Splittelse i rød blok: Mette F får den kolde skulder

Det er ikke en samlet venstrefløj, der bakker op om Mette Frederiksens forslag til vedtagelse om den kommende politiske retning i Folketinget

Mette Frederiksen (S) lovede i dag fra talerstolen, at hun vil kæmpe for vedvarende grøn energi og for en stram udlændinge politik. Foto: Jens Dresling
Mette Frederiksen (S) lovede i dag fra talerstolen, at hun vil kæmpe for vedvarende grøn energi og for en stram udlændinge politik. Foto: Jens Dresling
Følg Politik

Skulle nogen være i tvivl, at der er dyb splittelse i rød blok om kursen på udlændingeområdet, så er det onsdag blevet slået fast med syvtommersøm.

Mette Frederiksen (S) har præsenteret et forslag til vedtagelse under dagens afslutningsdebat i Folketinget, som Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i fællesskab er blevet enige om, skal være den politiske kurs det næste år.

Men de to sidste partier i rød blok, Alternativet og Radikale Venstre, vil ikke være med-underskrivere på forslaget, da de ikke går ind for den udlændingepolitik, som Socialdemokratiet vil føre.

Derfor har de to partier valgt at fremstille deres eget forslag til vedtagelse, selvom de to fløje i dansk politik normalt stiller med hvert deres samlede forslag. Derfor skal folketingets medlemmer i dag forholde sig til tre forslag og ikke kun to.

I løbet af onsdag aften vil de ni partier i Folketinget stemme om, hvilket 'forslag til vedtagelse', som skal danne den overordnede retning for dansk politik, når Folketinget åbner igen i oktober.

Dette er en tradition, og det gøres hvert år, når politikerne i Folketinget holder afslutningsdebat og går på sommerferie.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslistens forslag

Folketinget konstaterer, at regeringen har skruet ned for Danmarks grønne ambitioner til skade for både klima, borgere og erhvervsliv. Folketinget pålægger regeringen at gå forrest i EU og føre en energi-, klima- og miljøpolitik, der understøtter Paris-aftalen og FN’s 17 verdensmål og derved bringer Danmark tilbage på et ambitiøst spor gennem brede politiske forlig.

Folketinget opfordrer regeringen til at ændre kurs, så Danmark igen kan blive en grøn stormagt. Det kræver blandt andet flere havvindmølleparker, et ambitiøst mål for energieffektivisering, udbredelse af elbiler, flere midler til energiforskning, omlægning af mindst halvdelen af al statsskov til urørt skov, øget bekæmpelse af plastikforurening, prioritering af rent drikkevand samt flere store sammenhængende naturområder, der understøtter biodiversitet. Folketinget konstaterer, at den grønne omstilling har brug for ambitiøse og langsigtede rammebetingelser, så vi i fremtiden får flere grønne arbejdspladser i Danmark.

Folketinget pålægger desuden regeringen at mindske uligheden og bekæmpe fattigdom.

 

Radikale Venstre og Alternativets forslag

Folketinget konstaterer, at regeringen har forsømt at skabe reelle løsninger på virkelighedens udfordringer, både når det handler om integration, klima og uddannelse i hele Danmark.

I stedet har regeringen taget nye skridt væk fra de mest grundlæggende principper om lige ret og lige værd med det såkaldte tildækningsforbud og særlige regler i udvalgte områder, som ikke gælder i resten af Danmark. Stopprøver i børnehaveklassen. Og forbud mod at bo, hvor du vil, hvis du er på kontanthjælp.

Folketinget opfordrer regeringen til at:

  • skabe blandede skoler og ungdomsuddannelser og styrke indsatsen for at få flere i job.
  • reducere CO2-udledningen med mindst 60 pct. i 2030 gennem flere havvindmølleparker, mere energiforskning, flere el-biler og ambitiøs energieffektivisering.
  • omlægge statsskov til urørt skov, bekæmpe plastikforurening og forurening i drikkevand samt skabe sammenhængende naturområder, der stopper tabet af biodiversitet.
  • Bekæmpe fattigdom og diskrimination i offentlige ydelser.
  • Investere i uddannelse.

Tilbyder en anden vej
I en SMS til Ekstra Bladet forklarer Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, årsagen til, at hans parti ikke støtter op om forslaget:

'Vi er helt enige i det, der står i S, SF og Ø-udtalelsen. Men vi mangler en markant kritik af den aktuelle politik i forhold til mennesker på flugt og udhulingen af frihedsrettighederne (ghettoplanen, burka etc.)'.

I samarbejde med de radikale har Alternativet udarbejdet deres eget forslag til vedtagelse under dagens afslutningsdebat.

Inden at Mette Frederiksen kom med forslaget til vedtagelse, fortalte hun ud i salen, at skulle hun blive statsminister ved næste valg, så vil hun fortsætte med at føre den stramme udlændingepolitik, som den nuværende regering fører.

Til DR forklarer formanden for de radikale, Morten Østergaard, at netop den stramme politik overfor udlændinge ikke kommer til at møde opbakning fra hans parti.

- Vi synes ikke, vi kan ignorere elefanten i rummet, siger Morten Østergaard, og tilføjer.

- Socialdemokratiet og Venstre overtager i stadig stigende grad Dansk Folkepartis politik, og der har vi brug for at markere, at der nogen, der mener noget andet – og tilbyder en anden vej. Vi synes, danskerne fortjener det valg. Og det er derfor, vi markerer det så skarpt ved at stille vores eget forslag til vedtagelse.

Selvom at begge fløje i rød blok er uenige om den fremtidige udlændingepolitik, er de enige om, at regeringen skal føre en langt mere grøn og klimavenlig politik.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU