Socialdemokrat skal slagte de offentligt ansatte

Regionrådsformand for Region Midtjylland Anders Kühnau ser ikke noget problem i, at han som socialdemokrat forhandler mod de offentlige ansattes lønkrav

Foto: /ritzau/Helle Arensbak
Foto: /ritzau/Helle Arensbak

Er du en af dem, som en potentiel konflikt kan ramme, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

For mange danskere er Socialdemokratiet arbejdernes parti. Det er partiet der kæmper for folket på gulvet og som skal være med til at give de offentlige ansatte bedre vilkår på arbejdspladserne.

Den tanke kan man godt skyde en hvid pil efter, når det kommer til vinterens overenskomstforhandlinger. For på arbejdsgivernes side i det regionale udspil sidder en socialdemokrat, og han giver ikke ved dørene.

36-årige Anders Kühnau er valgt ind som regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet i Region Midtjylland, hvor han også blev valgt til regionsrådsformand. Nu kan han skrive endnu en titel på sit politiske CV, nemlig chefforhandler for regionerne.

72-årige Mette Christensen skal bruge alle sine diplomatiske evner, hvis en storkonflikt skal forhindres. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Dansk politik Hun skal forhindre en storkonflikt

Ikke et parti for offentlige ansatte
Når Anders Kühnau har sat sig ved forhandlingsbordet, så har han lagt alle sine partipolitiske værdier derhjemme og varetaget regionernes interesse.

Han kan ikke se, at det skulle være et problem, at det er en socialdemokrat der forhandler mod de ansattes overenskomstkrav.

- Som arbejdsgiver repræsenterer jeg regionerne, og der prøver vi at være neutrale, så vi ikke er partipolitiske. Vi prøver at stå sammen og finde løsninger, men selvfølgelig på arbejdsgivernes side, fortæller Anders Kühnau til Ekstra Bladet.

Regionsrådsformanden kan ikke forstå at folk har den opfattelse, at hans parti skulle være særligt henvendt til de offentlige ansatte, og at han dermed skulle sidde med en interessekonflikt under de hårde overenskomstforhandlinger.

- Socialdemokratiet er ikke parti for offentlige ansatte, det har det historisk aldrig været. Jeg ved godt, at nogen har den den opfattelse. Socialdemokratiet er et parti der traditionelt set favner alle danskere, det er uanset om de er på det private eller offentlige arbejdsmarked,forklarer Anders Kühnau.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

En god socialdemokrat
Torsdag begynder mæglingsmøderne mellem fagforeninger og arbejdsgivere i samarbejde med forligsformand Mette Christensen. Der vil Anders Kühnau stadig være chefforhandler for regionerne, men han vil gøre alt for, at man kan opnå en enighed. Han vil bare stadig ikke tage den socialdemokratiske kasket på og være alt for blødsøden overfor de offentlige ansatte.

- For mig gælder det om at skabe nogle ordentlige arbejdspladser og gode vilkår, så vi kan give en god behandling til vores patienter i sundhedsvæsnet. Det er det man som arbejdsgiver har et stort ansvar for, og det ansvar er jeg som socialdemokrat glad for at tage, siger Anders Kühnau.

Derfor vil formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der er chefforhandler for de offentlige ansatte i regionerne stadig få kamp til stregen i et forsøg på at finde frem til en overenskomst.

Vil ikke udelukke en lockout
1. april stopper de gældende overenskomster for de offentlige ansatte, og der skulle man gerne have skabt en ny. Sker det ikke, så er det tilladt for de offentlige ansatte at strejke, og for de offentlige arbejdsgivere at lockoute. De, som er ansat i regionerne, skal ikke frygte i første omgang, at deres arbejdsgivere nægter dem adgang til deres arbejdspladser.

- Vi vil ikke være dem som starter konflikten, skulle sådan en opstå. Vi vil ikke lockoute vores ansatte fra 1. april, hvis der ikke er en overenskomst. Men når det er sagt, så vil vi ikke udelukke, at vi vil gøre brug af lockout senere hen, fortæller Anders Kühnau.

213 kommentarer
Vis kommentarer