Statsministeriet advarede om 'meget alvorlig' lækage - efter 26 dage

Statsministeriets departementschef ventede 26 dage med at advare de øvrige ministerier efter sag om coronalæk fra regeringens sikkerhedsudvalg

Søren Brostrøm havde ingen kommentarer til lækket fra mødet i sikkerhedsudvalget, da han i starten af måneden blev spurgt ind til det på et pressemøde. Video: Ritzau Scanpix
Følg Politik

Der gik hele 26 dage, før Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, handlede på en 'meget alvorlig' sag om læk fra et coronamøde i regeringens sikkerhedsudvalg i februar.

Lækagen fra coronamødet mellem regeringstoppen og sundhedsmyndighederne fandt vej til Jyllands-Postens spalter 28. marts.

Men først 22. april skrev Barbara Bertelsen ud til de øvrige departementschefer og advarede om, at den slags lækager er 'meget alvorlige', at de kan være strafbare, og at de skader 'effektiviteten i regeringsarbejdet'.

Det viser en aktindsigt i brevet, som Ekstra Bladet har modtaget fra Statsministeriet.

Mette F.: Ingen undersøgelse af 'meget alvorlig' sag

Sendt dagen før redegørelse til Folketinget

Selvom den slags lækager kan være strafbare, er sagen ikke blevet politianmeldt.

Og statsminister Mette Frederiksen har afvist at forklare, hvorfor man ikke er gået til politiet, som Finansministeriet for nylig gjorde efter et læk fra forhandlinger om kommunal udligning.

Men sidste torsdag forklarede statsministeren så, at hendes departementschef - i lyset af sagens alvor - har sendt et formanende brev ud til sine departementschef-fæller.

Et brev, der altså viser sig at være sendt dagen før, Mette Frederiksen skulle besvare en række spørgsmål om sagen til Folketinget.

Anledning til spekulation

Barbara Bertelsen konstaterer tørt i brevet, at sagen 'har givet anledning til spekulation om, hvorvidt historierne bygger på oplysninger videregivet af kilder i regeringen'.

Og hun opfordrer til, at 'alle ministerier for fremtiden er særligt opmærksomme på at sikre fortrolighed omkring regeringsmøder'.

Læk roser ministre

Ifølge de unavngivne kilders beretning fra mødet pressede regeringens ministre på for mere handling, mere systematisk test og bedre kommunikation fra myndighederne.

Desuden citeres 'en politiker' for en joke om, at overlæger ser sig selv som guder.

Mette Frederiksen og departementschef Bertelsen beskrives som 'meget skeptiske over for, om sundhedsmyndighederne gik hårdt nok til værks' i forsøget på at stoppe coronavirussens spredning i Danmark.

Finansminister Nicolai Wammen spurgte desuden myndighederne, om man 'mere systematisk kunne teste alle', og kilderne fremhævede desuden, at 'politikerne navigerede efter snusfornuftige rationaler'.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+