Søren Espersen: Menneskerettighedsrådet er latterligt

Søren Espersen vil have Folketinget til at trække Danmark ud af FN's Menneskerettighedsråd

Søren Espersen (DF) kritiserer FN's Menneskerettighedsråd for at udføre Israel-bashing. Foto: Jens Dresling
Søren Espersen (DF) kritiserer FN's Menneskerettighedsråd for at udføre Israel-bashing. Foto: Jens Dresling

USA ønsker ikke længere at være en del af FN's Menneskerettighedsråd. Det oplyste USA's udenrigsminister Mike Pompeo og USA's FN-ambassadør Nikki Haley sent tirsdag aften på et pressemøde i Washington.

Den amerikanske beslutning har skabt glæde hos Dansk Folkeparti. I hvert fald har partiets næstformand og udenrigsordfører Søren Espersen uddelt tre hurraer på Twitter for den amerikanske beslutning og ytret et ønske om, at Danmark også skal trække sig fuldstændig.

De går efter Israel
Til Ekstra Bladet forklarer Søren Espersen, hvorfor det er vigtigt at Danmark trækker sig ud af rådet.

- Jeg synes, det er en stor skam for FN at have sådan et latterligt råd. Det koncentrerer sig om for eksempel Israel-bashing. De sidste 10 år har de lavet omkring 130 resolutioner, hvor over halvdelen har været rettet mod Israel. Det, det drejer sig om, er at genere Israel, siger Søren Espersen.

Det er ikke kun den såkaldte Israel-bashing, som Søren Espersen er imod ved Menneskerettighedsrådet. En af hans store kæpheste ved rådet er også dem, som er medlemmer.

Menneskerettighedsrådet har modtaget en del kritik fra menneskerettighedsorganisationer for at være domineret af lande, der i andre sammenhænge normalt kritiseres for brud på menneskerettigheder.

- Rådet har haft nogle af de mest tåbelige formænd. Saudi Arabien har været formand ligesom Muammar Gaddafi fra Libyen og Assad fra Syrien. Jeg kan næsten ikke finde på noget, der er værre end de, som sidder der og er med. Nogle gange leder de faktisk også rådet. Det er virkelig en stor skændsel for FN at have sådan et råd siddende, uddyber Espersen.

Klarer sig fint uden
Menneskerettighedsrådet i FN har 47 medlemmer. 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater. 7 fra Vesteuropa og 6 fra Østeuropa.

Medlemmerne sider i tre år og har mulighed for at blive genvalgt for to perioder. På nuværende tidspunkt er Danmark ikke medlem, men har meldt sig som kandidat til en plads for perioden 2019-2021.

Kritikere af Menneskerettighedsrådet har foreslået, at man reformerer rådet, så det ikke er domineret af lande, der normalt modtager kritik. Den løsning er Søren Espersen ikke med på. Han vil have rådet lukket permanent.

- Man behøver ikke alternativer til Menneskerrettighedsrådet, det går jo fint uden det. Rådet er værre end noget, der ikke er. Så hvad skal vi med det? Jeg har ikke noget imod, at medlemmerne laver sådan en snakke/kaffeklub, hvor de kan sidde og hækle og snakke sammen. Skal der udstikkes resolutioner eller noget, så skal de bare ikke gøre det, hvilket de gør nu, forklarer Søren Espersen.

Minister ikke enig
Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har på Twitter udtryk ærgelse over, at USA trækker sig ud af rådet. Han ønsker en reformering af rådet, ikke at det bliver nedlagt.

- Rådet har brug for at blive reformeret. USA er en vigtig partner i dette - og i at forsvare menneskerettigheder, frihed og demokrati, skriver han på Twitter.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.