Søren Pind afslører indhold af møde mellem PET og FBI-chef

Eksperter mener, at tidligere justitsminister Søren Pind kan have brudt sin tavshedspligt i ny bog

Søren Pind. Arkivfoto: Tobias Nicolai/Ritzau Scanpix
Søren Pind. Arkivfoto: Tobias Nicolai/Ritzau Scanpix
Følg Politik

En specifik passage i Søren Pinds bog ’Frie ord’ kan vise sig at blive problematisk for den tidligere justitsminister og Venstre-politiker, skriver Politiken torsdag.

Efter Scharf-sag: Pind ønsker nye regler for PET

Pind refererer og citerer direkte fra et møde med FBI i USA i 2015, hvor emnet var Politiets Efterretningstjenestes (PET) samarbejde med FBI om efterforskning af syrienskrigere. Flere straffe- og forvaltningseksperter siger til Politiken, at Søren Pind med passagen kan komme i karambolage med reglerne for tavshedspligt.

Pind skriver i bogen, at 'formålet med mødet var at sikre, at samarbejdet mellem PET og FBI også strakte til at gå tættere på syrienskrigerne i Danmark'.

Pind fortæller dermed direkte om PET’s samarbejdspartnere og arbejdsmetoder, mener eksperterne, hvilket netop var den type oplysninger, der i januar førte til dom i byretten over tidligere PET-chef Jakob Scharf for brud på tavshedspligten.

Og hvis dommen over Scharf stadfæstes, »kan Pind få et problem«, siger professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

- Pind går ovenikøbet længere end til blot at omtale nogle møder, idet han også redegør for indholdet af drøftelserne, herunder at det var op til amerikanerne, om man ville give grønt lys for anvendelse af oplysninger, som USA havde bidraget med, siger han til Politiken.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing er enig og påpeger, at reglerne om tavshedspligt er 'fuldstændig de samme, om man er tidligere justitsminister eller tidligere PET-chef'.

'Som justitsminister har man flere forskellige kasketter. Man er politiker i nogle sammenhænge, og i andre er man chef for et ministerium. Og Søren Pind var det sidste til det møde, siger Sten Bønsing til Politiken.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+