Støjberg buldrer løs: Folk siger, ramadan er et problem

Ifølge udlændinge- og integrationsministeren klager virksomheder over lavere produktivitet

Teolog Naveed Baig forklarer hvad ramadanen er - og hvordan det er at afholde.

Inger Støjberg (V), udlændinge- og integartionsminister, fastholder efter et gruppemøde sin skarpe holdning til den muslimske fastemåned, ramadanen.

Muslimer bør afholde deres ferie i ramadanen og dermed udrydde de sikkerhedsrisici, som kan opstå, når eksempelvis buschauffører skal arbejde på tom mave, skrev hun forleden i en klumme.

Medlem af Venstres folketingsgruppe Jacob Jensen har blandt andet kritiseret Støjbergs synspunkt, som han mener, er grebet ud af den blå luft. Også regeringspartneren Konservative undrer sig. Arbejdsgiverne kan sagtens håndtere opgaven, lyder det fra politisk ordfører Mette Abildgaard (K).

- Skulle du ikke til at finde nogle problemer, der rent faktisk var der?

- Der er rigtige problemer. Hvis man kigger på en række muslimske lande, så er det faktisk sådan at man arbejder på deltid i ramadanmåneden. Og det er der jo nok en grund til.

Muslimske samfund indretter sig
- Hvis alle muslimer skulle holde ferie nu, så ville der jo ikke være nogen taxier i København. Eller busser. Har du tænkt det her til ende?

- Jeg opfordrer folk til, at hvis de vil afholde ramadanen. Hvis de i en måned ikke vil spise eller drikke i omkring atten en halv time i døgnet, og i øvrigt vil vende døgnet på hovedet. De må kun spise og drikke mellem cirka halv ti om aftenen og indtil halv tre om natten. Jamen, så er det selvsagt, at det nedsætter ens produktivitet. Det synes jeg, man skal overveje.

Inegr Støjbergs seneste udfald mod muslimer falder i skidt jord hos Venstre-partifælle. Arkivfoto: Jens Dresling Dansk politik Interne tæsk til Støjberg: Jeg er ikke den eneste

- Resten af det danske samfund bliver ikke sat på hold, fordi der bliver afholdt ramadan. I Mellemøsten og muslimske lande har man netop indrettet samfundet efter det her. Men fordi vi lever i et kristen samfund, så har vi ikke, siger Inger Støjberg.

- Men hvis det var så selvfølgeligt, at ramadanen er et problem, hvorfor har vi så ikke set nogle problemer indtil nu?

- Jeg får altså temmelig mange henvendelser fra folk, som siger, at det er et problem.

- Hvilke konkrete problemer?

- Det er i virksomheder, hvor man selvfølgelig kan se, at produktiviteten falder. Jeg tror faktisk også, at hvis du i 28 dage i træk vendte dit døgn på hovedet, men samtidig skulle passe dit arbejde, og ikke måtte spise og drikke i omkring 18 timer ville blive en lillebitte smule træt og ukoncentreret. Du kan prøve at lave eksperimentet.

- De fleste muslimer har jo vænnet sig til det her igennem livet. At der er perioder, hvor man må nøjes med at drikke. Især i de perioder, hvor det er længe lyst...

- Man drikker jo heller ikke, indskyder Inger Støjberg.

- Jo, det må man gerne, påpeger Ekstra Bladet inden Inger Støjberg skulle til møde i Folketingssalen.

Inger Støjberg har ret i, at muslimer efter den strammeste fortolkning af ramadanen ikke må hverken drikke eller spise i fastetiden. Praksis ude på arbejdspladserne er dog noget anderledes, oplyser Jan Villadsen, formand for transportgruppen i 3F.

Efter rådgivning fra en imam har de muslimske buschauffører lov til at drikke vand i arbejdstiden, hvis de føler behov for det.

597 kommentarer
Vis kommentarer