Slut med spontan asyl: S er vendt på en tallerken

S foreslår mandag at sende asylansøgere til et modtagecenter i Nordafrika, hvilket de tidligere har været i mod

Forsiden på Socialdemokraternes nye udlændinge-udspil.
Forsiden på Socialdemokraternes nye udlændinge-udspil.

I politik har man som bekendt et standpunkt til man tager et nyt.

I Socialdemokraternes nye udlændinge-udspil foreslår partiet, at spontane asylansøgere skal sendes til et modtagecenter udenfor Europa, og at muligheden for at opnå asyl ved spontant at søge asyl på dansk grund fjernes.

Dansk politik Live-tv: Mette F: Ikke-vestlig indvandring er Danmarks største udfordring

Det er nye toner fra partiet, viser en gennemgang fra Ritzau. I maj 2016 behandlede Folketinget et forslag fra DF, der ville pålægge regeringen inden for halvandet år at gennemføre en politik, hvorefter spontane flygtninge skulle sendes til lejre i nærområderne.

Dengang stemte Socialdemokraterne imod. Daværende udlændingeordfører Dan Jørgensen kaldte det et drilleforslag. Der ville være en række juridiske og praktiske problemer med det, sagde han under førstebehandlingen.

- Når det så er sagt, er det klart, at jeg da synes, at diskussionen er spændende, sagde Dan Jørgensen.

Socialdemokraterne har også tidligere været i mod lejre udenfor Europa, som de nu selv foreslår. I 2014 foreslog Dansk Folkepartis Martin Henriksen, at udlændinge på flugt, der får asyl i Danmark, skal sendes af sted til lejre i eksempelvis Kenya.

Det nye S-udspil

Socialdemokraternes skriver, at deres udlændinge-udspil består af tre elementer:

1. Antallet har en betydning. Danmark skal have kontrollen igen. Vi vil indføre et loft for, hvor mange nye ikke-vestlige udlændinge der kan komme til Danmark på et år. Så vores boligområder, skoler og arbejdspladser kan følge med. Så vi får en reel mulighed for at integrere dem, der kommer hertil. At de lærer sproget, får et arbejde og tilegner sig vores grundlæggende værdier. Og vi har forslag til, hvordan vi rent faktisk kan håndhæve sådan et loft samtidig med, at vi overholder de internationale konventioner. Vi vil ændre vores asylsystem og bl.a. oprette et modtagecenter uden for Europa. Fremover skal det kun være muligt at få asyl i Danmark som kvoteflygtninge gennem FN.

2. Vi skal hjælpe flere. Lige nu lader vi de svageste i stikken; dem der ikke kan eller har råd til at flygte. Men som har mest brug for hjælp. Det er ikke retfærdigt. Vi skal ikke acceptere, at mennesker drukner i Middelhavet eller udsættes for vold og overgreb under deres flugt. Målet må være, at færre er nødt til at flygte og at flere kan skabe sig en fremtid i deres eget land i stedet for at søge en tilværelse i Europa. Det kan Danmark ikke løse alene, men vi kan gå forrest. Ved selv at fordoble vores bistand til nærområderne. Og ved i EU at stille os i spidsen for et historisk løft af særligt Afrika.

3. Den nye frihedskamp. Socialdemokratiet er og har altid været et frihedsprojekt. Det har handlet om at give stadig flere mennesker muligheden for at forme deres eget liv. Det er i vidt omfang lykkedes gennem uddannelse, fri og lige adgang til sundhed og høj beskæftigelse. Nu står vi over for et nyt kapitel i den frihedskamp: De nye danskere. Ligestilling mellem kønnene skal også gælde for dem. Ret og pligt. At religion altid er underordnet demokratiet. Det kræver et opgør med de normer, der eksisterer i dele af Danmark. Det kræver først og fremmest, at flere bliver en del af det danske fællesskab. Hvor vi deler de samme grundlæggende værdier. Og hvor vi møder hinanden i boligområder og skoler. En 10-årsplan skal sikre, at ingen boligområder, skoler eller uddannelses institutioner i fremtiden har mere end 30 pct. ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Og flere skal bidrage til det danske samfund. Vi vil derfor indføre en pligt til at bidrage i 37 timer om ugen for alle indvandrere på integrationsydelse og kontanthjælp.

Socialdemokratiets daværende udlændingeordfører, Mette Reissmann, afviste dengang det forslag.

- Det sender et signal om, at det nærmest ikke er mennesker, vi taler om. Vi giver asyl til folk, der har behov for beskyttelse, når den er nødvendig at give, men vi hjælper også i nærområderne, sagde hun til Berlingske.

- Vi skal ikke begynde at eksportere flygtninge rundt, som var de papkasser. Det er inhumant, lød det.

I 2015 hvor både S og DF afholdte landsmøde samme weekend, understregede DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at Socialdemokraterne bærer en del af ansvaret for flygtningeproblemet i og med, at det var under partiets regeringstid, at grænsekontrollen blev fjernet.

Dengang gav Mette Frederiksen DF igen og revsede DF's idé med blandt andet at lave flygtningelejre i nærområderne. 

- Jeg er overbevist om, at den tid, hvor man kunne slippe af sted med symbolpolitik, forslag om lejre i Kenya, straksopbremsning og snuptagsløsninger, er en saga blot. Kristian Thulesen Dahl. Lars Løkke. Velkommen til virkeligheden, sagde Mette Frederiksen tilbage i 2015.

447 kommentarer
Vis kommentarer