Socialdemokrater: Vi skylder vælgerne en forklaring

Dagpengesituationen er så alvorlig, at regeringspartiet er nødt til at fortælle, hvad der skal gøres - inden Helle Thorning udskriver valg

En vigtig forklaring på regeringens problemer med dagpengene er disse to personer. Helle Thorning og Socialdemokraterne vil gerne hjælpe de danskere, der er i problemer. Radikale Morten Østergaard fortsætter derimod linjen fra sin forgænger på formandsposten, hvor Margrethe Vestager blev berygtet for sin holdning om, at 'sådan er det jo'. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto.
En vigtig forklaring på regeringens problemer med dagpengene er disse to personer. Helle Thorning og Socialdemokraterne vil gerne hjælpe de danskere, der er i problemer. Radikale Morten Østergaard fortsætter derimod linjen fra sin forgænger på formandsposten, hvor Margrethe Vestager blev berygtet for sin holdning om, at 'sådan er det jo'. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto.

Flere socialdemokrater kræver nu, at partiet melder klart ud, hvad der skal ske for de mere end 50.000 danskere, der ryger ud af dagpengesystemet.

- Jeg er rigtig glad for, at statsministeren og jeg er blevet enige om, at vi skal have et nyt dagpengesystem. Men vi er også nødt til at kunne fortælle, hvad det er vi vil. Ellers er det ikke troværdigt i folks ører, siger medlem af beskæftigelsesudvalget Jan Johansen til Ekstra Bladet.

Han har længe kæmpet - også imod partilinjen - for at få ændret dagpengereglerne.

S-profiler: Pia er en hykler

- Det er virkelig trist, at tallene fortsat stiger. Jeg forventede, at udviklingen ville stagnere, når vi havde fokus på problemet. Men så meget vigtigere er det, at vi får fortalt danskerne inden valget, hvad det er vi vil gøre, siger han.

En pointe hans partifælle og udvalgskollega Bjarne Laustsen er helt enig med ham i.

Kjeld kvast af dagpenge-systemet: Lever for 1000 kr. om måneden

- To ændringer ville løse 90 procent af problemerne i dagpengesystemet. Den ene er at skrue optjeningsperioden tilbage, så den igen bliver et halvt år. Den anden er, at jeg gerne ser en løsning ved at nogle af timerne i løntilskud og jobrotation tæller med i optjeningen. Det er bittebitte-små ændringer. Man kender allerede løsningen hos akademikere, der har akademikerne, der har videnpiloterne. Så ville vi ville både undgå, at så mange falder ud, og vi vil belønne dem, der tager en uddannelse og holder sig i gang, mens Dovne Robert ikke får noget, siger Bjarne Laustsen.

- Tror du, at du vil få held til at overbevise Helle Thorning om, at der skal ske ændringer inden valget.

- Jeg mener, det vigtige er, at vi melder ud, hvad vi vil inden valget. Jeg ved godt, at jeg har sagt på kongressen, at det ikke er raketvidenskab. Metals ledighed er for eksempel under det halve af, hvad den er for ufaglærte forbund. Vi ved godt, hvad der virker.

S: Dagpengereformen er åndssvag

- Det er klart, at når så mange falder ud, så kalder det på en løsning. For mig at se er det forfærdeligt, at så mange falder ud. Så lever det ikke op til, at det skal være et robust sikkerhedsnet, hvor så få som muligt falder ud. Der vil naturligvis altid være nogle, der falder ud, men nu er der mere end ti gange så mange end de borgerlige fortalte i 2010, at der i værste fald ville falde ud, siger Bjarne Laustsen.

Han peger på, at nøgleordene er opkvalifikatin og uddannelse.

SF og EL kræver kræver indgreb: 50.500 har mistet dagpengene

- Problemet er jo, at de arbejdsløse ikke har fået de opkvalifikationer, der skal til for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Ellers ville vi ikke have hentet så mange udefra. Derfor er uddannelse og opkvalifikation et omdrejningspunkt.

Bjarne Laustsen får i øvrigt støtte af Jan Johansen, når det gælder en løsning på dagpenge-problemet.

Alternativerne opbrugt: 4800 mister dagpenge-redningskrans

- En af de ting, jeg holder meget fast i er, at optjeningsperioden skal halveres. Uanset hvad en kommission kommer med af forslag, er det politikerne, der bestemmer, hvad optjeningsperioden skal være. Og jeg mener, den skal være et halvt år. Det vil skabe og bevare et fleksibelt arbejdsmarked. Det er noget af det unikke i vores konkurrenceevne, siger Jan Johansen.

- Situationen er vanvittig. Havde det været en hvilken som helst anden reform, der var sket på sådan et grundlag, havde politikerne stået på nakken af hinanden for at ændre den igen, siger han til Ekstra Bladet.

Valgkamp handler om at præsentere sin politik

Også uddannelsesordfører Jeppe Bruus mener, at socialdemokraterne må lægge kortene må på bordet.

- En valgkamp handler om at præsentere vælgerne for sin politik. Det gælder også dagpengeområdet, siger han.

Partiets gruppeformand Leif Lahn afviser ønsket.

S-gruppeformanden: Ja, ja... men ikke endnu

- Vi skal nok melde ud, til den tid, vi mener er rigtig. Andet har jeg ikke at sige til det, siger han til Ekstra Bladet.

Læs hele konfrontationen med ham her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?