Statsministeriet trækkes ind i sag om Støjbergs ulovlige instruks

Folketingssvar fra Løkke viser, at Statsministeriet tidligt i forløbet modtog oplysning om ulovlig instruks

Instruksen fra Støjberg er dateret til 10. februar 2016. Et år senere betegnede ombudsmanden instruksen som ulovlig. Foto: /ritzau/Mads Nissen
Instruksen fra Støjberg er dateret til 10. februar 2016. Et år senere betegnede ombudsmanden instruksen som ulovlig. Foto: /ritzau/Mads Nissen

Statsministeriet trækkes nu ind i sagen om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre.

Det sker efter et folketingssvar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra 16. juni.

Her fremgår det, at Statsministeriet tidligt i forløbet modtog oplysninger, der viste, at Støjbergs instruks til Udlændingestyrelsen ikke stemte overens med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det er uklart, om embedsmændene i Statsministeriet var opmærksomme på uoverensstemmelsen. Men det ønsker oppositionen nu svar på, lyder det fra De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, til Information.

- Det her ser mærkeligt ud, og det må vi have en forklaring på, siger hun til avisen.

- Hvis Lars Løkke ikke selv kunne se, at han fik oplysninger om, at Støjbergs instruks var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, så burde hans embedsmænd have set det.

- Og så burde de have gjort det klart for Folketinget og sørget for, at instruksen blev lavet om, siger Sofie Carsten Nielsen.

Se også: Professor: Mail til asylcentre svækker Støjbergs forklaring

Det er Sofie Carsten Nielsen, der har spurgt statsministeren om, hvornår han eller Statsministeriet fik kendskab til Støjbergs ulovlige instruks.

Løkke oplyser i sit svar, at Statsministeriet "modtog et beredskab om sagen til brug for statsministerens deltagelse i forespørgselsdebat i Folketinget om værdipolitik med fokus på indvandringen (F 12) den 4. marts 2016".

Beredskabet var papirer med oplysninger, som Løkke kunne trække på under den omtalte folketingsdebat, skulle emnet om at adskille asylpar blive taget op.

Instruksen fra Støjberg er dateret til 10. februar 2016. Et år senere betegnede ombudsmanden instruksen som ulovlig.

Ifølge loven skal alle sager vurderes individuelt. Det har ministeren efterfølgende rettet ind efter.

På fredag skal Støjberg i samråd om sagen igen. Det var hun også tidligere på måneden. Men hendes svar i de fem timer, som samrådet varede, var ikke gode nok, mente rød blok.

- Hele sagen afslører hvor kedelig og forudsigelig politik også kan være, siger DF's Martin Henriksen om angreb på udlændingeminister Inger Støjberg. Foto: Jens Dresling / Polfoto Dansk politik - 6. jun. 2017 - kl. 15:06 DF om angreb på Støjberg: Slap nu lidt af

Oppostionen lugter blod, og vil have mig fyret, skrev Inger Støjberg på Facebook før samrådet om asylpar torsdag. Foto: Jens Dresling Dansk politik - 6. jun. 2017 - kl. 11:05 V-profiler angriber Støjberg: Hun har brudt loven

337 kommentarer
Vis kommentarer