Annonce:
Annonce:

Sparket ud af Rwanda: Kritikere bliver fængslet eller dræbt

Human Rights Watch-direktør fortæller om det brutale styre i Rwanda: Tro ikke på den pæne overflade, siger han

Hør her, hvordan forholdene i Rwanda ifølge direktøren i virkeligheden er.
Annonce:
Følg Politik

Mattias Tesfaye og Mette Frederiksen synes nok, at et asylcenter i Rwanda lyder som en god og billig løsning.

Men Human Rights Watch påpeger, at regeringen måske er ved at købe et stort fedt PR-stunt opbygget af Paul Kagame og hans autoritære styre.

- Hvis flygtninge udfordrer reglerne, så kan Rwanda pludselig blive et meget usikkert sted at være. Hvis de prøver at opnå helt basale rettigheder, så er det slet ikke sikkert.

Sådan siger Lewis Mudge. Han er Human Rights Watch-direktør med ansvar for Centralafrika i den internationale menneskerettighedsorganisation.

Få et hurtigt overblik over sagen her

Annonce:

Lewis Mudge boede og arbejdede i Rwanda mellem 2011 og 2015. Så fik han pludselig problemer med at beholde sit visum og flyttede til Kenya. I 2018 blev han endelig bandlyst af regimet og kan nu ikke rejse tilbage. I dag på han i Vermont, USA. Han var den tredje udsending fra organisationen til at bliver smidt ud af landet på ti år.

Billigt quickfix
- Et flygtningecenter kan lyde som et billigt quickfix. Men Danmark bliver nødt til at indse, hvad de går ind til. Det er en totalitær regering, der ikke tolererer kritik - overhovedet. Kritikere bliver fængslet, dræbt eller tvunget til at flygte ud af landet, fastslår han.

Paul Kagames brutalitet er allerede gået ud over flygtninge, da protester i 2018 blev slået ned med hård hånd. 12 flygtninge mistede livet.

Smart PR
Mattias Tesfaye hyldede forleden Rwanda for at gå 'forrest i forhold til, at Afrika skal løse sine egne problemer. Det synes jeg, er en tilgang, som fortjener ros,' skrev han.

Lewis Mudge advarer regeringen om at tro på Kagames flotte ord.

Annonce:

- De har et smart PR-nummer kørende. Bevidst eller ubevidst er jeres minister blevet suget ind i, at det der sker i Rwanda, er godt. Det er ikke en model for fremtidige afrikanske demokratiet. Det er en model bygget på undertrykkelse.

- Er du for tyndskindet? Bliver Vesten ikke nødt til at samarbejde med folk, vi normalt ikke ville samarbejde med, hvis vi skal finde en løsning på flygtningekrisen i særligt Middelhavet?

- At samarbejde med autoritære regeringer, der bruger vold og undertrykkelse mod sit eget folk og mod flygtninge er kun med til at forværre problemet.

- At sende flygtninge til en autoritær regering, der profiterer deraf, er en kynisk løsning. At være imod det er ikke at være tyndskindet. Det er at have øjnene fuldt åbne for realiteterne.

- Men hvis vi har folk i lejren som sikrer ordentlige forhold, så går det vel nok?

- Det kan godt være ministeren har været nede og se, at de her lejre ser gode og fine ud.

Annonce:

- Faktum er, at i et autoritært styre uden fri presse og uden politisk opposition, så styrer styret i Kigali hele fortællingen. Den fortælling vil være strålende. De kommer til at stikke kameraer i hovedet på flygtningene, og de vil smile og sige, de er glade, 'vi elsker det her'.

- Men det kan meget vel vise sig slet ikke at være virkeligheden. Så hvis Danmark virkelig gør det her, så skal man holde øjne vidt åbne, siger Lewis Mudge.

Mettes nye kammerater

Diktaturets general byder velkommen

11 ud af 12 af Udenrigsministeriets eksperter har i en rapport frarådet regeringen at hjemsende syriske flygtninge.

Men Mette Frederiksen står fast. Syrierne skal rejse hjem.

Og hun har mindst én ven, som bakker hende op.

General Naji Numeir er leder af Assads immigrationsmyndighed, og BT har beskrevet, hvordan han i hvert fald taler Mette Frederiksens sag.

97 syriske flygtninge har fået besked på at forlade Danmark. Herunder 20 børn.

Eksperterne - undtagen generalen - peger på, at de tilbagevendte flygtninge risikerer tortur og fængsel ved hjemkomsten.

Både SF og Enhedslisten kræver regeringens forklaring.

Foto: Privat

Semi-diktaturen skal snakkes til fornuft

I den forgangne uge optrædte to af Mette Frederiksens ministre pludselig på pressefotos fra Rwanda.

Her underskrev de to hemmelige aftale med styret.

Kagames ligegyldighed over for basale menneskerettighed og ytringsfrihed er velbeskrevet.

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister, skriver i et svar til Ekstra Bladet, at regeringen ikke desto mindre holder fast i ønsket om at samarbejdet.

'Jeg er opmærksom på, der også er kritik af landet. Men Rwanda har selv foreslået, at vores samarbejde også skal handle om menneskerettighedsområdet. Det er vi glade for, og det vil vi aktivt følge op på.'

'Rwanda er et land, der går forrest i forhold til, at Afrika skal løse sine egne problemer. Det synes jeg, er en tilgang, som fortjener ros,' skriver han.

Regeringen vil samarbejde med Rwanda på flygtninge-området. Drømmen lader til at være et asylcenter langt fra den danske grænse.

Simon Turner, lektor med speciale i Rwanda ved Saxo-instituttet, tvivler på, at Paul Kagame reelt vil lytte til Danmark.

- Det er en smule bekymrende, at Mattias Tesfeye har købt Kagemes snak om demokrati på en afrikanske måde. Selvfølgelig er det godt at landet, vil løse sine egne problemer, men Kagame er en klog politiker, der forstår det stor politiske spil. At tror at Danmark kan ændre hans tvivlsomme syn på basale menneskerrettigheder er i bedste fald naivt, siger lektoren.

På billedet ses Mattias Tesfaye og Flemming Møller Mortensen på besøg i Rwanda, hvor de indgår en 'hemmelig aftale med landets 'Minister of State', Manasseh Nshuti. Foto: Rwandas udenrigsministerium Foto: Rwandas udenrigsministerium

 

 

Tvivlsom vaccineven

Korruptionsanklagerne hænger tungt over den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og Israel fortsætter ufortrødent de ulovlige bosættelser på Vestbredden. FN's sikkerhedsråd har siden 1979 fordømt landvindingen.

Under den seneste valgkamp solgte Benjamin Netanyahu sig ublu som den store vaccinefrelser, men han fortiede, at han havde solgt israelernes sundhedsdata til de store medicinalselskaber, der blev betalt klækkeligt for deres leverancer.

Mette Frederiksen rejste ikke desto mindre til Israel i marts og spillede med på Benjamin Netanyahus violin. Et samarbejde om fremtidige vacciner blev indgået.

På Christiansborg er hverken højre eller venstre side af Folketinget enige i den prioritering.

SF's Karsten Hønge var eksempelvis gal over, at Mette Frederiksen vil samarbejde med Israel, når landet stadig ikke har vaccineret alle palæstinensere.

- Det er mangel på samfundssind. Vi skal ikke spille med i Israels spil, sagde han til Ekstra Bladet.

På billedet ses Mette Frederiksen til vaccinetræf i Jerusalem. Benjamin Netanyahu i midten. Til venstre den østrigske leder Sebastian Kurz. Foto: Olivier Fitoussi/AP/RitzauScanpix

 

Den vigtige aftale med Erdogan

Lidt længere ude i Mette Frederiksens nye bekendtskabskreds finder vi Recep Erdogan.

En konroversiel aftale mellem EU og Tyrkiet gør, at den brutale tyrkiske statsleder er blevet venner med alle EU's statslederne. De sender penge. Han holder flygtningene tilbage.

Erdogan har de seneste år i den grad sat demokratiet i Tyrkiet under pres med anholdelser af journalister og systemkritikere. Retssikkerheden er også under pres, påpeger Human Rights Watch.

Mette Frederiksen tror på, at kritisk dialog kan gøre Erdogan til et bedre menneske.

- Vi har en meget, meget vigtig aftale med Tyrkiet på flygtningeområdet, og den skal vi fastholde. Men det skal ikke forhindre os i at være kritiske over for det, der foregår i det nordlige Syrien, har hun forklaret DR.

Foto: Ritzau Scanpix

 

 

Vil ikke blande sig i storebrors sager

Frihedskæmperne i Hong Kong fik en verbal lussing, da Mette Frederiksen undlod at fordømme Kinas fremfærd, da de unge i sommeren 2019 gik på gaden. 

- Jeg synes ikke, det er en dansk regerings opgave at være part i en konflikt, der ikke vedrører os, og det gælder også andre steder, sagde hun på et pressemøde.

Den kommentar har næppe skuffet de kommmunisitske bosser i Beijing med Xi Jinping i spidsen.

Bemærkningen vakte opsigt.

'Det er nok meget godt, det ikke var Mette Frederiksen, der var dansk statsminister dengang, apartheid hærgede i Sydafrika', skrev den tidligere international sekretær i Socialdemokratiet, Erik Boel, eksempelvis i et læserbrev i Altinget.

Noget kan da også tyde på, at Mette Frederiksen er kommet på bedre tanker.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har siden været noget hårdere over for Kinas opførsel i Hong Kong.

Foto: Ritzau Scanpix

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: