Stigende asyludgifter ødelægger Løkkes økonomiske mål

Stigende asyludgifter er med til at presse væksten i det offentlige forbrug op på 0,8 procent næste år

Lars Løkke er meget langt fra at indfri målet om nulvækst. (Foto: Polfoto)
Lars Løkke er meget langt fra at indfri målet om nulvækst. (Foto: Polfoto)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik til valg på at indføre nulvækst i den offentlige sektor. Men det mål er han meget langt fra at indfri, viser Økonomisk Redegørelse, som beskriver regeringens forventninger til dansk økonomi.

Torsdag viser den netop offentliggjorte Økonomisk Redegørelse, at det offentlige forbrug lander på 0,8 procent næste år.

Det er blandt andet stigende udgifter til asylansøgere, som får regnestykket til at vælte for V-regeringen.

Ud af en stigning på 0,8 procent går de 0,5 procent til det, man normalt tænker på ved offentlig forbrug - eksempelvis bedre behandling eller dyrere medicin på sygehuse.

De sidste 0,3 procent går til øgede asyludgifter. Pengene til asyludgifterne bliver taget af udviklingsbistanden.

Barack Obama har bedt om Danmarks hjælp til krigen mod Islamisk Stat, og ifølge ekspert er Lars Løkke klar til at give håndslag på et yderligere bidrag. (Foto: Carsten Snejbjerg/POLFOTO) Krig & katastrofer Så ringede storebror igen: 'Danmark er ikke bange'

Og nu bliver det en smule teknisk: Da udviklingsbistanden ikke regnskabsmæssigt tæller med i det offentlige forbrug, vil det offentlige forbrug stige, når pengene pludselig bruges til asylansøgere i Danmark.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) slår fast, at der trods fremgang i økonomien ikke er råd til at bruge mange penge. Når det offentlige forbrug alligevel ventes at vokse med 0,8 procent skyldes det mest af alt beregningstekniske forhold, siger han:

- Det er ikke kun en teknikalitet, men det er hovedforklaringen, siger Hjort.

Det nye tal kommer få uger efter, at regeringen fik sin aftale om finansloven i hus med partierne i blå blok. I den forbindelse opjusterede regeringen antallet af asylansøgere fra 15.000 til 25.000 i 2016.

Det giver i kroner og øre en opjustering af det offentlige forbrug på 1,5 milliarder kroner i forhold til vurderingen i Økonomisk Redegørelse fra september.

Hos den liberale tænketank Cepos er cheføkonom Mads Lundby Hansen langt fra begejstret over stigningen i det offentlige forbrug:

- Vi så op igennem 00'erne, hvordan væksten i det offentlige forbrug kom ud af kontrol. Derfor er der grund til at hejse advarselsflaget, siger Mads Lundby Hansen.

Politik Løkke: Flygtningepresset er Sveriges eget problem

Han er også bekymret for, at regeringen i Økonomisk Redegørelse fastslår, at det ikke er muligt at lave en prognose for antallet af asylansøgere i 2017. Derfor har man kun regnet med asyludgifter til 15.000 asylansøgere, siger Mads Lundby Hansen.

- Men der er en stor risiko for, at antallet vil være højere i 2017, og dermed vil det offentlige forbrug også være højere, siger Mads Lundby Hansen.

31 kommentarer
Vis kommentarer