Annonce:
Annonce:

Splitter Venstre: Ren overlevelseskamp

I Venstre er der frygt for partiets fremtid efter kommissions-kritik af Støjberg. - Det kan blive en meget voldsom omgang, lyder det fra Ellemanns tidligere rådgiver

Kommissionens-kritikken af Inger Støjberg skaber splid i Venstre. Formand Jakob Ellemann har nok at gruble over. Foto: Jens Dresling
Kommissionens-kritikken af Inger Støjberg skaber splid i Venstre. Formand Jakob Ellemann har nok at gruble over. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Politik

Instrukskommissionens voldsomme kritik af Inger Støjberg skaber så stor splittelse i Venstre, at der breder sig en frygt for partiets fremtid.

- Venstre befinder sig i en overlevelseskamp, lyder udlægningen fra et folketingsmedlem, der ikke ønsker sit navn frem.

Spørgsmålet om, hvorvidt man fortsat bakker op om Støjberg, har således åbnet en kæmpe kløft ned gennem partiet.

En kløft, som ikke mindst åbenbarede sig under et dramatisk gruppemøde tirsdag, hvor Støjberg sagen var til debat.

Ekstra Bladet har beskrevet, hvordan bølgerne gik særdeles højt under mødet, hvor næstformanden i høj grad var under beskydning. Men hvor andre også tog hende i forsvar.

Ekstra Bladet tog i starten af ugen en snak med Støjberg omkring sagen

Internt ballade-møde: Gik til angreb på Støjberg

Annonce:

Folkeligt bundtræk
På toppen af alle problemerne står partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen. Han er kommet på 'en rigtig svær opgave', konstaterer hans tidligere rådgiver Jesper Kraft.

- Jakob Ellemann skal finde den rette balance mellem hensynet til på den ene side sin næstformands person og den store strømning, hun repræsenterer, og på den anden side det store pres, der er fra medier og interne kritikere for, at sagen skal få større konsekvenser for Støjberg, forklarer Jesper Kraft, der i dag bl.a. er politisk analytiker hos Kristeligt Dagblad.

Han fortsætter:

- Støjberg har folkeligt bundtræk og en meget stor personlig og politisk opbakning i Venstres traditionelle bagland. Hvis Venstre beslutter sig for at presse Støjberg væk fra næstformandsposten og måske helt ud af partiet, kan man regne med, at rigtig mange vil føle, at man vender ryggen til de holdninger, hun repræsenterer – som samtidig er de holdninger, der gør Venstre til et attraktivt parti for dem. Det kan blive en meget voldsom omgang, lyder det.

Annonce:

Tvunget til at melde ud
- Har sagen potentiale til at splitte Venstre?

- Ja, det har den. Det er svært at se, hvordan man kan gøre alle glade. Eller i det mindste lige sure. Nu er det ikke sikkert, at der kommer en rigsretssag, men på et tidspunkt kan Venstre blive tvunget til at melde klart ud, siger Jesper Kraft.

Tidspunktet, hvor Venstre skal gøre brættet op, indtræffer sandsynligvis i begyndelsen af januar.

Her skal to uvildige advokater komme med deres indstilling til, om der på baggrund af Instrukskommissionens beretning kan rejses tiltale 'med forventning om domfældelse' mod Støjberg.

Herefter skal Folketingets partier vurdere, om der skal rejses en rigsretssag mod næstformanden.

Advokater skal i sving: Støjberg rykker tættere på rigsretssag

Gave til Pape
Ender Støjbergs eget parti med at bakke op om en rigsretssag mod næstformanden, kan hun meget vel være fortid i Venstre, lyder vurderingen fra kilder i partiet.

Annonce:

I kulissen står ikke mindst den konservative formand, Søren Pape, klar til at nyde godt af denne situation, lyder det fra Jesper Kraft.

- Hvis Støjberg og den politiske linje, hun står for, bliver skubbet ud, så skubber man det ud, der ligger tættest på de andre borgerlige partier. Pape rører på sig i kulissen og vil måske være statsministerkandidat en dag, og det vil være en gave til ham, hvis det sker, forklarer Ellemanns tidligere rådgiver.

Det konkluderer kommissionen:

Instrukskommissionen konkluderer om Inger Støjbergs rolle:

  • at instruksen af 10. februar 2016 var klart ulovlig
  • at Inger Støjberg mundtligt blev advaret om, at en ordning uden undtagelsesmuligheder (instruksen) ikke lovligt kunne gennemføres,
  • at det kan lægges til grund, at Inger Støjberg i forbindelse med udsendelsen af pressemeddelelsen både eksternt og internt i departementet klart tilkendegav, at hun ville have en undtagelsesfri ordning
  • at det med en høj grad af sikkerhed kan lægges til grund, at Inger Støjbergs hensigt med praksisændringen den 10. februar 2016 var, at der skulle ske en undtagelsesfri adskillelse af parrene
  • at det i hvert fald kan lægges til grund som utvivlsomt, at det må have stået Inger Støjberg klart, at der var en nærliggende risiko for, at der ville blive iværksat en administration af ordningen svarende til indholdet af pressemeddelelsen,
  • at den undtagelsesfrie instruks havde den følge, at der i Udlændingestyrelsen i hvert fald i en periode blev administreret klart ulovligt
  • og at den ulovlige administration af ordningen fandt sted i hvert fald i perioden fra den 10. februar til den 1. juli 2016
  • at Støjberg har givet misvisende og urigtige oplysninger til Folketinget i sagen.

Forstå sagen

Hvorfor blev Instrukskommissionen nedsat?
Sagen omhandler den instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet, og som fik Udlændingestyrelsen til - i strid med loven - at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen blev i 2017 betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville nemlig kræve en individuel vurdering af de pågældende par.

Det daværende blå flertal i Folketinget ønskede ikke at gå videre med sagen. Syv måneder efter at Socialdemokratiet dannede regering, blev Instrukskommissionen nedsat til at undersøge sagen.

Hvad er sagens kerne?
Centralt i undersøgelsen er den pressemeddelelse, som Udlændinge- og Integrationsministeriet udsendte 10. februar 2016 om, at ingen mindreårige asylsøgere måtte indkvarteres sammen med en ældre ægtefælle.

Pressemeddelelsen kom til at fungere som en instruks til Udlændingestyrelsen.

Hvem er blevet afhørt?
Ud over Støjberg selv har blandt andre tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere justitsminister Søren Pind (V) vidnet. Det samme gælder en stribe medarbejdere, der arbejdede i Udlændinge- og Integrationsministeriet under Støjberg.

Hvad er Støjbergs rolle?
Støjberg stod bag pressemeddelelsen 10. februar 2016 om, at alle asylpar skulle adskilles. I pressemeddelelsen blev nogle afsnit om undtagelser taget ud.

Under afhøringerne fortalte Støjberg, at hun 9. februar 2016 havde godkendt et notat, hvor der stod, at der kunne være undtagelser for, hvilke asylpar der skulle adskilles. Notatet, som Støjberg ikke har nævnt tidligere, har været hendes vigtigste forsvar de tre gange, hun er blevet afhørt.

Undervejs har en række embedsmænd vidnet om, at de ikke tillagde notatet nogen særlig værdi eller ikke har set det.

Hvad kan udfaldet blive?
Det har ikke været kommissionens opgave at afsige en egentlig dom. Men på baggrund af redegørelsen fra kommissionen kan et flertal i Folketinget beslutte at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Efter at kommissionen rejste en hård kritik af Støjberg i sin rapport, besluttede et flertal i Folketinget, at uvildige advokater skulle vurdere, om der er grundlag for en domfældelsen mod Støjberg.

Ifølge advokaterne er der grundlag for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Og med 'en rimelig formodning' kan en tiltale føre til en dom mod Venstre-politikeren.

Et flertal i Folketinget har besluttet, at Støjberg skal stilles for Rigsretten. Nu kan sagen gå sin gang.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: