Statsministeriet mørklægger dele af politiskolesag

Dansk Folkeparti vil have justitsministeren til at fjerne offentlighedslovens omstridte ministerbetjeningsregel.

Dansk Folkeparti vil have justitsministeren til at fjerne offentlighedslovens omstridte ministerbetjeningsregel.

Det sker, efter at Berlingske ikke kan få aktindsigt i over halvdelen af dokumenterne bag regeringens beslutning om at placere en ny politiskole i Herning.

Det skriver Berlingske mandag.

I november 2016 tog regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen en omdiskuteret beslutning og valgte at placere en ny politiskole i Herning.

I et forsøg på at afklare hvad der skete fra november 2015, da regeringen bekendtgjorde, at den ville placere en politiskole i provinsen, til det et år senere blev besluttet, at den skal ligge i Herning, har Berlingske søgt aktindsigt i sagen hos Statsministeriet.

Men præcis hvad statsministeren har vidst om politiskolesagen og hvornår, kan offentligheden ikke få fuld indsigt i. For de såkaldte beredskaber, som blandt andet Justitsministeriets embedsmænd har udarbejdet for at klæde statsministeren på, to telefonnotater samt en oversigt over sagens forløb er blevet mørkelagt i den aktindsigt, som Berlingske har søgt.

I alt omfatter sagen 154 dokumenter, hvoraf kun knap halvdelen – 71 – er blevet udleveret, mens de resterende 83 dokumenter er blevet undtaget med den begrundelse, at de er interne.

48 af disse på baggrund af den såkaldte ministerbetjeningsregel, som blev indført med den nye offentlighedslov, der trådte i kraft 1. januar 2014.

Det er et problem, mener retsordfører Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti:

»Det er et meget stort antal sider, der er taget ud og undtaget fra indsigt. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er meget, meget kritisk indstillede over for ministerbetjeningsreglen, for den betyder jo reelt, at offentligheden har sværere ved at følge med i, hvad der foregår på den anden side af tæppet,« siger han og bemærker, at ministeriets lukkethed blot åbner for flere spekulationer om statsministerens rolle.

»Det giver jo næring til alle mulige tanker og idéer hos mange mennesker på den anden side af Borgens tykke mure,« siger han til Berlingske.

50 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere