Hvis du ved noget om sagen, kan du skrive fortroligt til Ekstra Bladets journalister på munk@eb.dk.
Først var det helt efter reglerne. Nu er det en fejl.
Fredericia Kommune skifter forklaring på et helt centralt punkt i sagen om borgmesterens køb af en luksusgrund lige for næsen af det intetanende ægtepar Tina og Palle Cortzen.
Sagens omdrejningspunkt er, at den afgående borgmester i Fredericia Kommune, Jacob Bjerregaard (S), købte den yderst attraktive 1520 kvadratmeter store byggegrund af kommunen i 2016, efter han mundtligt havde budt på grunden.
Borgmester trak sig i går: 'Fejl' i kommunen skaffede ham luksusgrund
Grunden var udstykningens største, mest attraktive og med en markant billigere kvadratmeterpris end nabogrundene på første række mod Lillebælt.
Borgmesterens mundtlige bud fik kommunens daværende salgschef til samme dag at informere Tina og Palle Cortzen om, at grunden netop var blevet solgt, så de ikke arbejdede videre i den tro, at de godt kunne få grunden.
Artiklen fortsætter under billedet...
Bud skal være skriftlige
Af Indenrigsministeriets bekendtgørelse på området fremgår det klart og tydeligt, at bud på grunde ejet af kommuner og regioner skal være skriftlige.
I et svar til Ekstra Bladet på spørgsmålet om, hvorfor kommunen godtog det mundtlige bud fra borgmesteren på trods af krav om skriftlighed, skrev kommunen 29. november følgende:
'Da Argentinervej 42 ikke er solgt som en del af budrunden, men efterfølgende, har salget af denne og øvrige grunde, der er solgt efter budrunden, ikke været underlagt kravet om skriftlighed.'
Ekstra Bladet har fået aktindsigt i dokumenter fra et andet salg af en grund få måneder efter borgmesterens køb. Her gør kommunen borgerne opmærksomme på, at de først kan vide sig sikre på at have fået grunden, når de har underskrevet en skriftlig købsaftale.
Argentinervej 42 var en af i alt 37 grunde, som kommunen havde købt og byggemodnet, og som i starten af 2016 var udbudt til salg.
Artiklen forsætter under videoen ...
I budrunden modtog kommunen kun tre bud, og da runden var slut, blev grundene solgt efter først til mølle-princippet, som kommunen selv formulerer det.
Og det var her, borgmesteren slog til og købte grunden efter et mundtligt bud, dagen efter et ægtepar havde udvist stor interesse for grunden og fået at vide, at der ikke var andre interesserede.
Skifter forklaring
Indenrigsministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at tilbud altid skal være skriftlige for at være gældende. Konfronteret med de oplysninger skifter kommunen nu forklaring.
- Kommunen har jo handlet ud fra, at det mundtlige bud var bindende og gældende over for andre borgere i kommunen.
- Ja, siger Henrik Olsen.
- Det er ikke i overenstemmelse med bekendtgørelsen (Indenrigsministeriets bekendtgørelse 799/2011, red.) at sige, at en grund er solgt, når der kun er afgivet et mundtligt bud, erkender han.
Nu betragter man det som en fejl.
- Det er så en fejl?
- Ja, det er en fejl at acceptere et mundtligt bud og sige, at grunden er solgt på det tidspunkt, siger Henrik Olsen, chefjurist i Fredericia Kommune, til Ekstra Bladet.
- Hvordan kan det så være, at I nu siger, det er en fejl?
- Jamen, det er jo fordi, at på det tidspunkt, hvor man skriver det, var man ikke opmærksom på, at det var en fejl, siger chefjurist Henrik Olsen.
- Hvordan kan det være, at kommunen ikke er opmærksom på det?
- Jamen, det er jo dem, der sidder og sælger den grund, som ikke er opmærksomme på, at grunden først er solgt, når der ligger et skriftligt bud.
- Og det er så salgschefen, der ikke har styr på helt elementære regler?
- I det konkrete tilfælde er det ham, der oplyser det, ja, siger han.
Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra kommunens daværende salgschef, Jens Ole Andersen, men han har ikke ønsket at udtale sig.
Både kommunen og Jacob Bjerregaard afviser, at han skulle være blevet informeret om, at Tina og Palle Cortzen var meget interesserede i grunden.