig betaler en ansat i frontlinjen mod corona typisk 40 procent i skat.

Derfor ender familier, hvor en af parterne er førtidspensionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tager ekstra coronavagter.

- Du sætter stor pris på coronaheltenes indsats?

- Ja, absolut. Det mener vi er altafgørende. Man kan ikke anerkende deres indsats nok, siger beskæftigelsesministeren.

- Men familierne bliver ramt, fordi vi har et princip om ægtefælle-afhængighed, og der kan man ikke løsrive nogle, der udfører et bestemt stykke arbejde.

- Så det der reelt er til debat, er, om princippet om ægtefælle-afhængighed er rigtigt, eller om det ikke er. Og der har vi igennem mange år stået på mål for, at det er rimeligt at forsørge sig selv, hvis man kan, før det offentlige træder til, forklarer Peter Hummelgaard.

- Coronaheltene og deres familier siger alle, at den gensidige forsørgerpligt skal fjernes. Hvis du forstår dem, og sætter pris på deres indsats, hvorfor så ikke hjælpe dem?

- Princippets kerne, synes jeg og regeringen, er rigtig, så man først og fremmest forsørger sig selv og sin familie, og kan man ikke det, så har vi et stærkt velfærdssamfund, som træder til.

- Det er jo generelt. Mette Frederiksen siger, vi er i en ekstraordinær situation. Kunne man så ikke gøre noget ekstraordinært for coronaheltene - for eksempel sløjfe gensidig forsørgerpligt i 2021?

- Hvis man skulle gøre det for dem, som tager ekstra arbejde i forbindelse med corona og samtidig har en ægtefælle på førtidspension, så ville det også gælde ægteparret, hvor den ene er på folkepension, og den anden har en millionindkomst, siger Peter Hummelgaard.

- Man kan ikke bare tage klumpen med coronajobs ud, fordi vi har sympati for, at de arbejder ekstra. Sådan er systemet ikke skruet sammen.

- Hvad så med at sætte beløbet markant op, før modregningen begynder?

- Det er der allerede blevet lempet på, og jeg er overbevist om, at det også kommer til at indgå i drøftelser med resten af Folketinget.

- De cases I nævner er en understregning af en diskussion om, balancen er den rigtige, og vi lytter både til partier og alle dem, der råber op, fortæller ministeren.

- Kunne regeringen overveje at give en bonus i kroner og øre til ansatte i frontlinjen mod corona?

- Det er ikke mig, som beskæftigelsesminister, der afgør det. Og der kører overenskomstforhandlinger, så jeg har i sagens natur ingen kommentarer.

Mettes tak til frontlinjen

Statsminister Mette Frederiksen har flere gange takket ansatte i frontlinjen mod corona, siden landet lukkede ned på grund af den smitsomme virus.

- En kæmpe tak til alle jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen. Til alle jer i ældreplejen. Til alle jer, der passer på udsatte og sårbare borgere. Corona har stillet helt særlige krav til personalet i frontlinjen, sagde Mette Frederiksen ved Folketingets afslutningsdebat, 22. juni 2020.

Ekstra Bladet: Stop modregning
Mette Frederiksen kan ikke være bekendt at straffe coronaheltene, skriver ansvarshavende chefredaktør i lederen, som du kan læse herunder.

Statsministeren bør suspendere modregning under coronapandemien, lyder opfordringen.

Sig nu ordentlig tak, Mette

Koster 250 mio. kr.

Det koster omkring 250 millioner kroner om året, hvis man dropper regulering af førtidspension på grund af partnerens indtægt.

Det viser et svar fra finansminister Nicolai Wammen til Folketingets beskæftigelsesudvalg fra maj 2020.

Umiddelbart koster det 730 millioner kr. i ekstra førtidspension.

Men når der er betalt skat og indregnet mere arbejde til partnere, ender det altså med at koste statskassen en kvart milliard kr.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har ikke ønsket at stille op til et inteview om coronaheltene.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+