Socialdemokraterne presser regeringen om almene boliger

Blå blok og Socialdemokraterne mødes torsdag til planlovsforhandlinger med almene boliger som stridspunkt

Socialdemokraterne presser erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og regeringen inden torsdagens forhandlingerne om planloven mellem de borgerlige partier og rød bloks største parti.

- Enten opgiver regeringen og resten af blå blok angrebet på de almene boliger, eller også bliver der ikke en bred aftale om planloven, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

Blå blok ønsker at fjerne kommunernes mulighed for at kræve, at der indgår almene boliger i fremtidige nybyggerier af lejligheder.

I dag kan kommunerne stille krav om, at op til 25 procent af visse nybyggerier skal være almene, men det er den regel, de borgerlige ønsker fjernet.

- Hvis kommunerne ikke længere har den mulighed, så vil der blive langt færre boliger i København, Aarhus og andre større byer, som man har råd til at betale med en almindelig indkomst, siger Wammen.

- Vi er dybt optaget af, at politibetjenten, håndværkeren og sygeplejersken også har en chance for at bo i de største byer. Vi har set en prisudvikling på ejerboliger, som stryger mod himlen, og derfor er det utrolig vigtigt, at 25 procentreglen bliver bevaret.

- Det er en afgørende forudsætning for, at Socialdemokratiet kan indgå i en aftale om planloven, siger han.

Afgørende er lig med ufravigeligt, fastslår Wammen. Det er altså enten eller, bekræfter han.

- Hvis regeringen ønsker en aftale med Socialdemokratiet, skal de skrotte forslaget om at afskaffe 25 procentreglen for almene boliger. Hvis regeringen står fast med resten af blå blok, bliver der ikke nogen bred aftale, siger Wammen.

Parterne forhandlede også onsdag aften. Ifølge Liberal Alliances Joachim B. Olsen har det hidtil tydet på, at regeringen ville efterkomme Socialdemokraterne. Men under mødet onsdag aften har han opfanget nye signaler.

- Det ser ud til, at der er en mulighed for, at regeringen alligevel vælger at lave en aftale med de blå partier alene. Og det synes vi også, at de skal, sagde han.

Troels Lund Poulsen (V) har sagt, at han går efter en aftale inden sommerferien. Regeringen har desuden meldt ud, at den ønsker en bred politisk aftale.

Forhandlingerne begynder klokken 8 torsdag.

33 kommentarer
Vis kommentarer