Socialpædagoger efter knivdrab: Politikerne nøler, mens vi dør

Gang på gang bliver ansatte i socialpsykiatrien dræbt, og politikerne gør ikke nok for at forbedre sikkerheden, mener socialpædagogernes formand

Politikerne nøler.

Sådan lyder meldingen fra Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund, efter at sikkerheden for ansatte i landets socialpsykiatri igen er til debat i kølvandet på drabet på den 57-årige Vivi Nielsen langfredag.

- Det er umenneskeligt, at vi ikke kan få rammer og værktøjer til at lave et arbejde, hvor de ansatte føler sig trygge. Det kan ikke være rigtigt, at politikerne nøler, mens vi går på arbejde, og de her tragiske ting bliver ved med at ske, siger han til Ekstra Bladet.

De tragiske ting, som formanden for socialpædagogerne henviser til, er blandt andet en række drab på ansatte udført af beboere på bosteder.

112 - 26. mar. 2016 - kl. 16:06 Vivis kollega: Om natten udbryder ragnarok

Drab på drab
Senest blev den 57-årige Vivi Nielsen knivdræbt af en psykisk syg stofmisbruger på det socialpsykiatriske center Lindegården ved Roskilde i fredags.

Tilbage i 2014 blev to dræbt på forsorgshjemmet Saxenhøj af en dengang 28-årig mandlig beboer. Før det var der Ringbo-drabet, hvor den 37-årige Dorthe Christiansen blev dræbt af en 72-årig sindslidende. Den 46-årige socialpædagog Judy Simonsen blev dræbt i Dollerup Bakker i 2012 af en beboer på et bosted.

Hver gang har politikerne varslet bedre sikkerhed, men drabene bliver ved med at finde sted.

- Der har været for mange af de her episoder, og der er et sikkerheds-problem på bostederne, som vi skal kigge efter i sømmene, siger Benny Andersen.

Grundlovsforhøret blev afholdt lørdag ved retten i Holbæk (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) 112 - 26. mar. 2016 - kl. 14:10 Vivis sidste ord: 'Det var ham, der gjorde det'

Ingen alarmer
Sosu-eleven Mette Møller fortæller for eksempel, at de studerende ikke har overfaldsalarmer, hvor hun arbejder til daglig. Og der må ikke være forskel på studerende og de fastansatte ifølge socialpædagogernes formand.

- Vi anbefaler ikke, at de studerende er alene med borgerne i socialpsykiatrien, men de skal selvfølgelig have overfaldsalarmer, hvis de fastansatte har det, siger Benny Andersen.

- Overfaldsalarmer kan være en tryghedsfaktor, og det kan jo også gøre, at livreddende hjælp kommer hurtige frem. Men en af løsninger er uden tvivl, at vi skal have flere ansatte. Det nytter jo ikke noget med en overfaldsalarm, hvis der ikke er nogen, som kan komme til undsætning, siger forbundsformanden.

Se også: Så skete det igen

Vold mod hver tredje
Fagforeningen lavede selv en undersøgelse af medlemmernes arbejdsmiljø i 2014 som viste, at en ud af tre havde været udsat for vold i løbet af det seneste år.

Formanden mener, at det i høj grad handler om for få ansatte og forkert placerede syge. Derfor må der gøres noget nu, mener Benny Andersen.

- Det kan ødelægge mennesker, hvis man går på arbejde gennem længere tid med en følelse af utryghed, siger han.

Grundlovsforhøret blev afholdt ved retten i Holbæk (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) 112 - 26. mar. 2016 - kl. 11:53 30-årig stak kvinde ned: 'Stemmerne sagde, jeg skulle slå ihjel'

51 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere