Stine corona-knokler: Kan ikke spare op

Sosu-assistent Stine Nordlund knokler med corona-patienter, men betaler 70 procent tilbage til statskassen af sine ekstra-vagter, fordi hustruen Kirsten er førtidspensionist

Følg Politik

Bliver du eller din partner også straffet for at tage coronavagter, og er du klar til at stå frem ligesom Stine Nordlund, så skriv til kbl@eb.dk

Det er stort set umuligt for familien Nordlund at spare op til ferier eller få renoveret køkkenet.

Det skyldes, at 46-årige Stine Nordlund bliver straffet økonomisk, hvis hun giver den en ekstra skalle som sosu-assistent på et rehabiliteringscenter i Nordsjælland, hvor der kommer mange corona-patienter.

Konen Kirsten er på førtidspension på grund af en medfødt sygdom, og for hver 100 kroner, som Stine Nordlund tjener ekstra, så modregner staten 30 kroner i Kirstens førtidspension.

- Det er dybt uretfærdigt, for de skriger på hjælp i sundhedssektoren. De vil gerne have, at folk arbejder ekstra, men så bliver det trukket, siger Stine Nordlund.

Familiens økonomi ligger i forvejen på kanten, så der er ingen ekstra penge at gøre godt med.

- Jeg har to børn, men jeg kan ikke tjene ekstra penge til en sommerferie, fordi alt ekstra bliver trukket med en kæmpe regning, som vi ofte får lige før jul, fortæller hun.

Mette: Tak, men nej tak
Mette Frederiksen har sagt tak til personalet i sundhedssektoren, men hun giver førtidspensionisterne en kold skulder, når det kommer til hjælp.

Mettes tak, men nej tak

Statsminister Mette Frederiksen har flere gange takket ansatte i frontlinjen mod corona, siden landet lukkede ned på grund af den smitsomme virus.

- En kæmpe tak til alle jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen. Til alle jer i ældreplejen. Til alle jer, der passer på udsatte og sårbare borgere. Corona har stillet helt særlige krav til personalet i frontlinjen, sagde Mette Frederiksen ved Folketingets afslutningsdebat, 22. juni 2020.

Men coronaheltene får ingen hjælp, sagde statsministeren, der talte om 'enkeltsager' i Folketingssalen 19. januar 2021.

- Det er, fordi vi har et gammelt hæderkronet princip i Danmark, hvor - hvis man kan forsørge sig selv - så skal man gøre det, forklarede statsministeren.

Stine Nordlund har regnet på, at hun kan have 32 timer om ugen uden modregning. Hun vil gerne tage ekstra vagter, hvis det gav mening økonomisk. Men det er ikke altid, at hun har et valg, og så falder hammeren.

- I min branche bliver man jævnligt pålagt vagter. For eksempel i den her coronatid arbejdede jeg 16 timer i mandags, fordi en kollega blev sendt med en positiv coronatest, og så mangler der akut folk, siger hun.

- Man er nødt til at gøre en ekstra indsats, men jeg bliver ikke belønnet for det, fordi jeg i teorien skal betale 70 procent i skat, forklarer Stine Nordlund.

Sosu-assistenten Stine Nordlund kan ikke spare op til nyt køkken eller ferie, fordi hendes kone bliver modregnet i førtidspensionen. Foto: Emil Agerskov
Sosu-assistenten Stine Nordlund kan ikke spare op til nyt køkken eller ferie, fordi hendes kone bliver modregnet i førtidspensionen. Foto: Emil Agerskov

Førtidspensionen reguleres nemlig efter, hvor meget en ægtefælle tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspensionen for hver 100 kr., ægtefællen tjener ekstra.

Derfor ender familier, hvor en af parterne er førtidspensionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tager ekstra coronavagter.

Fjern kravet
Derfor sender Stine Nordlund et håb til statsminister Mette Frederiksen om at fjerne den gensidige forsørgerpligt.

- Loven er næsten 100 år gammel, og den er forældet, siger hun.

- Man kan måske lave forskellige beløb til folk, der bor alene, og folk, der bor sammen, men at være afhængig af ægtefællens indkomst er uværdigt, fortæller Stine Nordlund.

Koster 250 mio. kr.

Det koster omkring 250 millioner kroner om året, hvis man dropper regulering af førtidspension på grund af partnerens indtægt.

Det viser et svar fra finansminister Nicolai Wammen til Folketingets beskæftigelsesudvalg fra maj 2020.

Umiddelbart koster det 730 millioner kr. i ekstra førtidspension.

Men når der er betalt skat og indregnet mere arbejde til partnere, ender det altså med at koste statskassen en kvart milliard kr.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kirsten Gebauers mand bliver trukket i pension, hvis hun tager ekstra vagter som intensiv sygeplejerske på Slagelse Sygehus. Læs mere, om coronahelte, der bliver straffet herunder

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind