Socialdemokraterne skærper tulliard-kampagne mod DF

Ifølge Henrik Sass Larsen har Dansk Folkeparti kun penge til at indfri hvert fjerde valgløfte

Følg Politik

Socialdemokraterne har i den seneste uge kørt annoncer, hvori man advarer Dansk Folkepartis vælgere om, at en stemme på partiet er en stemme på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

Og med tre dage tilbage til valget skærper S angrebene på DF. Det sker ved at udvide den "Tulliard-kampagne" mod DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, som S lancerede sidste år.

Her påstod S, at DF havde afgivet løfter for mindst 155 milliarder kroner. Kristian Thulesen Dahl afviste dog dengang blankt S-tallene som overdrevne.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har Socialdemokraterne dog nu fundet nye valgløfter fra Thulesen Dahls parti for 50 milliarder kroner.

Dermed er den ubetalte regning for DF's valgløfter nu samlet oppe på 230 milliarder kroner, mener Sass Larsen.

- Siden valgkampen gik i gang, har vi bedt Dansk Folkeparti om at få orden på regnearket, så der er styr på, hvad man går rundt og lover vælgerne. Og hvad man rent faktisk har råd til, siger Henrik Sass Larsen.

Han peger på, at Socialdemokraterne har set i alt 125 forslag fra DF, som partiet ikke har fundet finansiering til. Det er alt fra to ugentlige gåture til ældre til flere penge til forsvaret og adgang til sygeplejersker på småøer.

- Nu er der tre dage tilbage i valgkampen. Det er på tide, at DF streger ud i valgløfterne, så man ikke går til valg på et falsk grundlag. Alt andet vil være det rene bedrageri, for det kan ganske enkelt ikke hænge sammen, siger Henrik Sass Larsen.

Spørgsmål: Kristian Thulesen Dahl har tidligere kritiseret jeres beregninger for at være helt overdrevne. Kan man stole på jeres regnestykke?

- Vi har tjekket det hele efter i form af, at der er blevet stillet spørgsmål til ministrene om beregninger efter de gængse regnemetoder. Jeg tror endda, vi har været ret forsigtige, så regnestykket passer.

- Vi tager Dansk Folkeparti lige så seriøst som Venstre, og derfor skal man stille de samme krav til Dansk Folkeparti om, at der skal være orden i tingene. Det har vi forsøgt at gøre her.

Spørgsmål: Men Dansk Folkeparti har vel netop forsøgt at skabe orden i tingene med en 2020-plan for, hvor mange penge man har, og hvordan de skal bruges i de kommende fem år. Hvorfor bliver I ved med denne type angreb?

- Hvis man går til valg på at love vælgerne forslag for 230 milliarder kroner, er det trist, hvis man kun har 50 milliarder at gøre godt med. Så må resten være valggas. De har kun penge til hvert fjerde valgløfte, så tre fjerdedele må barberes væk.

Spørgsmål: Socialdemokraterne er selv blevet kritiseret for at bryde løfter. Før sidste valg lovede I en betalingsring, millionærskat og to lærere i skoleklasserne. Skal der ikke være plads til at udstikke en retning, og så må man se, hvad mandaterne rækker til efter valget?

- Præcis. Men finansieringen skal være i orden. Vores finansiering var i orden krone for krone op til sidste valg. Det stod vi til ansvar for, og det synes jeg også, at Dansk Folkeparti skal, siger Henrik Sass Larsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind