Spion-frygt på Christiansborg: Her vrimler det med russiske spioner

Næstformand i Folketingets Forsvarsudvalg frygter, at russiske spioner skal få fingrene i danske militærhemmeligheder, når det danske krigsskib Niels Juel sendes på værft i Estland

Næstformand i Folketingets Forsvarsudvalg, Jan Johansen (S), frygter russiske spioner i Tallinn Foto: Jens Dresling
Næstformand i Folketingets Forsvarsudvalg, Jan Johansen (S), frygter russiske spioner i Tallinn Foto: Jens Dresling

- Det vrimler med russiske spioner.

Det lyder som et udsagn fra den kolde krig, men sætningen kommer fra næstformand i Folketingets Forsvarsudvalg, Jan Johansen (S), der frygter at russiske spioner skal få fat i danske militærhemmeligheder, når den danske fregat Niels Juel i sendes på værft i Estlands hovedstad i Tallinn.

Overfor Ekstra Bladet forklarer socialdemokraten, at han er særdeles skeptisk over, at sende det danske krigsskib til det tidligere østland for at blive serviceret.

- Det er komplet skørt at man sender vores militærskibe på andre værfter end de danske. Det er både en dårlig forretning og en trussel mod vores sikkerhed, siger Jan Johansen (S).

Fregatterne Ivar Huitfeldt og Niels Juel under indvigelsen i 2011 Foto: Simon Fals
Fregatterne Ivar Huitfeldt og Niels Juel under indvigelsen i 2011 Foto: Simon Fals
 

Advaret om spioner
Opråbet om de russiske spioner på det estiske værft kommer efter, at opgaven om at servicere den danske fregat blev sendt i offentligt udbud.

Her vandt det estiske værft Tallinn Shipyard OÜ foran flere danske bud.

I kølvandet på beslutningen om, at sende det danske krigsskib til Tallinn er næstformanden i forsvarsudvalget blevet kontaktet af flere personer, der ifølge socialdemokraten har en fortid på værftet i Estland.

- De fortæller, at det vrimler med russiske spioner på værftet. Der bor og arbejder mange russere i de baltiske lande og flere af disse har stadig tætte forbindelser til Rusland.

- Har du faktatjekket om de danskere, du har talt med, rent faktisk har været i kontakt med eller har en fortid på det pågældende værft?

- Nej. Jeg er bare folketingspolitiker, men jeg stoler på, at de personer, der henvender sig til mig, taler sandt, lyder det fra Jan Johansen.

Orlogskaptajn: Vi beskytter vores skibe
Orlogskaptajn og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Johannes Riber Nordby, deler ikke næstformand i Folketingets Forsvarsudvalgs frygt for russisk spionage på det estiske værft.

Som et centralt argument, påpeger han, at arbejdet på det danske krigsskib foregår i et andet NATO-land.

- Selvfølgeligt kan der ske spionage. Men man lader typisk en del af besætningen blive ombord for at holde øje med skibet, siger Johannes Riber Nordby til Ekstra Bladet.

Orlogskaptajn Johannes Riber Nordby deler ikke politikernes spionfrygt Foto: Mikkel Tariq Khan
Orlogskaptajn Johannes Riber Nordby deler ikke politikernes spionfrygt Foto: Mikkel Tariq Khan
 

Han forklarer at eventuelle spioner også ville kunne aflure skibene og lytte på dem, når de ligger i havn andre steder. Også selvom eventuelle spioner ikke skulle være ombord på fregatten.

- Hvis der var spioner inde på skibet, ville de kunne få indblik i, hvilket isenkram der gemmes inde i fregatten. Men våbensystemer, manøvreevne og andre essentielle oplysninger om skibet, vil fremmede magter formentlig allerede adgang til blot ved at overvåge fregatten, siger Johannes Riber Nordby.

Kritik af minister fra egne rækker
Jan Johansen er dog ikke alene med sin skepsis overfor at sende det danske krigsskib til Tallin.

Koret tæller også tidligere forsvarsminister og nuværende medlem af Folketinget for Venstre, Søren Gade. Han kalder sammen med Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, beslutningen for dybt betænkelig i et debatindlæg i mandagens udgave af Nordjyske Stiftstidende.

I et skriftligt svar til TV2 afviser forsvarsminister Peter Christensen at ændre beslutningen om, at sende Niels Juel til Estland:

- Der er tale om i alt 15 udbud, der ikke kan vente, og hvoraf ét er gået til et udenlandsk værft. Hvis dette udbud ikke ordnes nu, kan fregatten ikke bruges operativt, og der er derfor desværre ikke tid til at vente, skriver ministeren blandt andet ifølge TV2.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.