Sønderjysk købmand: Her køber de aldrig øl

Sønderborg-købmand André Pickardt har kørt sine pilsnere på lageret - kunderne køber øl i Tyskland

Der kan gå dage eller uger imellem, at Sønderborg-købmanden André Pickardt sælger en kasse pilsnere. Det er den kontante konsekvens af at drive forretning tre kvarters kørsel fra de billige grænsesupermarkeder i Tyskland.

- Det er meget sjældent, det sker. Som regel er det firmaer, der lige skal bruge et par kasser her og nu. Men i det daglige er der ingen grund til, at sætte Tuborg og Carlsberg frem i butikken, siger André Pickardt.

Prisen for en kasse øl og en bakke dåseøl - i alt 54 øller uden pant - er 330 kroner hos den lille Min Købmand på Grundtvigs Allé i Sønderborg.

For det samme beløb kan man få 144 dåser øl hos Fleggaard i Harrislee ved Flensborg - ligeligt fordelt mellem Royal Export og Tuborg pilsnere.

Årsagen er høj moms og statsafgifter i Danmark og nul afgifter i Tyskland. Og dermed udgør øl og sodavand krnen i den samlede grænsehandel på godt 11 mia. kroner.

Helt urimelige vilkår
- Det er jo fuldstændig urimelige konkurrencevilkår, siger André Pickardt.

- Jeg synes, politikerne er gået i slæbegear med hensyn til at løse problemerne. Over alt i grænseregionen er det billige øl og sodavand fra Tyskland, der sætter dagsordenen for de små handlendes omsætning.

- De lavere afgifter, som blev indført for et par år siden for at tage toppen af grænsehandelen, virkede kun i kort. I dag er tilstanden som før, siger André Pickardt.

- Der er kun et at gøre, og det er at fjerne øl- og sodavandsafgifter i Danmark. Men om det vil dæmpe grænsehandelen, er nok tvivlsomt efter tre-fire årtier med voksende omsætning, siger André Pickardt.

Han deltog fredag i en paneldebat i Ekstra Bladets Valgfart, der fredag morgen stod ved indgangen til Fleggaard, hvor en lind strøm af tørstige danskere hentede tusindvis af billige øl og sodavand.

I bussen diskuterede Enhedslistens Henning Hyllested fredag eftermiddag den voksende grænsehandel med en anden lokal valgt MF'er, Ellen Trane Nørby.

Så galt står det til med svineriet i Sønderborg. (Foto: Anita Graversen)

Se indslaget med Sønderborg-købmanden på Ekstra Bladets Valgfart TV.

194 kommentarer
Vis kommentarer