Annonce:
Annonce:

Sms afslører: 'Jeg vil af med minkene'

Opsigtsvækkende sms fra SSI-chef afslører, at hun og departementschef ville af med minkerhvervet

Tyra Grove Krause fra sin tid i SSI. Foto: Martin Sylvest
Tyra Grove Krause fra sin tid i SSI. Foto: Martin Sylvest
Annonce:
Følg Politik

Kort tid, før samtlige mink i Danmark blev beordret aflivet, tikkede en sms-korrespondance rundt hos indflydelsesrige chefer i sundhedsmyndighederne.

Ifølge akter fremlagt i Minkkommissionen skrev departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, 2. november kl. 21.41 en sms til daværende SSI-afdelingschef Tyra Grove Krause:

'Kan jeg få et telefonmøde i morgen. Tror alle mink skal væk, hvis jeres undersøgelse holder,' skrev departementschefen i en sms:

Blot et minut senere svarede Krause:

'OK til telefonmøde - vil også gerne af med minkene.'

Af sms-korrespondancen fremgår det, at cheferne aftalte at tale videre på et telefonmøde kl. 8 næste morgen.

Kort tid efter besluttede regeringen at nedlukke minkerhvervet i Danmark.

Men hos Miljø- og Fødevareministeriet var man allerede pinligt bevidst om, at der manglede lovhjemmel til at lukke erhvervet.

Annonce:

Undervejs i sin afhøring har afdelingschef Tejs Binderup dog slået fast, at man hos fødevaremyndighederne ret hurtigt blev bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til at lukke hele minkerhvervet.

Af en mail sendt 18. september internt i Miljø- og Fødevareministeriet fremgår det f.eks.:

'Der er pt. ikke juridisk hjemmel til aflivning af ikke syge (det vil sige raske) dyr, hvorfor en sådan juridisk hjemmel skal etableres.'

Og det var ifølge Tejs Binderup ikke noget, nogen reelt var i tvivl om:

- Der har ikke internt hos os været tvivl om, at lov af hold om dyr ikke kan bruges til at slå alle dyr ned.

Kun et enkelt døgn - mellem 4. og 5. november 2020 - havde Sundhedsministeriet en opfattelse af, at de havde fundet hjemmel i lovgivningen.

- Der er en helt kort periode fra 4. til d. 5. ved middagstid, hvor Sundhedsministeriet tror, at hjemlen kan bruges. Resten af tiden er der ikke tvivl om det, at sådan er det altså ikke.

Notat slår fast
Det fremgår af akter fremlagt i Minkkommissionen, at et notat dateret 22. september fastslår, at det vil kræve en lovændring at kræve alle mink aflivet.

Annonce:

Tejs Binderup siger, at man ikke har drøftet eksplicit internt i ministeriet, at man skulle give daværende minister Mogens Jensen besked.

- Jeg ser bare det, der står i det elektroniske system som en oplysning, så hvis man vil eksekvere på det, så kræver det en lovændring, siger afdelingschefen, som ikke mener, der var en særlig skærpende grund til at orientere Mogens Jensen om, at der ikke var lovhjemmel til mink-nedlukningen.

Chefjurist bakker op
Kontorchefen under Tejs Binderup, Paolo Drostby, bakker torsdag sin chef op i, at man hurtigt blev klar over, at lovhjemmelen manglede til en nedslagning af alle mink.

- I hvert fald i august måned, men jeg husker ikke præcist hvornår, diskuterede vi hjemmelspørgsmålet. Og det var vores klare opfattelse, at der ikke var hjemmel til at slå dyr ned uden for beskyttelseszonen, siger Paolo Drostby, der bliver afhørt torsdag eftermiddag som det andet vidne i Minkkommissionen.

Annonce:

- Vi kiggede på det og konstaterede, at vi har ikke hjemmel til at slå raske dyr ned i 'lov om hold af husdyr'.

Minkkommissionen skal afhøre i alt 61 vidner frem til 9. december, hvor statsminister Mette Frederiksen som den sidste skal i vidneskranken.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lyt til Ekstra Bladets politiske podcast 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcastapp. I denne uge handler det om politikere, der ikke møder op til samråd og udvalgsmøder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: