Slut med slaraffenland: DF'er jubler over kontrol med blyantspenge

I årevis har der været frit slag til at komme op mod 32.000 kroner i egen lomme hver måned, hvis man var politiker i Europa-Parlamentet, men nu ser smuthullet ud til at lukkes

Anders Vistisen viser sin lønseddel fra arbejdet i EU frem. Foto: Mogens Flindt.
Anders Vistisen viser sin lønseddel fra arbejdet i EU frem. Foto: Mogens Flindt.

32.000 kroner ekstra i egen lomme om måneden lyder ikke så dårligt, og sådan har muligheden været for EU-politikere i årevis, uden risiko for at blive opdaget.

Nu ser det dog ud til, at smuthullet lukkes for langfingrede politikere, efter et flertal i Europa-Parlamentet i dag kraftigt opfordrer til at indfører en form for revision af de såkaldte blyantspenge.

Dansk Folkepartis medlem af parlamentet, Anders Vistisen har arbejdet for kontrol med blyantspengene i flere år, og derfor ser han det som en 'kæmpe sejr'.

- For første gang har et flertal i EU-Parlamentet tilkendegivet, at de ønsker en revision af blyantspengene, og det er historisk.

- Nu vil vi lægge maksimalt pres på EU-parlamentets formand, Martin Schulz, for at indføre det hurtigst muligt, siger Anders Vistisen til Ekstra Bladet.

Margrete Auken (SF), Bendt Bendtsen (K) og Morten Messerschmidt (DF). Politik Danske EU-politikere skjuler bilag for millioner

Ingen kontrol
Der har aldrig været kontrol med blyantspengene, som hver måned gives til medlemmer af Europa-Parlamentet til at dække almindelig kontordrift såsom telefon og post.

Blyantspengene på 32.000 kroner skattefrit gives hver måned til politikerne uden krav om bilag. Derfor har politikere formentlig stukket en del af pengene i egen lomme, selvom formålet er kontordrift.

- Det er principielt for os, at der er hånd i hanke med, at folk bruger pengene efter reglerne og ikke bare stopper dem i egen lomme.

- I dag er der totalt frit spil til at bruge pengene, som man vil, og ingen kontrollerer, hvad de bliver brugt på, og derfor må vi være ærlige at sige, at der – formentlig – er nogen, der stopper en del penge i lommen. Det vil vi forsøge at komme til livs med dette initiativ, som jeg er stolt over at have fået igennem, fortæller Anders Vistisen.

Bendt Bendtsen (foto: Finn Frandsen) Dansk politik Bingo til Bendtsen: EU-løn og pension oven i hatten

47.000 om måneden
Hver måned får danske medlemmer af Europa-Parlamentet ubetalt en løn på 59.866kroner om måneden. Efter en EU-skat og en forsikring får medlemmer godt 47.000 kroner om måneden, som der skal betales dansk skat af. Derudover er der en række tillæg til mad og rejser, og så er der også blyantspengene.

Så meget tjener en parlamentariker

Grundløn: 59.866 kroner pr. måned. Heraf betales, hvad der svarer til almindelig dansk indkomstskat.

Dagpenge: 2.280 kroner dagligt skattefrit. Udbetales når et medlem er noteret ved et møde og går til lejlighed i Bruxelles, hotel i Strasbourg og dobbelt husførelse.

Blyantspengene: Cirka 32.250 kroner skattefrit pr. måned. Der skal ikke afleveres bilag for pengene, og der står i vejledningen, at listen ikke er udtømmende, men pengene kan blandt andet bruges på kontorudstyr, fri telefon til ansatte med mere. I princippet kan man stikke pengene i lommen.

Varigheds- og afstandsgodtgørelse: MEP’erne får en godtgørelse pr. km, de bor fra Bruxelles eller Strasbourg, hvilket cirka giver MEP’erne 2.500-5.000 kroner udbetalt pr. måned.

Møde uden for EU: 1.135 kroner pr. dag.

Eksempel på, hvad en MEP’er kan få udbetalt på en måned: 99.715 kroner efter skat.

Kilde: Europaparlamentet

Det er nu op til Bureauet, Parlamentets svar på præsidiet i Folketinget, hvor alle de store partier er repræsenteret, at kommer med et udkast til en revision.

Sidste år spurgte Ekstra Bladet de danske medlemmer af Europa-Parlamentet, om de ville fremlægge dokumentation for, hvad de brugte blyantspengene på.

Se svarene herunder i aftiklen Politik Gemmer bilag: Her er de danske EU-hyklere

87 kommentarer
Vis kommentarer