Sparer på ældre-tøjvask: Fråsepolitikere bruger 800.000 på sten

Tomme kasser holder ikke Rødovre-politikerne tilbage. Sten skal vækkes til live for skattepenge og placeres foran borgmesterens elskede ishockey-klub, mens ældre borgere med hjemmehjælp fremover må punge ud for transport af tøjvask

Her står den så: Stenen, som skal flyttes for skattekroner, mens der spares på ældrevelfærd i Rødovre. Foto: Jonas Olufson
Her står den så: Stenen, som skal flyttes for skattekroner, mens der spares på ældrevelfærd i Rødovre. Foto: Jonas Olufson
Følg Politik

En stenet oplevelse er på vej til borgerne i Rødovre.

Medlemmerne af kommunens kulturudvalg - som i september brugte over 100.000 kroner på en fråserejse til Island - har nemlig besluttet at bruge 800.000 kroner på at flytte en fire meter høj granitsten godt 200 meter.

'Da den store monolit i sig selv er en oplevelse – og som værk en væsentlig del af kunsten i Rødovre – bør værket genplaceres et sted, hvor borgerne igen får glæde af det,' lyder det på kommunens hjemmeside.

Rødovre Kommune hører til blandt de kommuner, som vender hver en krone for at få budgetterne til at hænge sammen.

Sparekatalog
Kommunen tog derfor gladeligt imod 20 millioner kroner fra Indenrigsministeriet til særligt økonomisk nødlidende kommuner i hovedstadsområdet - for bl.a. at slippe for slemme besparelser.

Men stenflytning er der altså råd til.

Det selvom der ifølge Ekstra Bladets oplysninger fortsat er lagt op til, at kommunen næste år sparer knap det samme på tøjvask til hjemmeboende ældre, som det koster at genopføre Rødovre-stenen til fordums storhed. Det viser en gennemgang af de igangværende budgetforhandlinger, som afsluttes næste uge.

Beslutningen har skabt vrede på Facebook, hvor borgerne i Rødovre udtrykker forundring over prioriteringen.

'Ej nu må det sgu snart stoppe, og bruge borgernes penge på sådan noget pjat. Man skulle næsten tro at borgmesteren vil huskes for og være den der sløsede mest med vores penge. Kan ikke gå for hurtigt med et nyt valg,' skriver Karin Johansson.

'Latterligt at bruge så mange penge på det. Lad den dog stå men få gang i vandet igen, så børnene på både Skovmoseskolen og Udviklingscenter Skiftesporet kan få glæde af det', skriver Camilla Murphy i en debat på Rødovre Lokalnyts væg.

Den meterhøje sten har ifølge politikerne med byudviklingen fået en alt for anonym placering i Rødovres bybillede på bagsiden af en skole, hvor kun få borgere har glæde af dens pragt.

200 meter
I stedet skal stenen flyttes rundt om Skovmoseskolen til en plads foran Rødovre Skøjtehal, der lægger is til byens og borgmesterens stolhed, ishockeyholdet Rødovre Mighty Bulls.

Ishockeyklubben står borgmester Erik Nielsens hjerte særligt nær, idet han i ungdommen vogtede buret, mens puckene fløj ham om ørene.

Prisen på sten-flytningen deler sig i to.

Den største post lyder på 450.000 kroner, som går til at reparere et vandpumpeanlæg, som var stenens ungdoms var dens attraktion.

'Oprindeligt blev Vångaskibet (kunstværkets navn, red.) skabt med en indvendig pumpe, der sendte vand ud fra toppen af stenen, hvorefter det løb ned over skulpturens rillemønster for til sidst at blive opsamlet i den fordybning, der udgør værkets fundament. Vandet fungerer ikke længere,' skriver kommunen.

Den lille halve millioner skal derfor gå til, 'ingeniørberegninger for bassin, pumper og vandbehandlingsanlæg samt etablering af dette, fremføring af vand inklusive opgravning og retablering samt ekstraudgifter til opsætningen af skulpturen, så vandet føres op gennem stenen til udløb i toppen', lyder det.

De sidste 350.000 kroner er prisen for at flytte stenen. Kommunen forklarer: 'Rydning af træer og flytning af skilt, lægning af 4 navnesten samt reetablering ved eksisterende placering og omkring den nye placering.'

Det fremgår, at stenflytningen udgør halvdelen af Rødovre Kommunes kunstbudget for 2020.

Kulturformand: Vi vækker stenen til live

Ekstra Bladet har forsøgt at få kulturudvalgets formand, Lene Due (S), til at forklare, hvorfor stenen er de mange penge værd, men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Men til Rødovre Lokalnyt giver hun denne forklaring.

- Vi har undersøgt, om det kunne gøres billigere og arbejdet på sagen i mere end ét år, siger formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Lene Due (S).

- Vi har et kunstværk, der i dag ikke er til glæde for nogen. Det er gemt væk på en asfaltplads, og det synes jeg er ærgerligt. Nu kommer det til at stå, hvor mange kan få glæde af værket, og jeg er rigtig glad for den placering, vi er kommet frem til, for der kommer værket virkelig til sin ret.

- Det er vigtigt, at vi passer på vores kulturhistorie, og det gør vi nu ved at vække stenen til live igen, siger Lene Due om sagen, der blev godkendt på et udvalgmøde i starten af oktober.

Samtidig: Indfører brugerbetaling for ældre

Mens Rødovres politikere har besluttet at flytte og genopføre en sten med piblende vand for 800.000, må ældre borgere i kommunen med hjemmehjælp selv punge ud, hvis de vil have vasket tøj fra næste år.

For selvom kommunen har sløjfet en række besparelser som følge af de 20 mio. ekstra, der strømmer i kassen fra staten, står borgere, der har brug for hjælp til tøjvask, ifølge Ekstra Bladets oplysninger over for krav om brugerbetaling.

Rødovre regner med at spare 600.000 kroner på at udlicitere hjemmehjælpsordningen med tøjvask. ’Der indføres i den sammenhæng brugerbetaling for transportudgiften til og fra hjemmet og den private leverandør’, som det fremgår af sparekataloget.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra borgmester Erik Nielsen (S). Men han har ikke ønsket at lade sig interviewe.

Stenen skal stå dér, hvor Deres udsendte har placeret sig. Lige foran skøjtehallen, så alle forbipasserende kan nyde den. Foto: Jonas Olufson
Stenen skal stå dér, hvor Deres udsendte har placeret sig. Lige foran skøjtehallen, så alle forbipasserende kan nyde den. Foto: Jonas Olufson

Stenen fotograferet fra en position, som Uffe Ellemann i hvert fald ikke havde brudt sig om. Foto: Jonas Olufson
Stenen fotograferet fra en position, som Uffe Ellemann i hvert fald ikke havde brudt sig om. Foto: Jonas Olufson

Når stenen er væk, vil der komme et par ekstra parkeringspladser på den lille p-plads bag skolen. Foto: Jonas Olufson
Når stenen er væk, vil der komme et par ekstra parkeringspladser på den lille p-plads bag skolen. Foto: Jonas Olufson

Det koster også penge at flytte de nedlagte sten, hvor navnet på kunstværket står anført: Vångaskibet 1979. Foto: Jonas Olufson
Det koster også penge at flytte de nedlagte sten, hvor navnet på kunstværket står anført: Vångaskibet 1979. Foto: Jonas Olufson


Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+