Stavnsbundet i støjhelvede: Milliarddyre kampfly kan få huspriser til at styrtdykke

Husejere tæt på vanvittigt støjende kampfly bliver alligevel ikke eksproprieret trods forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens oprindelige udmelding. Der kan højst blive tale om støjisolering eller frivillige opkøb

Det nye F-35-fly kan mindre end lovet og støjer mere end de nuværende F-16 til stor utilfredshed for naboerne. Foto: Martin Lehmann
Det nye F-35-fly kan mindre end lovet og støjer mere end de nuværende F-16 til stor utilfredshed for naboerne. Foto: Martin Lehmann
Følg Politik

 

Det vil larme som et ondt år, når regeringens nye milliarddyre legetøj, F-35-kampflyene, en gang kommer på vinger over Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

Ekstra Bladet har beskrevet, hvordan de nye kampfly kommer til at larme væsentligt mere end de nuværende F-16.

Faktisk vil støjen fra F-35-flyene være op mod seks decibel højere end larmen fra F.16. Det svarer til en støjbelastning, der er omkring 50 procent højere.

Og det er noget, der kan komme til at gøre det yderst besværligt at sælge sit hus på Bjergvang i Skrydstrup, som ligger klos op og ned af flyvestationen.

F-35 Joint Strike Fighter gør først sit indtog på Flyvestation Skrydstrup i 2022. Men allerede nu er salget af huse i Skrydstrup kraftigt påvirket af situationen.

En gennemgang af boligsiden Boliga viser, at salgspriserne i Skrydstrup generelt er under pres. Ifølge naboer hænger dette sammen med støjen fra flyvestationen. Og ifølge naboer på de allernærmeste veje bliver der her for tiden slet ikke solgt huse.

Et enkelt hus er for nyligt blevet solgt med et kæmpe nedslag i prisen.

Af forarbejdet til en kommende miljøkonsekvensvurdering, som Cowi laver for Forsvaret fremgår det da også, at boligmarkedet kan komme under pres som følge af udvidelsen.

Under materielle goder nævner rådgivningsvirksomheden 'Påvirkning af boligmarkedet og ejendomsværdi' og anfører i bemærkningerne, at: 'En væsentlig påvirkning kan ikke udelukkes'.

Den endelige konsekvensvurdering af de kommende kampflys indvirkning på huspriserne ventes dog først i slutningen af året.

Allerede nu står det dog klart, at støjen den øgede støj fra F-35 Joint Strike Force kommer til at ramme hele Sønderjylland. Udover Skrydstrup er der tale om byerne Bevtoft, Over Jerstal, Gabøl og Hoptrup Kirkeby.

Herunder ses, hvordan de milliarddyre kampfly vil støje over hele Sønderjylland. (Artiklen fortsætter under grafikken)

Forsvaret spiller dog ikke ligefrem med åbne kort i sagen om de nye kampfly. I en aktindsigt, som Ekstra Bladet tidligere har modtaget har Forsvaret valgt at tilbageholde en lang række oplysninger om, hvordan de nye kampfly vil overflyve de sønderjyske byer, når der trænes.

Om fremgangsmåden ved indflyvning og landing i Skrydstrup skriver Forsvaret bl.a.: 'Flyveprofilen begynder under flyets nedstigning og en motorindstilling på [overstreget] %, mens det passerer [overstreget] fod over havets overflade (Dette svarer til [overstreget] fod over flyvepladsen og en flyvehastighed på [overstreget] knob. Herefter reduceres motorindstillingen til 30 %.'

Både flyvehastighed, motorkraft og overflyvningshøjde vil af gode grunde have indvirkning på, hvor meget flyene støjer, og hvordan støjen opleves af naboerne. Men af hensyn til statens sikkerhed og rigets forsvar, er disse oplysninger streget ud, har Forsvarer oplys til Ekstra Bladet.

Tidligere er det også kommet frem, hvordan Forsvarsministeriet i lang tid tilbageholdt oplysninger om, hvor støjende de nye fly ville blive; samt uden at spørge beboerne udstedte dispensation.

* * *

Claus Hjort: Vi kan ikke fjerne støjen

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Jens Dresling
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Jens Dresling

Så sent som i sidste måned droppede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sin plan for de berørte beboere i Skrydstrup i Sønderjylland.

Hidtil har planen været, at de mest udsatte boligejere skulle eksproprieres tvangsmæssigt fra deres huse.

Men i juni ombestemte Forsvarsministeriet sig og lægger nu op til, at der kan indgås frivillige aftaler for de mest berørte, der ønsker at flytte. Derudover kan en række andre få tilskud til støjisolering.

Ekstra Bladet har rettet henvendelse til Forsvarsministeriet for at få en kommentar fra Claus Hjort Frederiksen (V) til sagen. I en mail lyder det bl.a. fra ministeren.

'Lige nu undersøger vi kompenserende tiltag i forhold til flystøj, som fx kunne omfatte en tilskudsordning til støjsikring af boliger, som svarer til den berørte borgere fik tilbudt i forbindelse med Københavns Lufthavns udvidelse, suppleret med tilbud om frivilligt opkøb af boliger, der måtte vise sig at være særligt ramte af flystøj fra de nye fly.

'Ingen tvinges således fra hus og hjem som følge af kampflysprojektet. Det har vi meldt klart ud på et tidligere borgermøde - og vi vil på et nyt borgermøde den 6. december 2018 præsentere en mulig kompensationsmodel.'

'Hvad angår spørgsmålet om, hvorvidt værdien af ejendomme i lokalområdet forringes, undersøger vi også det i en samlet miljøkonsekvensvurdering for kampflysprojektet. Borgere og andre har indtil udgangen af denne måned mulighed for at byde ind med, hvad denne miljøkonsekvensvurdering skal undersøge. Vi ønsker en grundig vurdering af de miljømæssige konsekvenser ved overgangen til de nye kampfly. Vurderingen forventer vi klar medio næste år, og den sendes efterfølgende i offentlig høring.'

'Vi kan ikke fjerne støjen i Skrydstrup – hverken den nuværende eller fremtidige - men vi gør, hvad vi kan for at inddrage borgerne og finde løsninger, der kan afbøde generne.'

* * *

Hemmeligholdt støjmareridt for børnehave

I to årtier tilbageholdt Forsvarsministeriet en kritisk rapport, der viser, hvordan de eksisterende F-16-kampfly regelmæssigt har overskredet maks-grænserne for støj ved både en børnehave og en skole tæt på Flyvestation Skrydstrup.

Udarbejdet helt tilbage i 1996 blev rapporten først offentlig kendt for nyligt, da Jyllands-Posten i sidste måned kunne skrive om sagen. I årevis har rapporten altså været hemmeligholdt, selv om forskning fra de senere år har ført bevis for, at børn er ekstra sensitive over for støj.

F-16-kampflyene har ifølge rapporten larmet op til 18 dB over grænserne under motortests mindre end 1,7 væk fra en nedlagt skole og det stadig åbne Børnehuset Himmelblå i Skrydstrup.

Ifølge Forsvarsministeriet er undskyldningen for hemmeligholdelsen, at en offentliggørelse ville blotlægge flyveruter for kampflyene, som i årevis har været fortrolige.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind