Professor Jens Lundgren og resten af Danmark har ventet siden april.
Nu er tallene endelig kommet, og de viser, at tallet for coronaindlæggelse i Danmark har været kraftigt pumpet op. I december var 27 procent af patienterne med coronavirus indlagt på grund af en anden diagnose, viser rapporten.
I oktober var tallet 25 procent, så vi har set en stigning på to procentpoint den seneste måned. Aktuelt er der 756 personer indlagt med covid-19 i Danmark, men hvis vi trækker 25 procent fra, så er det reelle indlæggelsestal på 567.
Opgørelsen indeholder alle patienter, der har været indlagt mindst 12 timer og samtidig er testet positive i løbet af de seneste 14 dage.
De ældre hårdest ramt
Rapporten viser også, at det - helt som ventet - er de ældre, der bliver hårdest ramt.
'Andelen af personer, der er indlagt på grund af covid-19, er således højere blandt dem over fra 60 år op opefter (cirka 78 procent) og lavere blandt de 0-59-årige (cirka 69 procent),' skriver SSI.
Ekstra Bladet og flere andre medier har tidligere beskrevet, hvordan indlæggelsestallene var misvisende, da det hidtidige tal altså også har dækket over eksempelvis personer, der er indlagt med et brækket ben, men som tilfældigvis også var smittet med corona.
Men det skal være slut nu. I hvert fald en gang om ugen, hvor vi får de reelle til i forbindelse med SSI's ugerapport, der bliver offentliggjort hver torsdag.
Artikel fortsætter under billedet ...
Pumpet op
De seneste dage har Ekstra Bladet også beskrevet, hvordan der både i Region Hovedstaden og i Region Nordjylland har været misvisende, fordi alle indlagte i hele sundhedssystemet talte med som coronaindlagte.
Også selvom de ingen coronasymptomer havde.
Og de nye tal bekræfter billedet af, at tallene har været pumpet op. SSI fortsætter dog med at offentliggøre 'de forkerte tal', mens de reelle tal kun vil blive offentliggjort en gang om ugen.
Problem siden april
Ekstra Bladet har tidligere talt med professor Jens Lundgren, der mente, at det sætter os i en dårlig situation, når vi ikke kan overvåge tallene mere præcist.
- Jeg og andre har påpeget siden april 2020, at der ikke er styr på, hvad folk er indlagt med, og nu er vi i slut-december 2021 og har virkelig, virkelig brug for de tal, sagde han.
Artikel fortsætter under billedet ...
Ullum: Ikke misvisende
Selvom SSI-direktør Henrik Ullum før nytår lovede, at der ville komme nye tal, så eksempelvis patienter på en psykiatrisk afdeling ikke tæller med, mener han ikke, at tallene er misvisende.
- Vi kan bruge dem til at lave en sum af, hvor mange der kommer ind på vores sygehuse og belaster sygehusene, siger han.
- Det er klart, at de, der er syge af corona, tager flest kræfter - især hvis de skal på intensiv eller i respirator, siger Henrik Ullum til DR og henviser til, at alle med en positiv coronatest på hospitalerne belaster sygehusene mere, fordi de skal isolation osv.