Støjberg i usædvanlig boykot: Folketinget saboterer os

Medlemmer af integrationsudvalg saboterer regeringens arbejde med læk til pressen, siger Inger Støjberg

Støjberg vil ikke længere besvare fortrolige udvalgsspørgsmål om hjemsendelser. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Støjberg vil ikke længere besvare fortrolige udvalgsspørgsmål om hjemsendelser. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Udlændingeminister- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil fremover nægte at besvare spørgsmål om visse fortrolige emner over for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. Det skriver Politiken.

Ifølge Inger Støjberg har nogle af medlemmerne "saboteret regeringens politik" ved at lække oplysninger til pressen om hjemsendelsesaftale med andre lande.

- Det står fuldstændig klart for mig, at visse medlemmer af Folketinget saboterer regeringens arbejde med at udsende kriminelle udlændinge og afviste asylansøgere ved at gå til pressen med fortrolige oplysninger.

- Det er fuldstændig utilstedeligt, og derfor har jeg mistet tilliden til en del af udvalget, siger Inger Støjberg til Politiken.

Sendes videre
Inger Støjberg har sendt et officielt brev til de 29 medlemmer af udvalget.

Her lyder det, at Støjberg ikke længere vil besvare spørgsmål, hvis svaret indeholder oplysninger, som er fortrolige af hensyn til Danmarks udenrigs- eller sikkerhedspolitiske interesser.

Ifølge ministeren gælder det oplysninger om hjemsendelser og aftaler indgået i den forbindelse. Spørgsmål om hjemsendelsesaftaler skal i stedet stilles til Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Udenrigspolitisk nævn er kendt for at kunne håndtere fortrolige oplysninger. Dem stoler jeg på, siger ministeren til Politiken.

Politiken kunne for nylig referere fortrolige dokumenter fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om Danmarks hjemsendelsesaftale med Somalia.

Ifølge avisens oplysninger genbehandler de danske udlændingemyndigheder i øjeblikket 800 somalieres opholdsgrundlag. Foreløbig skal 57 udvises. Men Somalia vil maksimalt tage imod 12 personer fra Danmark om året.

Dermed risikerer flere hundrede somaliere at ende på et udrejsecenter i Danmark.

Støjberg: De Radikale har manipuleret danskerdebat

Rokker ved en grundpille
Ekstra Bladet har onsdag aften fået denne skriftlige kommentar fra Radikales Sofie Carsten Nielsen til Støjbergs beslutning.

- Jeg har ikke deltaget i lukket Somalia samråd og har derfor ikke modtaget nogle fortrolige oplysninger mundtligt, og er ikke vidende om hvad det er for fortrolige oplysninger der er lækket. Det er virkelig ærgerligt hvis medlemmer af udvalget har lækket fortrolige oplysninger. Vi bør kunne udveksle oplysninger i fortrolighed med ministeren.

- Jeg går stærkt ud fra at ministeren fortsat vil svare på spørgsmål fra udvalget. Det er jo en af grundpillerne i vores demokrati men selvfølgelig skal fortrolige oplysninger behandles fortroligt.

DF's Martin Henriksen bakker over for Politiken op om Støjberg.

- Det er en voldsom beslutning. Men jeg har sådan set forståelse for den, siger han til avisen.

DF i åben krig: Nægter at være Støjbergs stemmekvæg