Socialdemokraterne kræver zoneforbud for ballademagere

De blå partiers såkaldte respektpakke går ikke vidt nok i kampen mod hærværk i det offentlige rum, lyder det

Graffitimalere, der ulovligt sætter deres aftryk på offentlige bygninger. Eller oprørte unge, der begår hærværk mod busser eller tog.

Ballade i det offentlige rum er helt uacceptabelt og skal kunne udløse et såkaldt zoneforbud til dem, der udfører det eller sætter det i værk.

Det foreslår Socialdemokraterne. Udmeldingen kommer, efter at de borgerlige partier onsdag fremlagde den såkaldte respektpakke, der skal sikre respekten for det offentlige rum, offentligt ansatte og retsvæsenet.

- Det er en slap omgang, og hvis partierne havde valgt at invitere Socialdemokraterne med til forhandlingsbordet, så var der blevet endnu mere respekt i pakken.

- Der er en række områder, som slet ikke adresseres, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Et af punkterne i de borgerlige partiers respektpakke handler om, at anstiftere og ledere af optøjer skal gøres kollektivt erstatningsansvarlige for alle materielle skader. Desuden skal der indføres hårdere straffe til uromagerne.

- Vi kan støtte alle initiativerne i pakken. Vi synes, det er helt rimeligt, at det ikke er skatteyderne, der skal betale, når nogen har smadret hele og halve bydele.

- Men vi så gerne, at udspillet gik endnu mere til stålet og skabte endnu mere respekt, siger Trine Bramsen.

Blandt andet skal det være muligt at udelukke personer, der laver hærværk, fra de områder, hvor de har begået deres ugerninger, forklarer hun.

- Vi savner brugen af zoneforbud, siger Trine Bramsen.

Desuden foreslår Socialdemokraterne, at der indføres "en øget brug af fængselsstraf" til personer, der konsekvent undlader at betale deres bøder. Og så skal det være lettere at dokumentere overgreb og chikane mod offentligt ansatte.

- Vi vil præsentere vores forslag, når regeringen fremsætter sin respektpakke som et lovforslag, siger Trine Bramsen.

9 kommentarer
Vis kommentarer