Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata, eller du kan give os besked, hvis en annonce er upassende, rummer fejl eller er ulovlig.
eller
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Ulovlig fupbolig: K-boss Søren Pape var som borgmester med til at godkende køb af en kæmpe ejendom, hvor han i dag bor i et decideret ulovligt bofællesskab, der har fået uretmæssig offentlig støtte. Det slår styrelse nu fast efter Ekstra Bladets afsløringer
Søren Pape foran sin ulovlige bolig i hjertet af Viborg. Foto: Casper Dalhoff
Annonce:
Følger PolitikFølg Politik
'Uhjemlet', 'ikke inden for rammerne af loven' og 'uretmæssigt støttet'.
Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, har i årevis kunnet brede sig i en stor nyrenoveret, almen luksuslejlighed i hjertet af Viborg. Men den blev etableret på et 'uhjemlet grundlag', der 'ikke er sket inden for rammerne af almenboliglovens krav.'
Det slår Social- og Boligstyrelsen fast i en særdeles kritisk udtalelse til Viborg Kommune.
Udtalelsen er blevet udarbejdet, efter at Ekstra Bladet i efteråret kunne beskrive, hvordan den daværende statsministerkandidat boede i et mystisk, offentligt støttet bofællesskab.
Et 'bofællesskab', som i virkeligheden er to efter loven alt for store lejligheder, hvor Søren Pape bor i den ene, og den nuværende næstformand i boligselskabet bor i den anden.
Annonce:
Luksuslejligheder, der er blevet etableret med offentlig støtte med udgangspunkt i den lovgivning, der skal sikre, at eksempelvis folk med lav indtægt har adgang til billige boliger.
Men den går slet, slet ikke ifølge Social- og Boligstyrelsens udtalelse til Viborg Kommune.
Artiklen fortsætter under videoen...
Ekstra Bladet kunne sidste år under valget afsløre Papes bolig-fidus
7 punkter: Sådan er Papes bolig ulovlig
Søren Pape Poulsens bofællesskab strider med både formålsbeskrivelser, regler OG lovgivning på flere punkter ifølge Social- og Boligstyrelsen.
Her er de vigtigste punkter fra styrelsens kritiske udtalelse:
1: Bofællesskab - Alt for stor og oprettet 'uhjemlet'
Det var uden hjemmel i almenboligloven, da Søren Papes bofællesskab i sin tid blev oprettet, da boligen er alt for stor. Desuden var kommunen orienteret om reglerne, hvori det fremgår, at kun ustøttede boliger må overstige 115 kvadratmeter.
2: Offentlig støtte - Ulovligt
Dermed er det ulovligt, at Søren Papes bofællesskab har kunnet få offentlig støtte. Viborg Kommune bliver nu afkrævet svar på, hvordan de vil sikre, at forholdene bliver bragt i orden. Herunder skal kommunen svare på, hvad det får af økonomiske konsekvenser for lejerne.
3: Pape på venteliste - Ikke dokumenteret
En ekstern revisor har ifølge Boligselskabet Sct. Jørgen konkluderet, at Søren Pape og den nuværende næstformand, der bor i den anden af bofællesskabets lejemål, stod på venteliste. Men det er ikke dokumenteret, da oplysningerne ikke er blevet arkiveret. Og det skal de, slår Boligstyrelsen fast.
4: Værdi - I strid med loven
Ifølge almenboligloven skal en ombygning af ejendomme til boliger sikre mest mulig værdi for boligselskabet. Det gør ejendommen i Sct. Mogensgade i Viborg ifølge Boligstyrelsen ikke. Og tilsynsmyndigheden, altså Viborg Kommune, gjorde ikke nok for at sikre dette forud for ombygningen.
5: Formål - Ikke egnet
Flere og billigere boliger ville ifølge Boligstyrelsen have øget interessen for boligerne i Sct. Mogensgade. I stedet endte det med to kæmpe lejligheder, hvor Søren Pape flyttede ind i den ene.
6: Behov - Ikke undersøgt
Boligstyrelsen sår kraftig tvivl om, hvorvidt Viborg Kommune med borgmester Søren Pape Poulsen i spidsen gjorde nok for at sikre, at der var et reelt behov for at tillade Boligselskabet Sct. Jørgens opkøb af ejendommen midt i Viborg.
7: Fremtiden - Ret op
Viborg Kommune bliver afkrævet at rette op Boligstyrelsens indstillinger og at komme med svar på, hvornår og hvordan det vil ske.
Skal lovliggøres 'Det er Social- og Boligstyrelsen vurdering, at etableringen af familieboligbofællesskabet ikke er sket inden for rammerne af almenboliglovens krav til støttet alment byggeri', skriver styrelsen og fortsætter i klare vendinger:
'Styrelsen skal anmode Viborg Kommune om en redegørelse for, hvordan kommunen som tilsynsmyndighed vil sikre, at boligorganisationen får lovliggjort forholdene for boligen i Sct. Mogensgade 3 i Viborg.'
Fordi renoveringen af den smukke ejendom er sket med offentlig støtte, anmoder styrelsen også om en 'opgørelse over uretmæssigt modtaget offentlig støtte siden etableringen i 2013.'
Hjemme hos Søren Pape i hans ulovlige bolig. Foto: Ernst van Norde
Annonce:
Hård kritik Sagen er særlig prekær for Søren Pape, fordi han var borgmester i Viborg Kommune, da kommunen gav boligselskabet tilladelse til opførslen af det almene 'bofællesskab' i ejendommen.
Da ombygningen stod færdig, og han havde overdraget borgmesterkæderne, flyttede han i starten af 2016 ind i en af de to store lejligheder.
Lejlighederne er for store, fordi en almen boligs bruttoareal maksimalt må være 115 kvadratmeter. Søren Papes er 144 kvadratmeter.
Men Viborg Kommune - med Søren Pape i spidsen som borgmester - levede ifølge styrelsen ikke op til sit ansvar som tilsynsmyndighed for den almene boligorganisation, der senere blev Søren Papes udlejer, da der blev givet tilladelse til byggeriet.
'Det er styrelsens vurdering, at ombygningen af Sct. Mogensgade 3 ikke lever op til almenboliglovens krav om at få mest mulig værdi, og at tilsynsmyndigheden (Viborg Kommune, red.) inden godkendelse af byggeprojektet ikke har undersøgt hensigtsmæssigheden i at ombygge ejendommen i Sct. Mogensgade 3 til et kollektivt bofællesskab,' fremgår det.
Annonce:
'På den baggrund skal Social- og Boligstyrelsen henstille, at Viborg Kommune lægger grundige analyser om boligbehovet i kommunen til grund for fremtidige godkendelser af etablering af nye almene boliger i kommunen,' skriver styrelsen videre.
Professor: Det er alvorligt
Professor ved Juridisk Institut på Aarhus Business School Hans Henrik Edlund kalder kritikken 'alvorlig'.
Han forudser, at der vil ske en tilbagebetaling af den støtte, som boligorganisationen har fået godkendt af Viborg Kommune, mens Søren Pape var borgmester.
- Der står, at størrelsen af lejlighederne er uden hjemmel i lovgivningen, og at det skal lovliggøres. Og de skal beregne, hvilke økonomiske konsekvenser det vil have for afdelingen og for beboerne i de to lejemål, der har fået for meget støtte siden 2013, som formentlig vil blive krævet tilbagebetalt.
- Hvorfor er det så alvorligt?
- Det er jo alvorligt, fordi de burde have vidst bedre.
- Det ser bare mærkeligt ud. Og sådan har det været hele tiden med den her sag. Der er bare noget i det her forløb, som bare ikke ser pænt ud, siger professoren.
Det er kommunernes opgave at føre tilsyn med og give støtte til de almene boligorganisationer.
Professoren forklarer, at der med offentligt støttede almene boliger følger en række krav med, fordi man vil sikre, at de almene boliger er til at betale for de personer, der har allermest brug for det.
- Derfor skal man overholde en række ting i loven. Og der er så et krav om, at boliger maksimalt må være 115 kvadratmeter, fordi man ikke vil have boliger større end dette, og så skrider man ind, når man kan se, at man bevidst har godkendt noget andet.
Ifølge professoren er almene bofællesskaber langtfra tiltænkt velstillede personer som Søren Pape.
- Ideen med et alment bofællesskab er jo tiltænkt mennesker – måske socialt svage personer - der måske ellers ville have svært ved at finde en bolig, og som kan have fordel af at bo sammen. Det er den type boliger, som man vil støtte med den lovgivning.
Viborg-borgmester Ulrik Wilbek oplyser i en skriftlig kommentar, at man tager udtalelsen 'alvorligt'.
'Viborg Kommune vil på baggrund af udtalelsen gennemgå de relevante procedurer i forhold til vores samarbejde med boligselskaber og deres dokumentation til Viborg Kommune. Viborg Kommune vil samtidig kontakte Boligselskabet Sct. Jørgen i forbindelse med udarbejdelse af redegørelse til Boligstyrelsen vedrørende ejendommen Sct. Mogensgade 3,' skriver han.
Boligselskabets direktør, Ole Nielsen, oplyser i en mail, at de er i dialog med Viborg Kommune om forståelsen af styrelsens vejledende udtalelse.
Desuden skriver han, at der flere principielle ting i udtalelsen, som de 'ikke forstår'. Det handler blandt andet om størrelsen på bofællesskaber.
Forkastet: Bofælleskab holder ikke
Viborg Kommune og boligselskabet mener, at det var helt efter bogen at lave et bofællesskab med tre såkaldte boenheder - altså lejekontrakter - i ejendommen med et bruttoareal på 298 kvadratmeter.
Almene bofællesskaber skal som udgangspunkt have fem boenheder, men kommunen kan i særlige tilfælde give tilladelse til, at det kun er tre boenheder. Og det gav Viborg Kommune boligselskabets tilladelse til.
Men et bofællesskab på 298 kvadratmeter er ulovligt. Især når der kun er to boenheder.
Et bofællesskab skal ifølge Social- og Boligstyrelsen nemlig bestå af minimum tre lejekontrakter, der deles om 115 kvadratmeter. I Søren Papes tilfælde deler han og underboen 298 kvadratmeter.
Det var dog også meningen, at der skulle flytte tre ældre ind i et seniorbofællesskab i bygningen.
Men alle sprang fra. Ingen gad bo der.
'Midlertidigt' Herefter besluttede man sig så for 'midlertidigt' at udleje bygningen som to store lejligheder for at undgå et lejetab, hvilket er efter reglerne.
Her tilsmilede heldet altså Søren Pape og den nuværende næstformand i boligselskabet, der øjensynlig var de eneste, der gad bo i bygningen.
Midlertidigt er måske så meget sagt, fordi der efter det oplyste ikke er nogen udløbsdato i lejekontrakten for de to alt for store lejligheder.
Ikke desto mindre skal Viborg Kommune nu redegøre for, hvordan de vil sikre, at forholdene på Søren Papes adresse lovliggøres, og der skal udarbejdes en opgørelse over, hvor meget uretmæssig støtte der er givet.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Pape: Jeg er glad
Søren Pape Poulsen forholder sig ikke til, om det er værdigt, at han som partiformand bor i en ulovlig lejlighed, han selv var med til at tilvejebringe oprettelsen af. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med Søren Pape Poulsen om Social- og Boligstyrelsens alvorlige kritik af oprettelsen af bofællesskabet i Papes tid som borgmester.
Det har imidlertid ikke været muligt at få Søren Pape til at stille op.
I et skriftligt svar til Ekstra Bladet skriver Søren Pape, at han er glad for ikke at blive kritiseret 'som lejer':
'Jeg er glad for, at Boligstyrelsen ikke finder anledning til at kritisere mig som lejer. Kritikken er udelukkende rettet mod kommunen og boligselskabet. Jeg har en forventning om, at der kommer en afklaring fra Viborg Kommune og boligselskabet, som er de to parter, som Boligstyrelsen ønsker at høre nærmere fra. Jeg vil i øvrigt gerne gøre opmærksom på, at byrådet i 2013 fulgte forvaltningens faglige indstilling, og at jeg ingen anelse havde om, at jeg tre år senere skulle bo, hvor jeg i dag bor.'