Annonce:
Annonce:

Solgte luksusgrund til borgmester: Kommune skifter forklaring

Fredericia Kommune vender om på en tallerken og erkender nu, at man har begået fejl i sagen om bykongens grundkøb

Fredericia Kommune oplyser nu, at de ansatte begik fejl og desværre ikke kendte reglerne. Det kom borgmester Jacob Bjerregaard til gode. Video: Claus Bonnerup
Annonce:
Følg Politik

Hvis du ved noget om sagen, kan du skrive fortroligt til Ekstra Bladets journalister på munk@eb.dk.

Først var det helt efter reglerne. Nu er det en fejl.

Fredericia Kommune skifter forklaring på et helt centralt punkt i sagen om borgmesterens køb af en luksusgrund lige for næsen af det intetanende ægtepar Tina og Palle Cortzen.

Sagens omdrejningspunkt er, at den afgående borgmester i Fredericia Kommune, Jacob Bjerregaard (S), købte den yderst attraktive 1520 kvadratmeter store byggegrund af kommunen i 2016, efter han mundtligt havde budt på grunden.

Borgmester trak sig i går: 'Fejl' i kommunen skaffede ham luksusgrund

Grunden var udstykningens største, mest attraktive og med en markant billigere kvadratmeterpris end nabogrundene på første række mod Lillebælt.

Annonce:

Borgmesterens mundtlige bud fik kommunens daværende salgschef til samme dag at informere Tina og Palle Cortzen om, at grunden netop var blevet solgt, så de ikke arbejdede videre i den tro, at de godt kunne få grunden.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her er mailen til Tina og Palle, hvor salgschefen skriver, at kommunen har solgt grunden. Men det var altså en fejl, siger kommunen nu. Foto: Ekstra Bladet
Her er mailen til Tina og Palle, hvor salgschefen skriver, at kommunen har solgt grunden. Men det var altså en fejl, siger kommunen nu. Foto: Ekstra Bladet

Bud skal være skriftlige
Af Indenrigsministeriets bekendtgørelse på området fremgår det klart og tydeligt, at bud på grunde ejet af kommuner og regioner skal være skriftlige.

I et svar til Ekstra Bladet på spørgsmålet om, hvorfor kommunen godtog det mundtlige bud fra borgmesteren på trods af krav om skriftlighed, skrev kommunen 29. november følgende:

'Da Argentinervej 42 ikke er solgt som en del af budrunden, men efterfølgende, har salget af denne og øvrige grunde, der er solgt efter budrunden, ikke været underlagt kravet om skriftlighed.'

Annonce:

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i dokumenter fra et andet salg af en grund få måneder efter borgmesterens køb. Her gør kommunen borgerne opmærksomme på, at de først kan vide sig sikre på at have fået grunden, når de har underskrevet en skriftlig købsaftale.

Argentinervej 42 var en af i alt 37 grunde, som kommunen havde købt og byggemodnet, og som i starten af 2016 var udbudt til salg.

Artiklen forsætter under videoen ...

Hvis jeg har fået særbehandling som borgmester, så det en forvaltningsmæssig udfordring, mener Fredericias afgående bykonge. Foto: Claus Bonnerup

I budrunden modtog kommunen kun tre bud, og da runden var slut, blev grundene solgt efter først til mølle-princippet, som kommunen selv formulerer det.

Og det var her, borgmesteren slog til og købte grunden efter et mundtligt bud, dagen efter et ægtepar havde udvist stor interesse for grunden og fået at vide, at der ikke var andre interesserede.

Skifter forklaring
Indenrigsministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at tilbud altid skal være skriftlige for at være gældende. Konfronteret med de oplysninger skifter kommunen nu forklaring.

Annonce:

- Kommunen har jo handlet ud fra, at det mundtlige bud var bindende og gældende over for andre borgere i kommunen.

- Ja, siger Henrik Olsen.

- Det er ikke i overenstemmelse med bekendtgørelsen (Indenrigsministeriets bekendtgørelse 799/2011, red.) at sige, at en grund er solgt, når der kun er afgivet et mundtligt bud, erkender han.

Nu betragter man det som en fejl.

- Det er så en fejl?

- Ja, det er en fejl at acceptere et mundtligt bud og sige, at grunden er solgt på det tidspunkt, siger Henrik Olsen, chefjurist i Fredericia Kommune, til Ekstra Bladet.

- Hvordan kan det så være, at I nu siger, det er en fejl?

- Jamen, det er jo fordi, at på det tidspunkt, hvor man skriver det, var man ikke opmærksom på, at det var en fejl, siger chefjurist Henrik Olsen.

Ministerium: Det må man ikke

Indenrigsministeriet administrerer lovgivningen om salg af kommuners ejendomme, og her er vurdering af reglerne en ganske anden, end hos Fredericia Kommune.

For det første godtog Fredericia Kommune borgmesterens købstilbud - efter udbudets deadline - uden at lave en ny budrunde.

Og det kan man ikke ifølge de gældende regler, oplyser Indenrigsministeriet, som udtaler sig generelt og ikke om den konkrete sag.

'Hvis der er fastsat en bindende frist for afgivelse af tilbud, kan kommunen ikke uden fornyet offentligt udbud antage andre end rettidigt indkomne tilbud', skriver Indenrigsministeriet i et svar til Ekstra Bladet.

Højest mulige pris
Borgmesterens parcelhusgrund blev solgt efter et 'først til mølle-princip' ifølge kommunen, fordi budrunden var overstået. Den går dog heller ikke ifølge ministeriet.

'I det omfang der med ”udbud med først til mølle-princippet” menes, at kommunen sælger en ejendom til den, der kommer med det første købstilbud, er svaret nej, da kommunen som udgangspunkt er forpligtet til at sælge ejendommen til den højest mulige pris – markedsprisen', oplyser Indenrigsministeriet.

Skal være skriftligt
For det tredje kom borgmesteren med et mundtligt bud, som fik kommunen til at oplyse borgere om, at grunden var solgt. Det må man dog heller ikke ifølge ministeriet.

'Købstilbud skal være skriftlige og angive et fast beløb. Dette krav gælder uanset, hvornår eller hvor ofte en ejendom har været udbudt til salg', oplyser Indenrigsministeriet.

- Hvordan kan det være, at kommunen ikke er opmærksom på det?

Annonce:

- Jamen, det er jo dem, der sidder og sælger den grund, som ikke er opmærksomme på, at grunden først er solgt, når der ligger et skriftligt bud.

- Og det er så salgschefen, der ikke har styr på helt elementære regler?

 - I det konkrete tilfælde er det ham, der oplyser det, ja, siger han.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra kommunens daværende salgschef, Jens Ole Andersen, men han har ikke ønsket at udtale sig.

Både kommunen og Jacob Bjerregaard afviser, at han skulle være blevet informeret om, at Tina og Palle Cortzen var meget interesserede i grunden.

Sælger kommunen til markedspris?

Kommunen var klar over, at Tina og Palle Cortzen var meget interesserede i grunden.

Alligevel forsøgte kommunen ikke at få flere potentielle kroner i kommunekassen ved at gå tilbage til ægteparret og spørge, om de ville byde over borgmesterens mundtlige bud, som var på den udbudte mindstepris.

Men det er der intet odiøst i, mener kommunens chefjurist, Henrik Olsen.

- For kommunen handler det om at få solgt grundene til markedspris. Det er det, som er kommunens opgave.

- Men jeg går ud fra, at I gerne vil have flere penge til skolelærere, institutioner og ældrepleje og den slags?

- Altså kommunen skal sælge grundene til markedspris, og det bestræber vi os på i enhver sammenhæng. Kommunen er ikke erhvervsdrivende med køb og slag af fast ejendom - og som sådan søger at genere størst overskud - vi vil også gerne have tilfredse borgere. Så vores mål er at sælge grundene til markedspris.

- Sælger man til markedspris, hvis man skræmmer potentielle købere ved at sige grunden er solgt?

- Der ligger jo en ejendomsmæglervurdering på, hvad grunden er værd, og som er vurderet til at være markedspris.

- Det er jo ikke markedsprisen nødvendigvis, det er udbud og efterspørgsel. Så jeg spørger igen: Sælger man til markedspris, når man skræmmer forskellige købere væk ved at sige, at grunden er solgt?

- Altså, jeg kan godt gentage mit svar, men der ligger jo en ejendomsmægler vurdering på, hvad markedsprisen er. Og det er det, grunden er udbudt til, og det er det, som den bliver solgt til.

- Markedsprisen er vel ikke, hvad en ejendomsmægler vurderer, men hvad den bliver solgt til. Det er jo markedet.

- Ja, den blev også solgt til markedsprisen, som den var blevet vurderet af ejendomsmægleren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: