Sparemøde på gourmet-restaurant: 590 skridt koster borgerne 28.105

Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune valgte at holde deres sparemøde på luksus-restaurant fremfor mødelokalet. De 590 skridt ned til Nimb i Tivoli kostede skatteborgerne 28.105 kroner

Det er dyre skridt, Børne- og Ungdomsudvalget har taget sig. Foto/redigering: Lasse Brøndal.

Et gråt mødelokale eller luksuriøse rammer på restaurant Nimb Brasserie?

Valget var nemt for Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune, da de 18. august skulle holde deres halvårlige budgetseminar.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i udvalgets bilag i forbindelse med budgetseminaret, og her fremgår, at forplejningen ikke har fejlet noget. Slet ikke.

I stedet for at kvit og frit at holde deres møde i udvalgets lokale på Københavns Rådhus valgte de at gå 590 skridt ned i Tivoli. Her havde Nimb Brasserie sørget for først en mødepakke og senere middag samt dessert. Det kostede skatteborgerne 28.105 kroner.

På mødet deltog 21 politikere og embedsmænd, mens kun 14 spiste med om aftenen. Maden kostede 532 kroner pr. person, og mødepakken kostede 716 pr. person.

Også selv om det på Københavns Kommunes hjemmeside fremgår, at 'alle møder afholdes som udgangspunkt i udvalgets mødeværelse på Rådhuset'.

Artiklen fortsætter under billedet ...

På mødet deltog 21 mennesker, mens kun 14 fra udvalget spiste med om aftenen. Maden kostede 532 kroner pr. person, mens mødepakken kostede 716 pr. person.
På mødet deltog 21 mennesker, mens kun 14 fra udvalget spiste med om aftenen. Maden kostede 532 kroner pr. person, mens mødepakken kostede 716 pr. person.
 

Jomfruhummer slog kantinemad?
Beslutningen om at gå 590 skridt ned til Tivoli og opgradere rammerne for budgetseminaret blev truffet, selv om Børne- og Ungdomsforvaltningen netop havde udsendt en ny regnskabsinstruks i juli, der dog først var gældende fra 1. oktober.

Her stod der følgende om interne møder.

'Interne møder, seminarer, temadage mv. (dvs. møder mellem medarbejdere i kommunen) skal så vidt muligt afholdes i kommunens lokaler, og forplejningen skal om muligt købes i kommunens kantiner. Der er også mulighed for at holde interne møder, seminarer, temadage mv. på lokationer, som kommunen har indgået indkøbsaftale med. Ved interne møder er udgangspunktet, at der ikke ydes forplejning.'

Men det gælder tilsyneladende ikke for politikerne.

På bilagene fremgår det ikke, hvad udvalget helt præcist har indtaget, men Nimbs morgenmøde-pakke byder blandt andet på friske boller med Unika-smør, hjemmebagte Nimb-croisanter og youghurt med granola.

Derudover bød selskabsmenuen i perioden juli til september på blandt andet vol au vent med jomfruhummer, perlehøne med kantareller og rødtunge.

De seneste år har millionbesparelserne på børn- og ungeområdet I København gået ud over rengøringen i daginstitutioner og SFO'er, ligesom der er blevet indført ferielukning i institutioner.

Så meget har kommunerne sparet de sidste år

12,7 millioner: Feriepasning i dagtilbud og en beslutning om at holde institutioner lukket i ferien og samle børn på tværs af institutioner.

9,8 millioner: Færre penge til økonomiske fripladser

2,25 millioner: Omlægning af udflytterbørnehaver

27,40 millioner: Massive besparelser på rengøringen i daginstitutioner og SFO'er, der blandt andet byder på mindre rengøring

Går i små sko
Ekstra Bladet har af flere omgange forsøgt at få et interview med børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S). I første omgang fik vi tilsendt et skriftligt svar, men det var ikke nok.

Knap en uge senere lykkedes det dog at fange ham på telefonen, og borgmesteren er klar i mælet. Han mener, at det hele er indenfor rammerne af, hvad de kan tillade sig.

Interview med Jesper Christensen (S)

- Hvad taler I om på sådan et budgetseminar?

Jeg vil sige, at det er et af de vigtigste møder på hele året. Det er her, vi sætter rammerne for, hvordan budgettet skal skrues sammen, og hvordan pengene skal fordeles på området i kommunen, siger Jesper Christensen.

- Men det er vel også et sparemøde?

- Ja, det er klart, at vi taler om, der er nogle områder, hvor kommunen kan spare penge eller omfordele, de resurser som vi har fået stillet til rådighed, siger Jesper Christensen.

- Hvorfor valgte I at holde jeres budgetseminar på Nimb, når I kunne have gjort det nærmest gratis i jeres egne lokaler på den anden side af vejen?`

- Først vil jeg gerne slå fast, at det hele er sket indenfor reglerne. Nogle gange vælger vi at holde vores møder i nogle andre rammer. Medlemmerne af udvalget bruger ufattelig mange timer af deres tid på arbejdet i kommunen, og jeg står fuldstændig inde for, at vi to gange om året holder budgetseminar ude af huset med eller med overnatning, så vi kan komme i bund med diskussionerne, siger Jesper Christensen.

- Du siger, at I kan komme til bunds i diskussionerne, når I er ude af huset. Er det sådan, at I pludselig træffer bedre beslutninger, hvis I er på en gourmert-restaurant eller et hotel?

- Der er helt klare regler for, hvad det hele må koste, de er fulgt, og vi har fuld åbenhed om det. Nogle gange kræver det lidt ekstra at komme helt til bunds i diskussionerne, og så vælger vi nogen gange at overnatte eller tage ud af huset. Min holdning er, at der er grænser for, hvor små sko vi skal gå i, hvis vi vil have nogen til at tage det ansvar, som det kræver at være i kommunalpolitik, siger Jesper Christensen.

- Men er det ikke også at gå I små sko at spare en julegave til medarbejderne væk, mens I tager ud og spiser?

- Som nævnt, så lægger vi enormt mange timer i arbejdet på kommunen, og jeg står fuld ud på mål for, at vi to gange om året og til en julemiddag vælger at tage ud, siger Jesper Christensen.

- De seneste år er der blandt andet blevet indført ferielukning i daginstitutionerne, mens der også er sparet på SFO’erne og rengøringen. Hvad tænker du, om det signal det sender til borgerne og medarbejderne i jeres kommune, når de skal spare og spare?

- Vi skal altid tænke over, hvad vi gør, når vi bruger borgenes penge. Men der er helt klare regler for, hvad det hele må koste, de er fulgt, og vi har fuld åbenhed om det, siger Jesper Christensen.