Støjberg fik kold tysk skulder

Ministerpræsident beklager den danske grænsekontrol - tyskerne truede i december med at stoppe 40 busruter fra Flensborg til Sønderjylland

Se klippet her og hør flere tyske reaktioner (Video: Ritzau)

Den nye danske grænsekontrol får massiv kritik fra Torsten Albig, der er ministerpræsident for delstatsregeringen i Slesvig-Holsten.

’Jeg beklager, at Danmark har besluttet at indføre midlertidig grænsekontrol. Det kan påvirke den gode sameksistens i den tysk-danske grænseregion og især belaste pendlerne. Delstatsregeringen har appelleret til den danske regering om, at grænsekontrollen kun opretholdes så kort som muligt for at minimere de sociale og økonomiske skader i grænseregionen’ udtaler Torsten Albig i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

(Foto: Philip Davali) Politik - 4. jan. 2016 - kl. 18:25 Resten af Verden er optaget af dansk grænsekontrol

Statsminister Lars Løkke Rasmussen erkendte i går, at Danmark ikke har kunnet få en aftale med Tyskland om såkaldt transportør-ansvar for bus- og togselskaber i lighed med, hvad svenskerne indførte i går. Altså at transport-selskaberne skal kontrollere passagerernes id-papirer før grænsen krydses. Hvis Danmark vælger at indføre dette krav, vil det betyde, at den kollektive trafik fra Tyskland vil stoppe ved grænsen.

Se også: Løkke: Svensk model ville bremse kollektiv trafik sydfra

Støjberg afvist
Ifølge ministerpræsidentens talsmand, Lars Erik Bethge, kontaktede udlændingeminister Inger Støjberg (V) allerede i begyndelsen af december de tyske myndigheder om muligheden for at indføre transportør-ansvar.

– Her gav vores europaminister, Anke Spoorendonk, udtryk for massive betænkeligheder ved transportør-ansvar. Der er eksempelvis 40 busafgange fra Flensborg til Sønderjylland hver dag - og det busselskab, som driver ruterne, adviserede, at de enten ville lukke ruterne helt ned eller lade dem stoppe ved grænsen. Så det meddelte vi i starten af december, forklarer Lars Erik Bethge.

Intet svar til Hans Christian Schmidt
Senere i december henvendte transportminister Hans Christian Schmidt (V) sig til Slesvig-Holstens trafikminister i sagen. Men den henvendelse har delstatsregeringen i Slesvig-Holsten endnu ikke besvaret, oplyser Lars Erik Bethge.

– Men vores holdning til transportør-ansvar har ikke ændret sig siden europaminister, Anke Spoorendonk, svarede Inger Støjberg den 10. december. Vi har massive betænkeligheder, siger regeringstalsmanden.

Også det tyske svar på DSB - Deutsche Bahn - udtrykker dybe betænkeligheder ved at skulle agere pas-myndighed.

’Deutsche Bahns personale er ikke uddannet til at tjekke ID-papirer’, forklarer pressetalsmand Holger Bajohra fra Deutsche Bahn i en email til Ekstra Bladet. Det vil blandt andet kræve, at de ansatte bliver oplært i, hvordan man kan opdage falsknerier - og i øvrigt tjekker id-data. Han oplyser, at de tyske jernbaner er i kontakt med DSB om sagen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) kalder det Dansk politik - 4. jan. 2016 - kl. 14:02 V-ministre om grænsekontrol: En sorgens dag

Dansk politik - 4. jan. 2016 - kl. 13:03 Tyskland om grænsekontrol: Den pasfrie Schengen-region er 'i fare'

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen