Statens redningskrans til landmænd mangler investorer

Pensionskasserne er forbeholdne over for at putte penge i ny fond, der skal hjælpe trængte landmænd.

Regeringens vækstplan for landdistrikterne, som præsenteres mandag, indeholder blandt andet stiftelsen af en fond, der skal hedde Dansk Landbrugskapital.

Fonden er tænkt som en hjælp til økonomisk trængte landmand og skal ifølge Finans have en opstartskapital på to milliarder kroner.

Regeringen skyder selv en halv milliard kroner i foretagendet, og så er planen, at særligt pensionskasserne skal sørge for resten. Indtil nu er der dog ingen, der har bidt til bolle.

Pensiondanmarks direktør, Torben Möger Pedersen, er eksempelvis endnu ikke blevet overbevist om, at der er tale om en god investering.

- Vi er altid åbne for at gå i dialog om at bidrage til dansk vækst - også i dansk landbrug.

- Men det kræver naturligvis, at vi som investor også ser muligheden for en god investering for vores medlemmer, siger han til Finans.

Finans skrev allerede i august om Dansk Landbrugskapital, og dengang var meldingen fra pensionskasserne, at de havde for lidt viden om landbrugsinvesteringer til at kunne skyde penge ind i foretagendet.

Det forstår miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) godt, men derfor er hun alligevel sikker på, at der nu ligger en investeringsmulighed, som pensionsselskaberne vil gribe.

- Jeg er meget opmærksom på, at det er et nyt felt, som man ikke har haft mulighed for at bevæge sig ind på, og det er helt fair at afvente, at regeringen sætter handling bag ordene.

- Det gør vi nu, og jeg tror, at vi med denne invitation vil se, at pensionsselskaberne sætter sig ind i, hvordan de kan gøre en god forretning, siger hun til Ritzau.

De 500 millioner kroner, som regeringen stiller til rådighed for Dansk Landbrugskapital, er angiveligt overskydende penge fra sidste års finanslov.

Hele vækstpakken præsenteres klokken 12 på et pressemøde, som foregår i Nørre Snede.