Spin-ekspert: Sådan adskiller Mette F. sig fra Helle T.

Mette Frederiksen er som klassisk socialdemokrat en anden type formand end Helle Thorning-Schmidt, mener ekspert

Se Mette Frederiksen i aktion her

Fællesskab, bedre arbejdsvilkår og fokus på den sociale indsats.

Med sit første offentlige pressemøde som Socialdemokraternes formand slår Mette Frederiksen et slag tilbage til de helt klassiske socialdemokratiske værdier. Og der adskiller hun sig fra Helle Thorning-Schmidt. Det vurderer kommunikationsrådgiver og politisk analytiker, Jon Kiellberg, efter Mette Frederiksens pressemøde ved Socialdemokraternes sommergruppemøde i Silkeborg.

- Mette Frederiksen lægger vægt på klassiske arbejdsmæssige dyder, som vi kender tilbage fra arbejderpartiet. Talen bærer præg af, at 'det er noget, som vi skal generobre', og det tror jeg bliver den langsigtede strategi for hende. Hun vil skabe bedre lønforhold, flere jobs under ordentlige forhold og et rigere samfund, hvor der er styr på økonomien, men hvor den sociale indsats samtidig vægtes højt, siger han.

Se også: Mette F. er klar til at skaffe flertal for finanslov

Mette den røde
Og det er netop ved at vægte de sociale værdier højest, at Mette Frederiksen adskiller sig fra Helle Thorning-Schmidt i sit politiske fokus.

- Man kan høre, at social arv og social indsats bliver prioriteret højere hos Mette F, end vi så det hos Helle. Hvor Helle Thoning-Schmidt vægtede økonomi højest, har Mette Frederiksen hovedfokus på beskæftigelsespolitikken. Det handler ikke kun om økonomi, men om at skabe rigtige job og løfte hele gruppen af ufaglærte, siger Jon Kiellberg.

I weekenden afviste Mette Frederiksen, at Socialdemokraterne vil indgå i alternative flertal på Borgen med venstrefløjen og Dansk Folkeparti udenom V-regeringen. I dagens tale slog hun fast, at hun er klar til at forhandle med alle, så længe det det bliver båret af socialdemokratiske mandater.

- Hun går efter at udstille DF i højere grad end Venstre. Nogle socialdemokratiske vælgere vil måske være skuffede over, at hun ikke er mere rød på det punkt. Men hun er også meget realistisk efter at have været beskæftigelsesminister og justitsminister, og fordi hun nu både er formand og oppositionsleder, siger han og tilføjer, at det er af taktiske hensyn, at hun i første omgang afviser de alternative flertal.

- Her i starten er det vigtigere for hende at være en handlekraftig oppositionsleder end at spænde ben for Lars Løkke.

Se også: Mette F: Tulle må overveje om han har peget på den rigtige statsminister

Nøgtern og nede på jorden
Også i sin retorik og talestil adskiller Mette Frederiksen sig fra Helle Thorning-Schmidt, mener Jon Kiellberg.

- I modsætning til Helle bruger hun ikke så mange fine ord. Hun er meget nede på jorden, og talen er ikke så patos-fyldt og med lige så meget 'svung', som helle godt kunne finde på, siger han.

Den nøgterne talemåde appellerer ifølge Jon Kiellberg ikke kun til de socialdemokratiske vælgere, men kan ifølge ham også tiltrække nogle af DF's vælgere.

- DF's vælgere kan jo godt lide, når Kristian Thulesen Dahl er helt nede på jorden og forholder sig fagligt og sagligt. Det gør Mette Frederiksen i højere grad, end Helle gjorde. Talen er renset for store, flotte ord og er på nogle områder mere konkret. Derfor vil der sikkert være nogle DF-vælgere, der tænker, at 'hun da egentlig er meget fornuftig at høre på'.

Se også: Engell: Derfor er Mette F's taktik farlig

63 kommentarer
Vis kommentarer