Annonce:
Annonce:

Stilladsarbejdere og fædre: I skal ikke tvinge os til noget som helst

Udsigten til tvangsbarsel huer ikke to stilladsarbejdere, som frygter, at det vil koste på lønchecken

Heino Staalgaard bryder sig hverken om tvang eller EU. De store muskler har han fået på jobbet som stilladsarbejder og i fitnesscentret. Foto: Mogens Flindt
Heino Staalgaard bryder sig hverken om tvang eller EU. De store muskler har han fået på jobbet som stilladsarbejder og i fitnesscentret. Foto: Mogens Flindt
Annonce:
Følg Politik

Går det som EU-maskineriet ønsker, så bliver danske mænd i fremtiden tvunget til at tage tre måneders barsel.

Det står klart efter et europæisk ministermøde, hvor et lovforslag blev vedtaget imod dansk vilje.

To stilladsarbejdere så sig da også helst fri for Bruxelles' øremærkede omsorg.

- Det er altid dårligt at tvinge folk til noget som helst. Det er ikke særligt sjovt, siger 45-årig Heino Staalgaad fra Slagelse, der til dagligt sætter stilladser op i hovedstadsområdet.

Han har tre børn, men var af økonomiske grunde kun på barsel med sin førstefødte. Når ens løn afhænger af tempo og effektivitet koster det nemlig kassen at trække stikket.

Annonce:

- Når man går på barsel, er det til en almindelig fagforeningsløn. Det vil være en dårlig forretning. Jeg tjener fire gange så meget, fordi jeg er på akkord, forklarer han.

Hent dit og dat
Heino Staalgaard synes i øvrigt heller ikke lige, han var den store hjælp med den lille ny.

- Jeg gik egentlig bare i vejen. 'Hent en klud, hent dit og hent dat,' husker han.

- Kunne det ikke være meget godt at hjælpe mænd på vej til at tage sig tiden med deres børn?

- Det kan godt være, men når det skal være far og barn, så synes jeg, det skal være, når barnet er lidt ældre, siger Heino Staalgaard, og tilføjer:

- Jeg er modstander af EU, så jeg er modstander af, at de skal blande sig i noget som helst, siger Heino Staalgaard, som oprindeligt er uddannet slagter. Men lønnen og sammenholdet blandt kolleger lokkede ham for ti år siden ud på de skrå brædder.

Annonce:

Thomas Strømholt, 40, er ligeledes stilladsarbejder og fagligt aktiv i Stilladsarbejderne Brancheklub. Han får heller ikke ligefrem tåre i øjenkrogen af de velmenende intentioner fra Europa.

- Jeg synes det er vanvittigt sørgeligt, at man skal tvinge folk til at gå på barsel og være sammen med deres børn. Det er helt fantastisk, at EU har den her store, store omsorg for, at mænd ikke kan finde ud af at være sammen med deres børn.

- Men jeg tænker, at den omsorg skulle man måske sprede lidt ud, så de mænd også havde energi til at løfte deres børn ved at gøre noget ved arbejdsmiljøet og lønforholdene, så de har råd til at gå på barsel, siger Thomas Strømholt, far til tre børn.

Annonce:

Få styr på lønnen
- Når vi går på barsel, så går vi væsentligt ned i løn. Derfor vil der være en del familier, som ikke vil have råd. Så kan det godt være man har gode intentioner om, at nu skal far på barsel, men så ender det bare med, at barnet kommer tidligere i vuggestue. Det er et problem.

- Jeg havde samme problem, da jeg blev far. Jeg tjente pengene, og derfor havde jeg ikke råd til at gå på barsel, siger Thomas Strømholt.

De to stilladsarbejdere opfordrer derfor de danske politikere til at finde en ordning, der vil gøre det reelt muligt for deres yngre kolleger at nyde godt af den øremærkede barsel.

- Men jeg skal se det før jeg tror det. I dag har vi nok problemer med at få arbejdsgiverne til at aflønne den frivillige forældreorlov efter aftalerne, siger Thomas Strømholt.

De to stilladsarbejdere var i maj med til at gennemføre en faglig blokade mod formodet underbetaling på Hofor's kraftvarmeværk på Amager.

Thomas Strømholt holder peptalk for kollegerne per megafon under en faglig blokade på Amager. Foto: Mogens Flindt
Thomas Strømholt holder peptalk for kollegerne per megafon under en faglig blokade på Amager. Foto: Mogens Flindt
 

Glade kontorfolk

I modsætning til de skeptiske stilladsarbejdere hilser to fagforeninger for folk med stillesiddende arbejde tvangsbarslen til mænd velkommen.

Det er en virkelig glædelig nyhed, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

- Det er et vigtigt redskab til at opnå reel ligestilling på arbejdsmarkedet, og det gælder også i familielivet.

- For mig at se, handler det om at give nogle rettigheder til partneren til den gravide. Vi ser, at rigtigt mange gerne vil holde barsel med deres lille barn, men ikke får lov. Derfor er det så vigtigt, at de får nogle rettigheder, siger hun.

Ifølge hende kan det både være strukturer internt i familierne og ude på arbejdspladserne, der spænder ben for mænd, der gerne vil på barsel.

Halvanden af de to måneder, der skal være øremærket, skal være betalt, og en halv måned kan være ubetalt. Dog kan landene selv vælge at betale ydelser i hele perioden.

Den danske regering ville ikke tvinge mænd på barsel og stemte ikke for. Det er brandærgerligt, mener Marianne Vind, næstformand i HK/privat.

- Det er helt fantastisk for familierne, at fædre fremover får en rettighed til at være sammen med deres børn.

- Som det er nu, er der en masse barrierer som for eksempel virksomhederne selv, siger hun.

Tvangsbarsel til far vil både gavne mænd og kvinder, mener hun.

Interne undersøgelser i HK viser, at 60 procent af mændene gerne vil bruge længere tid på barsel end i dag.

Ifølge Vind oplever mændene ofte, at der bliver set skævt til dem på arbejdet, hvis de vil på barsel.

Men det kan også være positivt for kvinder, påpeger hun. De bliver sommetider holdt fra de fede job og opgaver, fordi de skal på barsel, lyder det.

 

/ritzau/

Familier bør selv bestemme
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er heller ikke begejstret for udfaldet af torsdagens møde Luxembourg. Han bakker op om, at fædre tager barsel.

Annonce:

- Men det er en dårlig idé, at EU skal bestemme omfanget af den øremærkede barsel.

- Det kan familierne og landene godt selv finde ud af, siger han ifølge Ritzau i forbindelse med mødet.

Ved mødet led Danmark også nederlag på to andre områder. Således underkendte EU vores muligheder for at skære i børnepenge, som ryger til udlandet. Og dagpenge til udlændinge her i landet.

- Jeg synes, at det er et problem, at man ikke respekterer de nationale medlemsstater, siger Troels Lund Poulsen.

- Man begynder at se, at nogle af de ting, vi har opbygget i Danmark - den skandinaviske velfærdsmodel - på sin vis kommer under pres.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen havde en jævnt træls tur til Luxembourg. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen havde en jævnt træls tur til Luxembourg. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: