Socialdemokratiet afviser Obamas krav

Danmark skal ikke øge forsvaret, som præsident Obama kræver, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S)

Henrik Dam Kristensen afviser, at Socialdemokratiet snyder på vægten og lader USA betale den største regning. (Foto: Polfoto/Anita Graversen)
Henrik Dam Kristensen afviser, at Socialdemokratiet snyder på vægten og lader USA betale den største regning. (Foto: Polfoto/Anita Graversen)

Danmark skal ikke bruge to procent af bruttonationalproduktet, BNP, på forsvaret, som USA's præsident, Barack Obama, mandag krævede under sit besøg i Tyskland.

Det siger Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

Barack Obama vil ved Nato-topmødet til sommer kræve, at alle medlemslande bidrager fuldt til den vestlige forsvarsalliance. Nato fastsatte kravet om mindst to procent ved sit topmøde i september 2014 i Wales.

- Man kan ikke stille det så firkantet op. Danmark bruger 1,2 procent af BNP, men vi er meget effektive. Der er stort set ingen internationale missioner, vi ikke deltager i - hvad enten det er Libyen, eller det er i Mali, siger Henrik Dam Kristensen.

I årevis har mange europæiske Natolande brugt meget mindre end to procent af BNP på forsvaret. Derimod har USA brugt betydelig mere. Nu er forsvarsbudgetterne i Østeuropa vokset betydeligt efter Ruslands anneksion af Krimhalvøen i Ukraine.

- Socialdemokratiet mener, at vi sagtens kan have et troværdigt forsvar med vort bidrag i dag, som er på den anden side af 20 milliarder kroner, siger Henrik Dam Kristensen,

- Men skal vi ikke lytte til vores nærmeste allierede, som har garanteret vor sikkerhed siden Anden Verdenskrig?

- Jo, det skal vi. Det er blandt andet også derfor, at vi snart går i gang med en proces om at købe nye kampfly. Så Danmark yder - og det skal vi også gøre - et væsentligt bidrag til Nato og internationale missioner, siger Socialdemokratiets forsvarsordfører.

Henrik Dam Kristensen afviser, at Socialdemokratiet snyder på vægten og lader USA betale den største regning.

- Jeg er godt tilfreds med 1,2 procent af BNP. Men vi skal forhandle et nyt forsvarsforlig. Så må regeringen spille ud, siger Henrik Dam Kristensen.

77 kommentarer
Vis kommentarer