Annonce:
Annonce:

Socialdemokratiet advarede selv mod at fjerne helligdag

Tidligere beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviste pure, at en regering bør blande sig i helligdage

Det er kun kort tid siden, at Mette Frederiksens (S) regering kraftigt advarede imod, at Folketinget blander sig i folks helligdage.
Det er kun kort tid siden, at Mette Frederiksens (S) regering kraftigt advarede imod, at Folketinget blander sig i folks helligdage.
Annonce:
Følg Politik

Mens Socialdemokratiet i dag ingen kvaler har med at tage en helligdag fra danskerne uden at høre arbejdsmarkedets parter, havde piben en helt anden lyd for kun kort tid siden.

Da partiet alene havde regeringsmagten advarede det mod, at en regering piller ved helligdagene. Det skete, da daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) svarede på at spørgsmål fra Sikandar Siddique.

Det er ikke bare fridagen, der forsvinder, hvis regeringen slagter Store Bededag

Det er ikke bare fridagen, der forsvinder, hvis regeringen slagter Store Bededag

Helt andre toner
I april 2021 var Peter Hummelgaard nemlig helt oppe på den høje hest, når det kom til at blande sig i arbejdsmarkedet og ignorere den højt besungne danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv hitter ud af det.

- Jeg vil gerne minde om, at det er et centralt element i den danske aftalemodel, at Folketinget og den til enhver tid siddende regering overlader den løbende regulering af løn- og ansættelsesvilkår til arbejdsmarkedets parter.

Annonce:

- Det gælder for eksempel også spørgsmål om frihed med og uden løn på helligdage. Der er således ikke lovregulering om helligdage og fridage, skrev Peter Hummelgaard og satte to streger under:

- Derfor hører spørgsmålet om valgfrie helligedage til i den danske aftalemodel. Det mener jeg ikke, vi skal bryde med, og vi som regering og Folketing bør fastholde, at emner som dette forhandles af og mellem arbejdsmarkedets parter.

Regeringens svingende forklaringer om Store Bededags død

Regeringsgrundlag 14/12 2022:

- Med Putins angreb på Ukraine er der krig i Europa. Truslen er rykket tættere på. For at finansiere de øgede udgifter til forsvaret i de kommende år vil regeringen fremsætte et lovforslag, der afskaffer en helligdag, som træder i kraft i 2024. Danskerne skal bidrage til vores fælles sikkerhed.

 

Statsminister Mette Frederiksen 1/1 2023:

- Europa skal stå stærkere selv. Og Danmark skal bidrage mere til Nato. Vi skal fremrykke investeringerne i vores forsvar og sikkerhed. Så vi i 2030 når op på de 2 pct., der er brug for, og som vi har lovet vores allierede. Det vil kræve noget af os alle sammen. Derfor har regeringen foreslået, at vi afskaffer en helligdag.

 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) 5/1:

- Hvis vi eksempelvis vil investere pengene i psykiatrien, klima eller forsvaret, er vi også nødt til at skrue på de ting, der får nogle penge ind i kassen. Der er det at arbejde på en helligdag et af bidragene til at kunne alt det, vi gerne vil

 

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) 8/1 2023:

- Det skal bruges til at få vores samfundsøkonomi til at hænge sammen.

Komplet kovending
Men det er øjensynligt slet ikke et problem for Socialdemokratiet blot året efter, hvor statsminister Mette Frederiksen i regeringsgrundlaget for SVM-regeringen skriver:

- Truslen er rykket tættere på. For at finansiere de øgede udgifter til forsvaret i de kommende år vil regeringen fremsætte et lovforslag, der afskaffer en helligdag, som træder i kraft i 2024.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) blev onsdag spurgt til kovendingen i Folketingssalen af Enhedslistens Victoria Velasquez. Her svarede ministeren:

Annonce:

- Jeg er enig i, at vi grundlæggende skal have respekt for den danske aftalemodel. Det har både jeg og regeringen også.

Sløjfer helligdag: Skjult regning til arbejdende danskere

Stor skuffelse
Fagbevægelsen er da også noget harme over, at regeringen vil bryde med den danske model og fjerne en helligdag og de tillæg, der er forhandlet hjem for den med et snuptag og helt uden at høre dem.

- Det er fuldstændigt vanvittigt, at regeringen finder på dette her uden overhovedet at have drøftet det med os. Og det bekymrer mine medlemmer, for hvad bliver det næste, de tager?

- Dette her er en betonpæl ind i den danske model. Vores berømte model, som Folketinget besynger og vi roser os selv for ude i verden, sagde formand for FH Lizette Risgaard onsdag til Ekstra Bladet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lars Løkke Rasmussen vil ikke svare på, hvem der fik idéen til at afskaffe store bededag

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lars Løkke Rasmussen vil ikke sige, om det var ham, der fandt på, at afskaffe store bededag. Hør mere i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app

Annonce:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus
Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: