Sosu'en Trine slog alarm i Ekstra Bladet: Så ringede chefen

Trine Ørnskov er sosu-assistent og slog alarm i Ekstra Bladet om en presset ældrepleje, men kort efter blev hun kaldt ind på ledelsens kontor

Trine Ørskov og 600 andre sosu'er slog alarm, fordi de ældre må undvære bleskift og trøst. En af dem er 85-årige Aase Merlin. Video: Tim Kildeborg Jensen

En alarm om uværdig ældrepleje blev afløst af en tur i den varme stol på chefens kontor.

Det var virkeligheden for sosu-assistenten Trine Ørnskov, efter hun stod frem om forholdene for landets ældre i Ekstra Bladet under valgkampen, skriver Fagbladet FOA. Det begyndte med et opkald.

- Det var min afdelingsleder. Hun siger, ‘du skal lige komme ned på Bjarnes (forstanderens, red.) kontor’. Jeg spørger, hvad det drejer sig om. Hun fortæller, at det er noget med en artikel, fortæller Trine Ørnskov til Fagbladet FOA.

Trine Ørnskov sagde op, fordi forholdet til ledelsen blev betændt, da hun slog alarm i Ekstra Bladet. Foto: Jørgen True
Trine Ørnskov sagde op, fordi forholdet til ledelsen blev betændt, da hun slog alarm i Ekstra Bladet. Foto: Jørgen True
 

Den 34-årige Trine Ørnskov var på det tidspunkt ansat i Københavns Kommune, og hun slog alarm om for få hænder og våde bleer på ældre. Du kan læse historien her:

600 sosu'er slår alarm: Ældre må undvære bleskift og trøst

- Det er vigtigt, at man står frem og italesætter problemer, for det skal ikke bare fejes ind under gulvtæppet. I sidste ende er det jo vores ældre, der betaler prisen, siger hun.

Kolleger og venner roste Trine Ørnskov for at stå frem og slå alarm, men fra hendes ledelse delte ikke ligefrem begejstringen.

Justitsministeriet vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed slår ellers fast, at offentligt ansatte har ret til at udtale sig om ‘alt fra faglige beskrivelser og synspunkter til politiske holdninger'.

Samtidig må der ikke være negative konsekvenser på jobbet på grund af ytringer ifølge vejledningen.

Alligevel sad Trine Ørnskov i den varme stol på chefens kontor i knap tre kvarter ifølge hende selv.

Trine oplevede samtalen som konfrontatorisk. Hun oplevede ikke, at de to chefer lyttede til hende, og det gjorde hende usikker.

- Jeg går lidt i chok. Jeg ved ærligt talt ikke, hvad jeg skal sige. Det der med at blive kaldt ned på et kontor til en samtale med afdelingslederen og forstanderen var ubehageligt. Der var ikke nogen på min side, siger Trine.

Trine Ørnskov sagde sit job op kort efter samtalen på chefens kontor. Hun følte, at forholdet til ledelsen blev betændt, og nu har hun fundet et nyt job uden for kommunen.

Fagbladet FOA har talt med Bjarne Webb, der er chef på Trine Ørnskovs tidligere arbejdsplads. Han kan ikke forstå Trine Ørnskovs udlægning af samtalen.

- Til enhver tid kunne hun have stoppet samtalen og sagt, ‘nu synes jeg, at det bliver for meget for mig eller et eller andet’. Det gjorde hun ikke, siger Bjarne Webb.

Ældres hverdag

Et bad om ugen

De ældre har mulighed for at komme i bad ca. én gang om ugen ifølge 6 ud 10 af ansatte i ældreplejen.

Fire procent svarer, at de ældre har mulighed for at komme i bad sjældnere end en gang om ugen.

Rengøring hver anden uge

Det mest almindelige er, at borgerne har mulighed for at få gjort rent ca. hver anden uge. Det svarer et flertal på 56 procent af FOA-medlemmerne.

Kun én nattevagt

45 procent af de ansatte på plejehjem svarer, at der altid kun er én person på vagt om natten på deres afdeling. Yderligere 5 procent svarer, at sådan er det for det meste.

Ingen trøst hver dag

Hvert fjerde medlem i Social- og sundhedssektoren oplever dagligt, at de ikke kan nå at støtte eller trøste en borger, der har brug for det.

Dårligere service

To ud af tre ansatte på social- og sundhedsområdet oplever, at mulighederne for at imødekomme borgernes behov er forringet i løbet af de senere år.

Kilde: FOA-undersøgelse fra marts med svar fra i alt 2.679 FOA-medlemmer ansat på social- og sundhedsområdet.