Spin-amok: Faktura-fest i Løkkes prestigeråd

Over en million blev brugt på spin i regeringens Disruptionråd

Lars Løkke Rasmussen. Foto: Jens Dresling
Lars Løkke Rasmussen. Foto: Jens Dresling

Der blev åbnet helt op for regeringens spin-sluser, da Lars Løkke Rasmussen i maj 2017 stolt kunne præsentere et storsmilende Disruptionråd.

Danmark havde brug for ekspertbistand fra erhvervsledere, fagforeningsfolk og Hella Joof for at imødegå de 'disruptende' kræfter fra Silicon Valley og klimaforandringer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på et af Disruptionrådets møder. Foto: Liselotte Sabroe Dansk politik Løkkes luksusråd blæste på statens aftale: Fråsede på dyre hoteller

Men de 33 Disruption-konsulenter var åbenbart ikke nok for Løkke og co.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at Disruptionrådet ved siden af har indkøbt en lind strøm af spin-bistand fra ikke bare et, men to konsulentbureauer.

Faktisk har der været decideret faktura-fest i Disruptionrådet.

En tredjedel
De to bureauer, Primetime og Elberth Kommunikation, har således sendt en kaskade på hele 40 fakturaer afsted mod statskassen i løbet af blot 17 måneder.

Det samlede, fakturerede beløb lyder på 1.038.000 kroner eksklusiv moms, som staten ikke betaler for konsulentydelser. Disruptionrådets samlede udgifter var i alt på ca. 2,8 mio. kroner, viser en oversigt fra Beskæftigelsesministeriet. Dermed har spin-udgifterne været på over en tredjedel af rådets samlede udgifter.

Disruption for millioner

Den samlede regning for Disruptionrådets udgifter løber op i knap tre millioner kroner. I alt har rådet frem til oktober 2018 brugt 2.798.852 kroner på afholdelse af de otte møder rundt omkring i Danmark, på konsulentydelser samt på diverse interne udgifter.

Afholdelsen af møderne alene har kostet 1,5 mio. kroner. Heraf er 1.191.057 kroner brugt på hoteludgifterne til værelser og forplejning, som Ekstra Bladet i dag beskriver.

Hvad har de egentlig lavet?

Disruptionrådet har brugt næsten to år på at holde samlet ni møder - otte på forskellige danske hoteller. Og et sidste på Marienborg i januar.

I januar udgav rådet så rapporten 'Klar til fremtidens job', hvor de over 60 sider gør status på de sidste to års arbejde.

Et af målene med rådet var ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen, at 'alle skal være fremtidens vindere'.

Undervejs har rådet diskuteret den teknologiske udvikling, digitalisering, klimaforandringer og ændringer på arbejdsmarkedet. Blandt andet har rådets diskussioner været medvirkende til, at fagbevægelsen for første gang har indgået aftale med den deleøkonomiske platform Hilfr.

Af fakturaerne fremgår det, at Elberth Kommunikations arbejde blandt andet har bestået i at overvåge rådets møder og komme med rådgivning og input til den særligt oprettede Facebook-side for Disruptionrådet. Derudover har bureauet produceret en 'påske-GIF' til rådets Facebook-side. GIF'er er små animerede billeder.

I alt har det indbragt kommunikationsbureauet over 300.000 kroner i perioden, hvor Løkke og resten af rådet afholdt blot otte møder.

Det andet bureau Primetime har blandt andet hjulpet med at layoute på en folder om Disruptionrådets arbejde og sammensætning. Pris: 51.000 kroner.

Bureauet, der har Thomas Juul-Dam, en af Helle Thorning-Schmidts tidligere spindoktorer, som partner, har i alt sendt regninger afsted til staten for over 700.000.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra de to mediebureauer, men de har ikke ønsket at udtale sig.

Troels Lund: Prisen var rimelig

Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen var det pengene værd, at Disruptionrådet kunne sove og spise for samlet 1,2 mio. kr., mens de holdt blot otte møder.

– Når det handler om skatteborgernes penge, er det selvfølgeligt helt afgørende, at udgifterne holdes på et rimeligt niveau. Derfor er der også forud for møderne indhentet tilbud fra tre konferencehoteller i de områder, hvor de enkelte møder er afholdt.

– Ved udvælgelsen har man også taget hensyn til andre ting som fx antallet af værelser, konferencefaciliteter, og om der er overenskomst. Derudover skal man huske på, at møderne strækker sig over et helt døgn.

– Derfor synes jeg samlet set, at udgiften pr. person har været rimelig, siger Troels Lund til Ekstra Bladet.

Minister-kattelem

Disruptionrådet har kunnet smyge sig uden om de rabat-regler, som statslige institutioner ellers normalt er forpligtet til at følge.

Årsagen: At Troels Lund og Lars Løkke selv var med som ministre.

’Det følger imidlertid af Konferenceaftalens punkt 3.3., at statslige institutioner i en række tilfælde ikke har pligt til at købe konferencefaciliteter på rammeaftalen, herunder såfremt konferencen har deltagelse af en eller flere ministre’, oplyser Beskæftigelsesministeriet til Ekstra Bladet.

Ifølge Troels Lund var det også nødvendigt, at rådet brugte over en million på eksterne konsulenter ud af et samlet budget på under tre mio. kroner. Han henviser til, at pengene blandt andet er brugt på en film og oprettelsen af en Facebook-gruppe:

Elite debat

– Disruption og forandringerne kan nemt blive en debat for eliten, selv om det kommer til at betyde noget for alle danskere. Er disruption så blevet det, som hele Danmark taler om? Nej, må vi erkende, men jeg er overbevist om, at vi med dette arbejde har fået det lidt højere op på dagsordenen.

299 kommentarer
Vis kommentarer