Annonce:
Annonce:

Socialdemokrat om Enhedslistens kandidater: Sindssygt - Skipper må sige fra

Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper må træde i karakter og smide en partifælle af stemmesedlen, mener Helle Thornings afløser i Folketinget

På 10-årsdagen for Ungdomshusets rydning støder politi og demonstranter sammen på Nørrebrogade. Video: Mikkel Cramon
Annonce:
Følg Politik

Socialdemokraten Lars Aslan er rystet over Enhedslistens kandidatliste til kommunalvalget i København senere i år.

Der er flere navne, som Helle Thornings afløser i Folketinget studser over, men nummer seks Gyda Heding skal helt tages af listen, mener Socialdemokraten.

Det skyldes, at Gyda Heding i et interview med Ekstra Bladet ikke vil tage afstand fra de folk, som for nyligt smadrede banker og kastede sten mod politiet på Nørrebro i København.

- Det er sindssygt, at hun ikke vil tage afstand fra folk, som bruger vold. Det havde hun jo helt sikkert gjort, hvis de havde været højreorienterede, siger Lars Aslan, der selv har orlov fra borgerrepræsentationen for at sidde i Folketinget.

Enhedslisten-kandidat: Jeg forstår de unge mennesker, der er pissefrustrerede og forleden dag smadrede en bank

'Jeg forstår dem'
Gyda Heding tager afstand fra vold, men hun vil ikke tage afstand fra de unge, som stod for volden.

Annonce:

- Selvfølgelig synes jeg, det er forkert at smadre ruder. Men jeg tager ikke afstand fra nogen af de unge, som jeg også arbejder med. Jeg tager ikke afstand fra dem, sagde Gyda Heding til Ekstra Bladet.

- Jeg synes, de virker som nogen, der kunne bruge nogle voksne, der kunne lære dem nogle andre måder at kommunikere på. Andre måder at komme ud med frustrationerne på. Jeg forstår dem. Jeg forholder mig rigtig solidarisk til dem, sagde Gyda Heding.

Skipper må træde i karakter
Derfor må Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper ifølge Lars Aslan sige fra over for Enhedslistens nummer seks på listen, som højst sandsynligt kommer ind i borgerrepræsentationen, hvor Enhedslisten i dag har 11 medlemmer.

- Pernille Skipper må træde i karakter. Man kan jo ikke stille op for er demokratisk parti, hvis man ikke konsekvent tager afstand fra folk, der bruger vold. Det er et kæmpe problem, mener socialdemokraten.

Gyda Heding blev ufrivilligt en af hovedpersonerne i Peter Øvigs bog om BZ. Foto: Sigrid Nygaard/Information
Gyda Heding blev ufrivilligt en af hovedpersonerne i Peter Øvigs bog om BZ. Foto: Sigrid Nygaard/Information
 

Gyda Heding, der er kendt for sin fremtrædende plads i det københavnske BZ-miljø i 1980'erne, er dog ikke den eneste, som Lars Aslan har en holdning til.

Annonce:

- Nummer et på listen har siddet fængslet i Israel, nummer to har støttet terrorisme og nummer seks vil ikke tage afstand fra folk, der kaster sten mod banker. Det er en ret vild liste, siger Lars Aslan.

Uenighedslisten: Tæsk til Johanne og co.

Nummer et på listen er Ninna Hedeager Olsen, 36 år, som formentlig bliver Enhedslistens nye frontfigur i hovedstaden. Hun har siddet to dage i israelsk fængsel, inden hun blev frikendt, fordi hun som fredsvagt ’blokerede for, at Israel kunne bygge den ifølge FN ulovlige mur på palæstinensisk land’, oplyser hun.

Venstres spidskandidat til kommunalvalget i København Cecilia Lonning stiller spørgsmålet om Gyda holdning videre til Ninna Hedeager Olsen.

Nummer to er Ulrik Kohl, 44 år, som var en af seks dømte i sagen om tøjfirmaet Fighter+Lovers.

Højesteret dømte de seks skyldige i 2009 efter terrorlovens paragraf 114. De seks slap dog for fængsel, da dommen blev gjort betinget. Op til valget i 2013 kom der fokus på hans fortid, men han veg ikke en tomme.

Annonce:

- Alle former for terrorisme og krigsforbrydelser er jeg stærk modstander af, men det, som jeg er blevet dømt for, er at lave T-shirts og parfumer, sagde han til Politiken.

Mød Enhedslistens røde hær i København: Kendt BZ'er, terrordømt og fængslet fredsvagt

Helt forbi
Næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe, Jakob Sølvhøj, siger om kritikken:

- Jeg synes, at kritikken rammer helt forbi. Gyda Heding tager, som resten af Enhedslisten, selvfølgelig fuldstændig klart afstand for vold og hærværk.

- Det siger hun også ret klart. Gyda Heding arbejder professionelt med de mest udsatte unge i København. Og det er jo tydeligvis det perspektiv, hun taler fra.

Ninna Hedeager Olsen er netop stemt ind som Enhedslistens officielle borgmesterkandidat i København. I modsætning til Gyda Heding, så kan nummer et på listen ikke forstå de mennesker, som kaster med sten mod politiet.

- Gyda er imod vold, og hun kæmper med at få unge mennesker ud af vold, siger Ninna Hedeager Olsen.

Annonce:

- Men tager du afstand fra de folk, som kastede med sten mod politiet?

- Jeg tager ikke afstand fra mennesker.

- Kan du forstå de mennesker, der kaster med sten?

- Nej, det kan jeg ikke forstå. Jeg tager fuldstændig afstand fra at kaste med sten mod politiet.

- Hvad siger du til kritikken af Enhedslistens liste?

- Jeg er super stolt af at stå i toppen af listen, og jeg kan stå inde for alle 20 mennesker på den liste, siger Ninna Hedeager Olsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: