Staten varsler voldsom lockout

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har netop varslet lockout af over 100.000 statsligt ansatte

Hør Løhdes kontante udmelding her. (Video: Ritzau)

Innovationsminister Sophie Løhde (V) varsler lockout af 120.000 statsligt ansatte.

Det fortalte hun på et pressemøde i Finansministeriet klokken 11.

- For at give et indtryk af størrelsen så er der 180.000 statslige ansatte. 50.000 er tjenestemænd. Der er derfor 120.000 ud af 130.000, som bliver lockoutet, sagde hun.

Især operationer bliver ramt, hvis konflikten bryder ud, lyder det fra Danske Regioner. Foto: Jane Hjul Rasmussen Samfund Regionerne åbner for lockout: Det kommer reelt til at lamme vores sundhedsvæsen

- Jeg ser ingen anden udvej, sagde Løhde.

Lockouten dækker samtlige ministerområder. Afgørende områder som efterretningstjenesterne er dog friholdt.

- Vi står i en meget alvorlig situation i staten og på det statslige arbejdsmarked. De faglige organisationer mødte allerede tidligt op med en række krav, som har tilført et meget langt og besværligt forhandlingsforløb, sagde Løhde på pressemødet.

Hun mener, at konflikten burde ligge meget langt væk og fortæller, at der er to forhold, hvor man kunne bygge bro. Der er tale om løn og den betalte frokostpause.

- Vi må derfor svare igen med lockout fra 10. april.

Fagforeninger har varslet strejke fra 4. april, og de har udtaget omkring 10-15 procent af medlemmerne til konflikt i både stat, regioner og kommuner.

Det vides ikke, hvordan Peter Madsen forholder sig til, at sagen mod ham risikerer at blive påvirket af en eventuel strejke hos rettens personale. Foto: deadlinepress.dk Krimi Strejke risikerer at lamme retssag mod Peter Madsen

Vil ramme hårdt
Ifølge fagforeningerne vil strejken blandt andet ramme togtrafikken, læger, skole, daginstitutioner og kirker.

- De faglige organisationer har nøje udvalgt de arbejdspladser, hvor det vil gøre allermest ondt på staten, sagde Sophie Løhde på pressemødet.

I løbet af den næste måned vil parterne have mulighed for at forhandle en aftale på plads, hvis det ikke skal ende i kaos.

Hun oplyser, at hvis man ender i en situation, hvor der er konflikt, håber hun på, at den bliver kort.

- Strejke og louckout er en del af den danske model. Det kan vi gøre brug af. Jeg vil godt understrege, at det er de faglige organisationer, der vi lamme væsentlige institutioner.

- Jeg håber, at vi kan forhandle os frem til et resultat i Forligsinstitutionen, så vi undgår en storkonflikt, der vil være trist for alle parter og vil besværliggøre hverdagen for rigtig mange danskere, fortalte ministeren.

658 kommentarer
Vis kommentarer