Soc.dem: Derfor skal Henrik beholde sine millioner

Otte millioner kroner. Socialdemokraterne bakker blindt op om Løkke og Tulles fredning af Henriks apanage. Benny Engelbrecht forklarer hvorfor

Her ankommer Kong Henrik til nytårskur

Kong Henrik stopper sin aktive royale karriere, men han kan fortsat nyde godt af sit klækkelige statstilskud.

De tre store partier på Borgen - S, V og DF - står nemlig skulder ved skulder i en fredning af de otte millioner kroner, han modtager årligt i såkaldt apanage. De penge dækker udover løn udgifter til personale og husførelse.

’Det' et sørgeligt særkende for vor tid at pressen nu diskuterer prinsgemalens apanage i stedet for hans store virke for DK - selv Berlingske,’ raser justitsminister Søren Pind (V) på sin Twitter-konto.

Mens Venstre og DF sendte partilederne Tulle og Løkke på banen med en fredning af apanagen, så kom Socialdemokraterne først på banen med fortsat støtte til Henriks millioner i dag.

Pensioneringen af levemanden Henrik er ikke gået ubemærket hen i udlandet på årets første dag (Foto: Polfoto). Danske kongelige - 1. jan. 2016 - kl. 13:47 Henrik-nyhed går verden rundt

Den kongelige mave luftes under en ferie i Thailand i 2010. (Foto: Ekstra Bladet) Danske kongelige - 1. jan. 2016 - kl. 23:34 Rejsekongen abdicerer: Så hårdt var livet

Finansordfører Benny Engelbrechthørte hørte først om Henriks exit i Dronningens overraskende nytårstale.

– Ville I da have indstillet noget andet, hvis I sad på statsminister-posten?

– Det kan jeg af indlysende årsager ikke vide, men det er en tradition at Statsministeriet har dialog med hoffet i forhold til, hvad der er behov for af personaleomkostninger osv, siger Benny Engelbrecht.

Benny Engelbrecht forventer mere information fra statsministeren om Henriks apanage, men bakker op om, at han skal beholde sit statstilskud (Foto Mikkel Tariq Khan)
Benny Engelbrecht forventer mere information fra statsministeren om Henriks apanage, men bakker op om, at han skal beholde sit statstilskud (Foto Mikkel Tariq Khan)

– Burde I ikke have jeres egen holdning udover at gøre som statsministeren siger?

– Det er en meget klar holdning, at Kongehusets behov skal dækkes. Det antager jeg, statsministeren har et overblik over. Men jeg forventer at modtage information på et tidspunkt.

– Men er det ikke lige lovligt rundhåndet at give en mand otte millioner, selvom han ikke har tænkt sig at lave noget?

– Jeg kan ikke redegøre for, i hvilket omfang prinsgemalen fremover skal have stab til at assistere sig. Det kan jeg ikke vide noget om, men det skal apanagen dække, så det antager jeg, man har haft en drøftelse af.

Kender ikke baggrunden
– De fleste andre danskere går ned i løn, når de går på pension. Det slipper Henrik for.

– Jeg kender ikke baggrunden for drøftelserne mellem Kongehuset og Statsministeriet.

– Så undrer det mig, at du blindt støtte Løkkes indstilling, når du ikke ved så meget om det?

– Jeg har dog tillid til, at statsministeren har foretaget en drøftelse af det med Kongehuset.

Danske kongelige - 31. dec. 2015 - kl. 19:18 Pensionist på 1. klasse: Beholder otte millioner i apanage

Samfund - 31. dec. 2015 - kl. 20:44 Ekspert om konge-exit: Han er bare sur

– Hvad vil du sige til de læsere, som må tænke, at der en fasttømret tradition for, at ligegyldig hvad Kongehuset gør, så bakker de store partier op. På et eller andet tidspunkt skal man vel trække en streg i sandet?

– Jo, men nu er der også en fasttømret tradition for, at Ekstra Bladet er kritiske over for Kongehuset. Så det er fair nok, at der i jeres læserskare må være nogen som deler det synspunkt.

– Så alt er ved det gamle...

– Som sagt jeg har ikke andet belæg for at udtale mig, end det som er fremgået af pressen. Men jeg må antage, statsministeren har foretaget den nødvendige sondering med Kongehuset.

For Trine Villemann ringede samtlige alarmklokker, da hun hørte, at Kong Henrik var sygemeldt til dronningens fødselsdag i april måned. I foråret havde vi hende inde til en debat mod en royalist. Hør, hvordan det gik her. 

Se det meste af kongefamilien på balkonen i anledning af dronningens fødselsdag her.

89 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere