SR vil igen bruge ulandspenge til velfærd

For andet år i træk kan udviklingsbistanden komme til at betale til de øgede udgifter til asylansøgere

Regeringen planlægger for andet år i træk at bruge ulandsmidler til at betale for ekstraudgifter til asylsøgere, der kommer til Danmark.

Hvis ikke det sker, vil der ikke være råd til de stigende udgifter til velfærd, som regeringen er gået til valg på, i 2016. Det skriver Politiken lørdag.

Planen fremgår af den økonomiske redegørelse, som regeringen fremlagde i sidste uge, og metoden blev brugt i november sidste år, da regeringen indgik aftale med SF og Enhedslisten om finansloven for 2015.

I den nye økonomiske redegørelse venter regeringen ud fra en foreløbig opgørelse, at der bliver ekstraudgifter på 1,5 milliarder kroner og skriver, at "en væsentlig del af merudgifterne på asylområdet" forudsættes i "vid udstrækning at kunne finansieres via omprioriteringer inden for den samlede udviklingsbistand".

Det bliver dog modtaget med nogen skepsis i SF.

- Problemet er, at det netop er ulandsmidlerne, der skal være med til at forhindre, at folk flygter, siger SF’s finansordfører, Jonas Dahl, til Politiken.

Alternativet er ifølge Politiken, at regeringen skal finde besparelser andre steder eller sætte skatten op, da det offentlige underskud næste år kommer helt op til den tilladte grænse, som er fastsat i EU.

Sker det kan Danmark igen komme ind i EU’s kontrolmaskine, som det skete for fire år siden.

64 kommentarer
Vis kommentarer