Støjberg gik for vidt: Barne-brude må godt bo med deres mænd

Regeringens forbud mod at skille ægtepar med en mindreårig er i strid med konventioner

Inger Støjberg får nu noget af en tilrettevisning. Arkivfoto: Philip Davali
Inger Støjberg får nu noget af en tilrettevisning. Arkivfoto: Philip Davali

Det var i visse tilfælde i strid med flere internationale konventioner, da udlændingeminister Inger Støjberg (V) i februar besluttede at holde ægtepar, hvor den ene part var mindreårig, adskilt på landets asylcentre.

Derfor får enkelte par nu lov til at flytte sammen igen. Det oplyser Udlændingestyrelsen ifølge Metroxpress.

- I nogle af disse sager er det vurderet, at det ikke vil være foreneligt med Danmarks internationale forpligtelser at opretholde den separate indkvartering, hvorfor disse par har fået tilbud om at blive indkvarteret sammen, hedder det ifølge avisen i et Folketingssvar til Alternativets integrationsordfører, Josephine Fock.

Siden februar har asylansøgere under 18 år ikke kunnet bo sammen med deres ældre ægtefælle eller samlever på danske asylcentre.

Folketingets Ombudsmand blev inddraget i sagen, da han i marts modtog en klage fra et syrisk ægtepar, en 17-årig gravid kvinde og hendes 26-årige mand. De var blevet adskilt og placeret på to forskellige asylcentre.

Nye afgørelser
Efter Ombudsmanden er gået ind i sagen, har Udlændingestyrelsen gennemgået en række sager og truffet nye afgørelser.

Det vides ikke, hvor mange der har fået tilbuddet om at kunne bo sammen igen.

Støjberg vil adskille 27 barnebrude fra ægtefæller

Barnebrude i asylcentre: '14-årige skal beskyttes af dansk lov'

Men i folketingssvaret fremgår det, at der er blevet taget hensyn til "parternes alder, herunder hvor stor aldersforskellen er, den mindreåriges modenhed, om parret har børn sammen, om der foreligger et element af tvang, og om der i øvrigt foreligger helt særlige omstændigheder, for eksempel i visse tilfælde af sygdom".

At det nu viser sig, at adskillelsen var på kant med blandt andet børnekonventionen og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, udstiller, at beslutningen var forhastet, mener Claus Juul, der er chefjurist i Amnesty.

- Man har kørt på automatpilot og udelukkende haft fokus på, at vi skal bekæmpe tvangsægteskaber - og dét i en sådan grad, at man har glemt at kigge på de involverede personer. Man har så at sige tabt mennesket af syne, siger han til Metroxpress.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra Inger Støjberg. Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra ministeren til sagen.

Men både Dansk Folkeparti og De Konservative forstår ikke beslutningen om at lade enkelte par flytte sammen igen.

Det fremgår af Udlændingestyrelsens nye regler for indkvartering af par, hvor en af ægtefællerne er mindreårig på asylcentrene, at mindreårige ægtefæller eller samlevere som overvejende hovedregel skal bo hver for sig, medmindre der foreligger helt særlige omstændigheder.

Krav fra Støjberg
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg krævede i februar, at 27 barnebrude blev adskilt fra deres ægtefæller på danske asylcentre.

Af de 27 barnebrude var der i februar 12 17-årige, otte 16-årige, fem 15-årige og to 14-årige, hvoraf den ene var gravid med sin dengang 24-årige mand.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at der i øjeblikket bor mindreårige i det danske asylsystem med en ægtefælle eller samlever, og jeg har bedt Udlændingestyrelsen om straks at sætte en stopper for det, sagde Inger Støjberg dengang.

- Vi skal selvfølgelig sikre, at unge piger ikke bliver tvunget til at leve i et forhold med en voksen på asylcentrene.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.