Spion: Vi brugte dansk bistand i forfølgelsen af Sydafrikas sorte

Efter 40 år taler den sydafrikanske undercoveragent Craig Williamson ud om sit bedrag mod Danmark

Den tidligere sydafrikanske spion Craig Williamson fortæller om, hvordan han udnyttede danske millioner til at få 'en masse mennesker i fængsel'. Flere døde. Foto: AP
Den tidligere sydafrikanske spion Craig Williamson fortæller om, hvordan han udnyttede danske millioner til at få 'en masse mennesker i fængsel'. Flere døde. Foto: AP

Et sydafrikansk efterretningskomplot uden sidestykke kaster en mørk skygge over Danmarks mangeårige støtte til kampen mod det racistiske apartheidstyre, som bukkede under i 1994.

Jyllands-Posten og TV 2 kan afsløre, at en sydafrikansk spion i slutningen af 1970’erne havde held til at tage kontrol over millioner af danske bistandskroner og flere danskstøttede projekter inde i landet.

Konsekvenserne var fatale.

Danske skattekroner blev smøremiddel i en omfattende efterretningsoperation, der førte til forfølgelse, tortur og i visse tilfælde drab på det hvide mindretalsstyres modstandere, som danske politikere, fagforeninger og frivilligorganisationer ellers i årtier forsøgte at hjælpe.

Hovedpersonen var den sydafrikanske undercoveragent Craig Williamson, som efter 40 år har valgt at tale ud om sit store bedrag og dets konsekvenser. Ifølge Williamson troede apartheidmodstandere i Sydafrika, at de samarbejdede med den danskstøttede projektorganisation IUEF, men i virkeligheden blev de narret til at være stikkere for apartheidpolitiet.

»De arbejdede for den sydafrikanske efterretningstjeneste uden selv at vide det,« siger Craig Williamson.

»En masse af de mennesker, vi involverede os i, blev anholdt, fængslet – og nogle døde,« tilføjer han.

Også det danske bistandsmiljø blev manipuleret af den sydafrikanske agent. En dansk nøgleperson, Poul Brandrup, siger i dag om Craig Williamson:

»Nogle af de folk, der døde, har jeg mødt, og det er en forfærdelig erkendelse, at han har siddet i den rolle. Vi blev forledt af ham, og han har skabt en masse ødelæggelse.«

Spionsagen eksploderede i 1980, men i Danmark blev den fejet ind under gulvtæppet uden en tilbundsgående undersøgelse.

54 kommentarer
Vis kommentarer