Socialdemokraterne glæder sig over ros fra eksperter de selv har hyret

En kronik bragt i Berlingske skaber undren, da skribenterne støtter socialdemokratisk udlændingeudspil, som de selv har været med til at lave

Mattias Tesfye kan ikke forstå, hvorfor det er et problem, at parti og konsulenter skiftes til at rose hinanden. Foto: Jan Dreisling/POLFOTO
Mattias Tesfye kan ikke forstå, hvorfor det er et problem, at parti og konsulenter skiftes til at rose hinanden. Foto: Jan Dreisling/POLFOTO

Socialdemokraternes udlændingeudspil, der blev præsenteret mandag 5. februar, er blevet kritiseret af politiske kollegaer samt eksperter på udlændingeområdet.

Mette Frederiksen. Foto: Stine Tidsvilde Dansk politik Hård kritik af Mettes flygtninge-udspil: Helt urealistisk

Nu har sosserne så fået opbakning i form af en kronik, der blev bragt onsdag 7. februar i Berlingske.

I kronikken roser tre eksperter S' ny udlændingeudspil.

Hvad der ikke fremgik tydeligt af kronikken til at starte med, var, at to ud af tre skribenter var ansat af Socialdemokratiet til at komme med ekspertviden og inputs til selvsamme udlændingeudspil.

To af ekspertskribenterne, Morten og Anders Lisborg, har konsulentvirkesomheden Migration Management Advice, der bruges af politikere i ind- og udland til at lære om flygtninge og migranter.

Det er den konsulentvirksomhed, som Socialdemokratiet har brugt til tilblivelsen af udlændingeudspillet.

Komisk cirkulærøkonomi
Integrations- og udlændingeordfører for Venstre, Markus Knuth, finder hele situationen med, at eksperterne indirekte roser deres eget arbejde for komisk.

- Man kan vist tale om, at Socialdemokratiet er gået fra planøkonomi til cirkulærøkonomi. Det er lidt sjovt, at de sidder i en form for rundkreds og roser hinanden på skift, fortæller Knuth til Ekstra Bladet.

Opbakningen til udspillet i form af en kronik har skabt glæde hos flere af Socialdemokratiets medlemmer på de sociale medier. Der bliver kronikken delt og kommenteret med rosende ord.

Dan Jørgensen og Benny Engelbrecht er to af dem fra Socialdemokratiet, der har delt kronikken på deres Facebook-sider. De undlader dog begge at fortælle, at eksperterne er nogen de selv har haft hyret.

I kronikken til Berlingske skriver brødrene blandt andet:

- Socialdemokratiets udlændingeudspil handler blandt andet om et stop for modtagelsen af spontane asylansøgere samt oprettelsen af et modtagecenter udenfor Europa, øget bistand til nærområderne og et historisk løft af Afrika.

- Et egentligt opgør med det nuværende dysfunktionelle asylsystem, inklusiv modtagecentre i Afrika, kan vise sig at være netop det samlende visionære projekt, som EU så stærkt har brug for, og så forekommer udspillet pludselig ikke længere så urealistisk, som nogle peger på.

Hamed Muhammed mener ikke, at det giver mening for ham at være kommet hele vejen til Danmark for at vende tilbage til Afrika, hvor han så kan vente på sin asylbehandling. Foto: OLUFSON JONAS Politik Mette Frederiksen vil sende asylansøgere til Afrika: - Jeg vil vente i Danmark

Stjålet med arme og ben
Integrations- og udlændingeordfører for Socialdemokraterne Mattias Tesfaye forstår ikke, hvorfor eksperternes opbakning i kronikken er et problem, da det ikke er dem, der har skrevet partiets udspil.

- Vi i partiet har selv skrevet udspillet, men vi er blevet rådgivet og inspireret af eksperter på området. Man kan sige, at vi har stjålet med arme og ben fra andres viden og ekspertise. Vi har talt med boligforeninger, konsulenter, kommuner og mange andre, så udspillet er ikke kun baseret på Migration Management Advice viden, fortæller Mattias Tesfaye til Ekstra Bladet.

Ifølge ordføreren blev Morten og Anders Lisborg ansat til at rådgive og inspirere, da deres holdninger på flygtninge- og migrationsområdet afspejler den udlændingepolitik, som Socialdemokratiet står for.

Ikke et spinprojekt
Anders Lisborg, der er medejer af konsulentvirksomheden Migration Management Advice, er uforstående overfor problematikken med kronikken, da den afspejler deres holdning og viden på området, og ikke et partis politik.

- Kronikken var og er ikke bestillingsarbejde fra Socialdemokratiet. Den er vores analyse af den europæiske situation og mulige udvikling i 2018. Vi vil gerne dementere, at der skulle være tale om aftalt arbejde. Tilbage i 2015 skrev min bror Morten en kronik til Politiken om emnet, så vores holdninger er på ingen måder nye. fortæller Anders Lisborg til Ekstra Bladet.

Det er vigtigt for brødrene Lisborg at dementere, at der skulle være tale om et spinprojekt fra deres og Socialdemokraternes side.

- Vi indsendte kronikken til Berlingske 19. januar, og de ville så gerne bringe den, da blev aktuel i forbindelse med udspillet. Vi fik muligheden for at redigere den, inden den blev bragt, og først der skriver vi de to linjer om udspillet ind. Derfor er der heller ikke tale om bestilt arbejde, fortæller Anders Lisborg.

Ekstra Bladet har læst begge versioner af den omtalte kronik, og set korrespondancen med redaktøren fra Berlingske.

204 kommentarer
Vis kommentarer