Støjberg forventer selv at blive fyret af Folketinget

60 dages fængsel fik Støjberg i historisk dom, som kan føre til fyring fra Folketinget. Det venter hun selv

Folketingsmedlem, tidligere V-minister og nuværende løsgænger Inger Støjberg forventer, at et politisk flertal vil erklære hende uværdig til at sidde i Folketinget.

Hun blev mandag idømt en historisk fængselsdom på 60 dage i den blot anden rigsretssag på 100 år.

Sådan lød Støjbergs reaktion umiddelbart efter dommen.

- I dag skal Folketingets partier diskutere, hvorvidt jeg fortsat er værdig til at sidde i Folketinget. Jeg forventer, at et flertal erklærer mig uværdig til at blive siddende på min post, skriver hun i sit nyhedsbrev.

Senere tirsdag er der et møde i et udvalg, hvor partierne vil drøfte sagen. Der ventes ikke at være flertal nu, da flere partier mangler at drøfte sagen med deres folketingsgruppe og baglandet.

Støjberg blev dømt for ulovligt at adskille asylpar, hvor den ene er mindreårig, i 2016.

En proces er indledt, i forhold til om Støjberg skal erklæres uværdig til at sidde i Folketinget efter dommen.

Men det er endnu uvist, om der er flertal.

- Nu må partierne gøre deres arbejde og stemme om det i Folketingssalen.

- Jeg har desuden besluttet, at jeg selv vil være til stede i salen under debatten og afstemningen. Jeg kommer dog ikke selv til at deltage i selve afstemningen. Det mener jeg, er det rigtigste, når der nu foreligger en endelig dom, skriver Støjberg.

De Radikale, Alternativet, Frie Grønne, løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille og løsgænger Lars Løkke Rasmussen støtter også, at Støjberg erklæres uværdig.

Sofie Carsten Nielsen siger, at Inger Støjberg ikke er værdig til at sidde i Folketinget.

Sidstnævnte var statsminister, da Inger Støjberg var udlændingeminister og medlem af Venstre.

Støjberg hæfter sig ved, at Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative inden rigsretssagen fremhævede, at de var politisk enige med Støjberg om at adskille asylpar.

Det har Rigsretten mandag afgjort var ulovligt dog.

- Det var Folketinget, der rejste anklagen mod mig i Rigsretten. Derfor mener jeg også, at det er det mest rigtige, at Folketinget nu får lov til at forholde sig til eventuelle konsekvenser i lyset af dommen i går.

- Dette mener jeg desuden, fordi et flertal i Folketinget har argumenteret for, at jeg gjorde 'det politiske rigtige', da de sendte mig i Rigsretten, skriver Inger Støjberg.

Hverken Socialdemokratiet, Venstre eller De Konservative har ønsket at forholde sig til spørgsmålet endnu.

Selv om et medlem bliver erklæret uværdig til at sidde i Folketinget, kan vedkommende godt blive medlem igen engang i fremtiden.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

FAKTA: Fire er blevet smidt ud af Folketinget hidtil

Tidligere udlændingeminister og nu løsgænger Inger Støjberg risikerer at blive smidt ud af Folketinget, fordi hun er idømt to måneders fængsel for ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Det er Folketinget, der kan tage stilling til, om det tidligere medlem af Venstre skal erklæres uværdig til at sidde på tinge.

Det er historisk set sket meget sjældent. Blandt andet fordi medlemmer af Folketinget, der risikerer at ende i situationen, ofte selv trækker sig.

Gør de ikke det, skal sagen behandles i Udvalget til Valgs Prøvelse. Og endelig skal det til afstemning i Folketinget.

Siden ændringen af Grundloven i 1953 har der været fire personer, som er blevet smidt ud.

Læs her, hvornår det er sket:

* Thorstein Petersen, 1957:

Den første, der blev erklæret uværdig, var den færøske folketingsmand Thorstein Petersen. Han blev ved en højesteretsdom idømt 40 dages fængsel for overtrædelse af blandt andet banklovgivningen.

* Arnold Chr. Normann, 1972:

Den radikale politiker Arnold Chr. Normann blev stemt ud af Folketinget i 1972.

I september 1971 var han i en trafikulykke hovedansvarlig for, at to blev dræbt og tre kvæstet. I efteråret 1972 blev han i Østre Landsret frakendt retten til at køre bil i to år samt idømt 30 dages hæfte.

November samme år blev han stemt ud af Folketinget med stemmerne 88 for og 70 imod. Fem undlod at stemme.

* Mogens Glistrup, 1983 og 1984:

Den opsigtsvækkende advokat og stifter af Fremskridtspartiet Mogens Glistrup blev stemt ud af Folketinget i 1983 og 1984.

Gennem flere år havde Mogens Glistrup fortalt, hvordan han undgik at betale skat. I 1983 blev han dog - efter en langvarig retssag - i Højesteret idømt tre års fængsel for skattesvig.

Han blev stemt ud af Folketinget 1. juli 1983 med 128 stemmer for og 22 imod. 29 var fraværende.

Mogens Glistrup blev stemt ud, men havde ikke mistet retten til at stille op igen. Derfor stillede han fra fængslet op til valget i januar 1984, hvor han blev valgt ind.

Han kunne derfor - med sin immunitet som folketingsmedlem - forlade fængslet 16. januar. Allerede 6. februar stemte 139 medlemmer af Folketinget dog for at erklære Glistrups valg ugyldigt. Han måtte derefter tilbage til fængslet.

* Hugo Holm, 1990:

Hugo Holm kom i Folketinget for Fremskridtspartiet i 1988 som suppleant for Pia Kjærsgaard, der havde været ude for en trafikulykke. Efterfølgende erstattede han et andet medlem permanent. I 1989 blev han løsgænger efter interne konflikter.

Hugo Holm blev i 1990 idømt seks måneders fængsel for vold, forsøg på bedrageri, falsk anmeldelse og spritkørsel.

Det blev han efter en bizar episode i 1989, hvor han beskyldte et par, han havde givet et lift, for at have stjålet en større mængde kontanter fra ham.

Han tævede herefter det ene medlem af parret og anmeldte tyveriet til sit forsikringsselskab. I december samme år blev han taget for at køre med en promille på 1,92.

Et enstemmigt Folketing stemte ham i november 1990 ud af Folketinget.

Kilder: Folketingstidende, Ritzau, danmarkshistorien.

OVERBLIK: DF har fire formandskandidater og mindst en joker

Kristian Thulesen Dahls tid som formand for Dansk Folkeparti lakker mod enden.

23. januar trækker han sig tilbage ved et ekstraordinært årsmøde. Det gør han som direkte konsekvens af et skidt kommunalvalg i november, hvor partiet blev mere end halveret.

Her et overblik over, hvem der har meldt sig - og hvem der måske lurer i kulissen.

* Morten Messerschmidt:

27. november blev den nuværende næstformand i partiet den første til at melde sig som formandskandidat. Det gjorde han i Berlingske.

Han er en af de mest profilerede DF'ere. Foruden at være folketingsmedlem har han også siddet i Europa-Parlamentet for DF.

Problemet for Messerschmidt er, at han har en uafsluttet sag om svindel med EU-midler og dokumentfalsk hængende over sig. Ankesagen afsluttes først efter formandsvalget.

Messerschmidts kandidatur indeholder også Peter Kofod, der i dag sidder i Europa-Parlamentet for DF. Han skal være næstformand og tage posten, hvis Messerschmidt bliver dømt.

Hvis tidligere Venstre-næstformand Inger Støjberg, der i dag er løsgænger i Folketinget, ønsker at være DF-formand, trækker Messerschmidt sit kandidatur.

* Merete Dea Larsen:

4. december blev Merete Dea Larsen den anden til at melde sit kandidatur. Det skete ligesom Messerschmidt i Berlingske.

Hun er i dag medlem af DF's hovedbestyrelse, og hun er tidligere medlem af Folketinget. Her sad hun fra 2015 til 2019 som fast medlem.

I den brede befolkning er hun et ukendt navn. Hun stiller op for at samle og for at give medlemmerne et valg, siger hun.

* Erik Høgh-Sørensen:

10. december meldte Erik Høgh-Sørensen, som ved kommunalvalget blev valgt ind i Hjørring Byråd, sit kandidatur.

Han er kendt som en strammer i partiet. Han er af flere omgange raget uklar med både ledelse og eget bagland.

Erik Høgh-Sørensen stiller op for at samle partiet og give medlemmerne valgmuligheder, siger han. Han tvivler dog på egne chancer.

* Martin Henriksen:

Ritzau har fredag den 17. december erfaret, at Martin Henriksen vil stille op til formandsposten i Dansk Folkeparti.

Ifølge Ritzaus oplysninger har Henriksen samlet nok stillere til at stille op.

Martin Henriksen har den 17. december dog ikke selv nogen kommentarer.

Det tidligere folketingsmedlem og nuværende medlem af hovedbestyrelsen var i mange år en af de mest profilerede DF'ere på Christiansborg.

Henriksen var således udlændinge- og integrationsordfører og dermed en vigtig stemme for DF i et for partiet helt centralt politisk emne.

* Inger Støjberg:

En række DF-profiler har offentligt bejlet til Støjberg, der i øjeblikket er løsgænger i Folketinget. Den tidligere Venstre-profil har dog ikke taget stilling til det endnu.

Hun fik 13. december sin dom i den rigsretssag, hvor hun selv er hovedpersonen. Støjberg blev idømt 60 dages ubetinget fængsel. Hun har endnu ikke taget stilling til sin politiske fremtid, hvor Folketinget efter dommen også skal tage stilling til, om Støjberg er værdig til at være folketingsmedlem.

12. december skrev 15 medlemmer af DF i et læserbrev til hende, at hun skal indrette sig efter Dansk Folkepartis politik og ikke omvendt, hvis hun stiller op.

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.