Meget tyder på, at Forsvarets Efterretningstjeneste eller andre it-eksperter kan komme til at se nærmere på Mette Frederiksens (S) slettede sms'er. Det kræver blot, at Minkkommissionen ønsker det.
Socialdemokratiet er nemlig klar til at få statsministerens - og topembedsmænds - telefoner undersøgt at nye eksperter, efter at politiet ikke kunne genskabe de slettede sms'er.
- Hvis nogle mener, at andre er dygtigere end politiets teknikere til at genskabe sms’erne, og kommissionen ønsker, at der skal gøres flere forsøg, så er det helt fint, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus.
- Ingen har større interesse i at få genskabt sms’erne end os, fortæller han.
Det er uvist, hvordan Minkkommissionen stiller sig til forslaget, som er på dagsordnen, når det såkaldte granskningsudvalg mødes på Christiansborg fredag klokken 9.30.
Forslag fra blå blok
De borgerlige partier har foreslået at sætte Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på sms-jagt, hvilket Socialdemokratiet altså ikke udelukker.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere oplyst, at politiets eksperter ikke kunne genskabe slettede sms'er på Mette Frederiksens, departementschef Barbara Bertelsesn eller to andre ansatte i Statsministeriets telefoner.
De fire i toppen af Statsministeriet har slettet sms'er automatisk efter 30 dage, og derfor kunne Minkkommissionen ikke få adgang til beskederne.
Derfor vil blå blok have forsvaret til at se nærmere på telefonerne.
'Vi mener, at Center for Cybersikkerhed har gode forudsætninger for at få Mette Frederiksens slettede sms’er frem i lyset, nu hvor statsministeren og hendes toprådgivere systematisk har slettet beviser fra kommissionsundersøgelsen. Herudover synes vi også det er en god idé at få bistand og hjælp fra private it-eksperter,' skriver politisk ordfører Sophie Løhde (V) i en skriftlig udtalelse til Ekstra Bladet.
Sophie Løhde har ikke svaret på, om metoden så også vil gælde mulige V-ministre i fremtiden.
Kræver åbenhed af Mette: Lukkede selv i
Egen medicin? - det må vi tage fra sag til sag
Hos de konservative er Mai Mercado fortaler for, at også private it-eksperter skal have lov at deltage i gravearbejdet.
- De fire mobiltelefoner skal undersøges af enten private eller Center for Cybersikkerhed, påpeger Mai Mercado.
- Hvad er det, politiet ikke kunne løse?
- Politiet har løst den opgave, de er blevet stillet. Men spørgsmålet er, hvilken opgave de er blevet pålagt. Kan den opgave løses på anden vis, hvis Center for Cybersikkerhed eller private udefra kommer til. Har de måske flere redskaber i skufferne, end politiet ligger inde med?
- Er det et udtryk for mistillid til politiet?
- Tværtimod. De har gjort, hvad de kunne. Men jeg ved ikke, hvilken opgave der er blevet stillet. Derfor giver det god mening at tage en runde mere på sms i granskningsudvalget i morgen.
- Hvorfor så ikke bare præcisere opgaven over for politiet frem for at hive private ind til opgaven?
- Det kan være begge dele. Det kan jo være, at private kan nå længere end det offentlige. Så man bør afsøge den mulighed. Hvis regeringen vender tilbage og fortæller, at Center for Cybersikkerhed kan komme et spadestik dybere, så er det fint med mig. Det er vigtigt at få vendt hver en sten.
- Vi kan ikke pålægge statsministeren at udlevere sin mobiltelefon til private. Men det kan jo være, at verden er så god, at når statsministeren nu siger, at hun har den største interesse i at få de her sms'er gendannet, så kan det jo være, hun vil følge op med handling og gå den ekstra mil for at få de sms'er frem.
- Vil du bede Søren Pape om at udlevere sin mobiltelefon til private, hvis han på et tidspunkt bliver bedt om det?
- Jeg er sikker på, Søren Pape aldrig ville have beordret et helt mink-erhverv nedlagt.
- Hvis man står i en situation, hvor statsministeren selv har en interesse i, at de sms'er kommer frem, så må det da være naturligt, at statsministeren handler derefter.
- Så i en fremtidig situation, hvor oppositionen beder jeg om ...
- Det gælder da uanset.
- Så I er klar til aflevere mobiltelefoner?
- Hvis nogensinde kommer i en situation, hvor vi slår et helt erhverv ned med ulovlig hjemmel, så vil jeg have en forventning om, at man gør alt, hvad man kan for at vende hver en sten.
- Men det kommer ikke til at ske igen, at en statsminister sletter sine sms'er. Nu er det blevet opdaget. Og nu har hun ændret indstillingen.
- Flere kommissioner omhandlende forhold under borgerlige regeringer har haft problemer med at komme til bunds i sager, fordi mails er forsvundet. Er I klar til, at private firmaer prøver at finde dem?
- Vi er klar til at sikre, at der kommer så meget som overhovedet muligt frem i den her sag om Minkkommissionen. Hvad man så kunne have gjort engang, det er svært at sige.
- Så hvis der kommer nogle eksperter og siger: Vi kan finde sms'erne mellem Søren Pind og Lars Løkke i Instrukskommissionen, så er I klar til det?
- Det skal man vurdere fra sag til sag.
- Men du kan godt se, I åbner et nyt kapitel i forhold til, hvad der skal udleveres til private firmaer?
- Nej, det ender jo på, at statsministeren selv beslutter, hvad hun vil udlevere, siger Mai Mercado.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Politisk ordfører Jeppe Bruus (S) havde svært ved at svare på, hvorfor Mette Frederiksen ventede fra mandag til onsdag efter valget, før hun åbnede konvolutterne.
Politisk ordfører Jeppe Bruus havde svært ved at forklare ‘hvilke andre ting’, der forhindrede Mette Frederiksen i at få svar på, om det var lykkedes politiet at genskabe hendes sms’er. Ifølge hende var hun optaget af ‘andre ting’, men hvilke?
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Lyt til 'Ingen kommentarer' herunder eller i din foretrukne podcastapp. I denne uge handler det udelukkende om Dansk Folkeparti. Kom med ind bag de lukkede døre med en af Ekstra Bladets journalister.