Socialdemokratiet i valgplakat-bommert: 'Vi anede ingenting'

Socialdemokratiet i Esbjerg har set sig nødsaget til at smide 1.200 valgplakater i skraldespanden, efter det er kommet frem, at de var produceret i Tyskland. Det rejser en diskussion i forhold til kædeansvar, mener en arbejdsmarkedsforsker

Socialdemokraterne i Esbjerg har smidt 1.200 valgplakater i containeren, efter det er kommet frem, at de er produceret i Tyskland: Foto: Lars Krabbe/ritzau
Socialdemokraterne i Esbjerg har smidt 1.200 valgplakater i containeren, efter det er kommet frem, at de er produceret i Tyskland: Foto: Lars Krabbe/ritzau

Det er småt med valgplakater fra Socialdemokratiet i gadebilledet i Esbjerg, og det er der en helt speciel grund til.

Partiet har nemlig været nødt til at smide 1.200 valgplakater ud, fordi det er kommet frem, at de gennem en underleverandør er blevet trykt i Tyskland, hvor partiet ikke har kunnet sikre, at de er produceret efter ordnede løn- og arbejdsforhold.

Og når man er et parti, der som mærkesag tordner mod social dumping, ser det meget uheldigt ud.

Alle partier og kandidater har ellers kunne hænge valgplakater op siden lørdag middag, men da man på det tidspunkt ikke havde modtaget sin ordre, begyndte kampagne-organisationen at undersøge, hvor den var strandet henne. Her viste det sig så, at det danske trykkeri, der først havde fået ordren, selv havde sendt den videre til Tyskland.

Derfor mener kampagneleder for Socialdemokratiet i Esbjerg Kommune, Bent Skov, at han ikke kunn vide, at valgplakaterne var røget videre til en ny underleverandør:

- Vi har været total uvidende om, at ordren skulle ende der. Vi har afgivet vores ordre til en grafiker i Tarp, og han har ikke eget trykkeri, så han gav den videre til trykkeriet Macrodot i Varde, som også er et godt dansk firma. Og så lander den jo der set med vores øjne.

- På det tidspunkt vi finder ud af, at plakaterne de facto er trykt i Tyskland, er faktisk først, da de er væsentligt forsinket med leveringen, siger Bent Skov til Ekstra Bladet.

Macrodot har nu annulleret ordren, og derved overtager de ejerskabet af valgplakaterne, mener kampagnelederen, mens han samtidig fratager sig selv fra ansvar, selv om han har stået for bestillingen:

- Havde vi haft den mindste mistanke om, at der var noget, som det ikke skulle være, havde vi selvfølgelig reageret, men vores grafiker i Tarp vidste heller ikke noget. Vi har ikke haft kendskab til, at andre leverandører end Marcrodot i Varde skulle trykke vores valgplakater, fortæller kampagnelederen i Esbjerg.

Flere stod klar ved lygtepælene på Dronning Louises bro på Nørrebro i København. I Esbjerg må Socialdemokraterne vente  på et trykkeri i Tyskland. Og nu er lygtepælene ved at være sluppet op.
Arkivfoto:/ritzau/Jacob Ehrbahn Samfund - 31. okt. 2017 - kl. 11:48 Valgplakater forsinket: Socialdemokrater mangler lygtepæle

Bør diskuteres
Søren Kaj Andersen er arbejdsmarkedsforsker og centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet, og han er ikke helt enig i, at man så let kan frasige sig ansvar.

- Man kan diskutere, hvor legitimt det er. Det er er en ren politisk og etisk afgørelse, hvad man gør, og hvad man ikke gør. Diskussionen er jo i bund og grund, hvor meget man kan kræve i forhold til at kontrollere ud i yderst led, hvad der foregår, forklarer han.

Socialdemokratiet har ifølge 3F ellers så tidligt som i april måned varslet med et nyt forslag om kædeansvar, der skal stramme reglerne for virksomheder i forhold til brug af udenlandske underleverandører, der underbyder danske løn- og arbejdsforhold.

Og den her sag lægger op til debat, om netop kædeansvar, mener Søren Kaj Andersen:

- Det rejser jo diskussionen om, i hvor høj grad en virksomhed eller et parti kan sige, at de ikke vidste noget. Når Adidas eksempelvis bliver beskyldt for børnearbejde i Bangladesh, fordi deres fodbolde i virkeligheden er syet af børn, kan de så tillade sig at sige - 'at hos dem, vi har talt med, har tingene set helt fornuftige ud, og vi har bare sendt tingene videre til nogle andre, så vi vidste det ikke'.

Social dumping

Hvad er social dumping?

Ifølge Beskæftigelsesministeriet betyder social dumping dårligere vilkår som løn- og arbejdsforhold for udenlandske medarbejdere, der betyder unfair konkurrence for det danske erhvervsliv.

Som udgangspunkt er det arbejdsmarkedets parter, der skal vurdere, om vilkårene for udenlandske lønmodtagere stemmer overens med overenskomsten. Social dumping kan dog også være den anden vej rundt. Hvis udenlandske virksomheder opererer i Danmark, og ikke lever op til de pågældende regler for eksempelvis Skat, social sikring og arbejdsmiljø.

Sidste punkt, der kan kategoriseres som social dumping, er, hvis en udlænding, som reelt set er i et ansættelsesforhold hos en virksomhed, fremstår som en enkeltmandsvirksomhed – også kaldet ’falske selvstændige’ – eller en anden selskabskonstruktion for at undgå de regler, der gælder for ansættelsesforhold. Eksempelvis overenskomst.  

Borgmesterkandidat afviser
Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Esbjerg, John Snedkær, er en af de politikere, der blandt andet har fået trykt sine valgplakater i Tyskland, men han afviser også, at han skulle have et ansvar for tjekke op på leverandørerne.

- Jeg har ikke været involveret i det, men jeg har fuld tillid til vores kampagneorganisation. Det har også betrygget mig, at det var et lokalt firma. Vi går selvfølgelig ud fra, at arbejdet sker efter ordnede forhold, men skulle det vise sig, at det ikke er sket, vil vi naturligvis dybt beklage det, siger han til JydskeVestkysten

Efterfølgende har Bent Skov bestilt nye valgplakater hos et lokalt trykkeri i Esbjerg, og han regner med, at de kommer fredag. Derfor kommer socialdemokraternes kandidater først op at hænge en uge efter de andre partiers, men det er ikke et problem, mener han.

- Selvfølgelig er der taget nogle gode pladser, men så må man vende den om og sige, at hvis man kører en tur gennem byen, kan man se, at stormen har efterladt en del gode pladser åbne. Det havde været bedre at komme ud for en uge siden, men nu må vi tage den herfra, siger han.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen