Socialdemokratisk Uber-kaos

Henrik Sass har udtalt, at det omstridte taxi-foretagende Uber er ’alle tiders’ - det går stik imod meldingerne fra partiets ansvarlige ordfører og flere andre S-politikere

Følg Politik

Socialdemokraternes kurs, når det kommer til den kontroversielle taxi-service Uber, stritter i øst og vest. Der er tale om en sprængfarlig sag, der allerede har resulteret i blokader fra vrede københavnske taxichauffører, og som kan nå samme højder som balladen om Ryanair.

På den ene side har den magtfulde S-gruppeformand, Henrik Sass Larsen, ikke været sen til at rose, at Uber leverer et billigt alternativ til de klassiske taxi-selskaber. Da Sass var erhvervs- og vækstminister, sagde han i maj 2015 til dr.dk.

– Man må jo sige, at det at køre taxa i dag er en pebret fornøjelse, og det, at man pludselig kan få nogle ind, der faktisk gør, at man også har råd til at blive transporteret rundt i en bil, det synes jeg, ville være alle tiders, lød det fra Sass, der slog fast, at firmaet selvfølgelig skal operere inden for lovens rammer.

Arg modstander
De toner står i skærende kontrast til udmeldingerne fra en række af Henrik Sass Larsens partifæller.

Ikke mindst har Socialdemokraternes ansvarlige ordfører på området, transportordfører Rasmus Prehn, ved flere lejligheder vist sig som en arg modstander af Uber.

– Uber er systematisk organiseret pirattaxikørsel, der underminerer alle vilkår på arbejdsmarkedet, har Prehn eksempelvis tordnet under et debatmøde ifølge Dansk Taxi Råds hjemmeside.

Ryanair på hjul
Den kritiske linje over for Uber findes desuden hos andre medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Som det fremgår under denne artikel, har medlemmerne af transportudvalget, Christian Rabjerg Madsen og Mette Reissmann, også været ude med riven efter selskabet.

Og partiets medlem af Europa-Parlamentet, Ole Christensen, kalder direkte Uber for ’Ryanair på hjul’ med henvisning til det omstridte irske lavprisflyselskab.

Intern afklaring på vej
Socialdemokraterne på Christiansborg skal imidlertid se at finde ud af, hvilket ben de skal stå på.

Uber vil nemlig blive taget op under en såkaldt forespørgselsdebat i Folketinget 29. marts.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger planlægger Socialdemokraterne at fastlægge partilinjen forud for debatten.

Lodret uenig
Står det til fagforbundet 3F, bør der ikke være nogen tvivl om den socialdemokratiske kurs over for Uber.

Fagforbundet er stærkt kritiske over for selskabet, og på den baggrund er formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, dybt forundret over, at Henrik Sass har kaldt Uber ’alle tiders’.

– Jeg er lodret uenig med ham, konstaterer Jan Villadsen og giver Uber en ordentlig bredside:

– Det er ren plat, svindel og piratkørsel, som man forsøger at dække ind under deleøkonomi. Det har intet at gøre med deleøkonomi. Det er omgåelse af alle mulige ansættelsesformer, siger formanden for 3F Transport.

Undren over Sass
Hos centrum-venstre-tænketanken Cevea er man også stor modstander af Ubers måde at drive forretning på.

I det lys undrer Cevea-direktør Kristian Weise sig over Sass’ Uber-opbakning:

– Jeg synes, Henrik Sass skulle være mere opmærksom på, hvad det er for nogle arbejdsforhold, der gør sig gældende hos Uber.

– Jeg mener helt klart, at Uber har en forretningsmodel, hvor man spekulerer i ikke at acceptere den sociale kontrakt, som ligger i ansættelsesforholdet, siger Kristian Weise.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen til denne artikel, men han har ikke besvaret henvendelserne. Det har heller ikke været muligt at indhente en kommentar gennem den socialdemokratiske pressetjeneste.

Artiklen fortsætter under videoen

Er du stadig lidt usikker på, hvad det der Uber er for noget? Så se med her

 

Det har de sagt om Uber

Daværende erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen 20. maj 2015 til DR:

– Man må jo sige, at det at køre taxa i dag er en pebret fornøjelse, og det, at man pludselig kan få nogle ind, der faktisk gør, at man også har råd til at blive transporteret rundt i en bil, det synes jeg ville være alle tiders.

Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen til DR 15. januar 2016:

– Det er rigtig godt for borgerne, at de har mulighed for at benytte sig af tjenester som for eksempel Uber. Vi skal bare være sikre på, at det foregår på ordentlige vilkår.

Socialdemokraternes transportordfører Rasmus Prehn. Til debatarrangement hos Chaufførernes Fagforening i København 2. marts 2016:

– Uber er systematisk organiseret pirattaxikørsel, der underminerer alle vilkår på arbejdsmarkedet.

Medlem af Transport- og Bygningsudvalget for Socialdemokraterne Christian Rabjerg Madsen. Ifølge Dansk Taxi Råds hjemmeside 29. januar 2016:

– Det er selve konceptet med Uber, den er gal med. Hele den platformsøkonomi, hvor de bestemmer lønnen og vilkårene for dem, der kører for dem. Det betyder jo, at de er arbejdsgivere, og så er der altså regler, som man skal leve op til. Det her underminerer sikkerheden for de ansatte, men jo også for kunderne.

Medlem af Transport- og Bygningsudvalget for Socialdemokraterne Mette Reissmann. På Facebook 28. november 2014:

’Uber er med til at presse lønningerne helt i bund blandt hårdtarbejdende taxachauffører. Og ser stort på uddannelse og sikkerhed. Det medfører øget social dumping i transportbranchen.’

Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne Ole Christensen. Debatindlæg i Politiken 17. september 2015:

’Vi (skal) ikke lade Liberal Alliance og selskaber som Uber køre den danske model over med deres meget kreative og udspekulerede forretningsmetoder. Derfor bliver det et stort NEJ TAK til Uber – det er nemlig bare Ryanair på hjul.’

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+